Προβλήματα εμφάνισης υγρασίας εδάφους στα υπόγεια τοιχώματα

Τα υπόγεια τοιχώματα μπορούν να προσβληθούν από την υγρασία, που ανέρχεται λόγω τριχοειδών αγγείων σε ζώνη υψηλότερη της στάθμης του εδάφους, από επιφανειακά νερά, νερά σε μικρό βάθος ή λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα. Ο βαθμός προσβολής τους εξαρτάται από τις φυσικές ιδιότητες των υλικών των τοιχωμάτων (πορώδες, υδροαπορροφητικότητα, υδρατμοδιαπερατότητα, τριχοειδή αγωγιμότητα), τον τρόπο σύνδεσής τους και τα τυχόν μέτρα στεγανοποίησης. Η έκταση και η ένταση προσβολής των τοιχωμάτων εξαρτάται επίσης από το είδος του εδαφικού υλικού, που τα περιβάλλει, όπως και την κλίση του εδάφους. Για την επιλογή των μεθόδων αποστράγγισης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το είδος του εδαφικού υλικού. Έτσι, τα χονδρόκοκκα εδάφη (αμμώδη, βραχώδη, με χαλίκια) διαθέτουν πολύ καλή αποστραγγιστική ικανότητα σε αντίθεση με τα λεπτόκοκκα (ιλυώδη και αργιλώδη), τα οποία εμποδίζουν την αποστράγγιση ή είναι πρακτικά αδιαπέραστα).
H προστασία των τοιχωμάτων υπόγειων χώρων σε προληπτική βάση μπορεί να στηρίζεται στη διαμόρφωση μιας αδιαπέραστης από το νερό επιφάνειας στην επιφάνεια επαφής με επιφανειακές επαλείψεις, συνήθως από υλικά ασφαλτικής βάσης, με μεμβράνες, με στεγανοποιητικά κονιάματα και τη χρήση υδατοστεγανού σκυροδέματος. Οι παραπάνω μέθοδοι χρησιμοποιούνται συχνά σε νέες κατασκευές, ενώ επικουρικό ρόλο, που περιορίζει την επίδραση του νερού, παίζει και η μέθοδος περιμετρικής αποστράγγισης. Αντιθέτως, σε μία υφιστάμενη κατασκευή, που έχει προσβληθεί από υγρασία, η μεθοδολογία προστασίας στηρίζεται στη διακοπή της επαφής των τοιχωμάτων με το έδαφος. Έτσι, όταν μεσολαβεί κάποιο στρώμα αέρα, ευνοείται η ταχύτητα εξάτμισης, όπως στη διαμόρφωση περιμετρικών τάφρων αερισμού. Στην περίπτωση ήδη προσβεβλημένων επιφανειών από υγρασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι, οι οποίες αποτρέπουν τη μεταφορά της υγρασίας στο εσωτερικό των χώρων π.χ. αντίτοιχος, κούφιο δάπεδο), ενώ άλλες βασίζονται στην αποτροπή μεταφοράς της υγρασίας σε ανώτερα στρώματα (υδατοφραγμός) ή της παρεμπόδισης της πορείας της εντός των δομικών στοιχείων με ηλεκτροφυσικές μεθόδους (ηλεκτρώσμωση).

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Συναρμογή θερμομονωτικών πετασμάτων με κούφωμα (πρέκι – ποδιά) σε μεταλλικό σκελετό

Συναρμογή θερμομονωτικών πετασμάτων με κούφωμα (πρέκι – ποδιά) σε μεταλλικό σκελετό

Τα σύνθετα θερμομονωτικά πετάσματα αποτελούν ένα σύστημα πλήρωσης όψεων κτιρίων με μεταλλικό φέροντα οργανισμό. Κατά το σχεδιασμό των σημείων συναρμογής των πετασμάτων με ανοίγματα της όψης (παράθυρα ή θύρες) πρέπει…
Διαμόρφωση στρώσεων αντεστραμμένου δώματος σε επισκευή υφιστάμενου δώματος

Διαμόρφωση στρώσεων αντεστραμμένου δώματος σε επισκευή υφιστάμενου δώματος

Διαμόρφωση στρώσεων αντεστραμμένου επισκέψιμου τύπου δώματος επί προϋπάρχουσας πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος σε περίπτωση επέμβασης ολικού χαρακτήρα. H στεγανοποίηση του δώματος πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο είτε με επαλειφόμενα ελαστομερή ρευστά στεγανοποιητικά…
Ηχομονωτικές πόρτες

Ηχομονωτικές πόρτες

Μεταλλικές πόρτες Οι χαλύβδινες πόρτες αποτελούν την πιο διαδεδομένη και αποδοτική επιλογή αεροστεγών θυρών. Συνήθως κατασκευάζονται από ανθεκτικά φύλλα χάλυβα, πλήρωση ηχομονωτικού υλικού και υψηλής ποιότητας σφράγιση. Στο εμπόριο διατίθενται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.