Συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή

Ανοιγόμενα συστήματα
Στα ανοιγόμενα συστήματα αλουμινίου τα φύλλα στερεώνονται στις πλαϊνές επιφάνειες της κάσας του κουφώματος και περιστρέφονται γύρω από σταθερό άξονα, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα ανάκλισης (ανοιγο-ανακλινόμενα συστήματα). Αυτά τα συστήματα παρέχουν εν γένει καλύτερη θερμομομονωτική συμπεριφορά από τα συρόμενα, καθώς τα επίπεδα υδατοστεγανότητας και αεροοστεγανότητας είναι αρκετά υψηλότερα. Η θερμοδιακοπή θα πρέπει να είναι συνεχής σε όλη την περίμετρο του κουφώματος, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή του σε ψευτόκασα ή σε μάρμαρο. Βελτιώνεται επίσης  η θερμομονωτική ικανότητα αυτών των κουφωμάτων με την ύπαρξη θαλάμων στη διατομή, καθώς και με την αύξηση του συνολικού πλάτους του κουφώματος.
Στα σύγχρονα κουφώματα η χρήση ελαστικών παρεμβυσμάτων με κατά το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής αυτών με την επιφάνεια του αλουμινίου βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά του συστήματος, ως προς τη στεγανότητα σε νερό και αέρα αλλά και τη θερμομόνωση. Η ύπαρξη οπών απορροής ύδατος στα ανοιγόμενα φύλλα αλλά και στις κάσες των κουφωμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την υδατοστεγανότητα του συστήματος. Για την αποτροπή της εισόδου του νερού της βροχής από τις οπές απορροής προβλέπεται η χρήση ειδικά σχεδιασμένων συνθετικών προφίλ που τις προστατεύουν (τάπες).
Tα ανοιγόμενα συστήματα είναι γενικά ακριβότερα από τα συρόμενα, εξασφαλίζουν όμως στους εσωτερικούς χώρους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ μακροπρόθεσμα λειτουργούν ευεργετικά στον προϋπολογισμό της λειτουργίας της κατασκευής λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας από τη μείωση των θερμικών απωλειών.
Συρόμενα με οριζόντια κίνηση
Τα κουφώματα αυτά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε κτίρια με εσωτερικούς χώρους περιορισμένων διαστάσεων, στα οποία επιβάλλεται η μέγιστη εκμετάλλευση της επιφάνειας του εσωτερικού χώρου. Τα βασικά στοιχεία του πλαισίου αλουμινίου ενός συρόμενου συστήματος είναι τα φύλλα και ο οδηγός. Τα φύλλα είναι τα κινητά μέρη του συστήματος που φέρουν τον υαλοπίνακα και ο οδηγός είναι το προφίλ αλουμινίου, επάνω στο οποίο σύρονται τα κουφώματα. Τα συρόμενα συστήματα μπορούν να αποτελούνται από ένα, δύο ή περισσότερα φύλλα, τοποθετημένα σε διάφορες διατάξεις. Ανάλογα με τον τύπο του συρόμενου κουφώματος διατίθενται και οι διάφοροι οδηγοί (μονοί, διπλοί, τριπλοί κτλ.). Η ύπαρξη θερμοδιακοπής στα συρόμενα συστήματα τόσο στην κάσα, όσο και στα φύλλα βελτιώνει τη θερμομονωτική ικανότητά τους, που όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τις θερμομονωτικές επιδόσεις ενός ανοιγόμενου συστήματος.
Για την επίτευξη αεροστεγανότητας αλλά και την κατά το δυνατόν αθόρυβη λειτουργία του κουφώματος θα πρέπει να αντικαθίστανται οι ψήκτρες (βουρτσάκια) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τελευταία διατίθενται στην αγορά εξελιγμένα συστήματα, στα οποία τα βουρτσάκια αντικαθίστανται από ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα EPDM, τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη αεροστεγανότητα στο σύστημα, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των φύλλων.

 • Second Text:

  Α. Ανοιγόμενο κούφωμα αλουμινίου.
  1. Θερμομονωτικός
  υαλοπίνακας.
  2. Ελαστικό παρέμβυσμα
  για στερέωση υαλοπίνακα.
  3. Ελαστικό παρέμβυσμα
  στεγανοποίησης.
  4. Πολυαμίδιο (θερμοδιακοπή).

  Β. Συρόμενο κούφωμα αλουμινίου.
  1. Θερμομονωτικός υαλοπίνακας.
  2. Ελαστικό παρέμβυσμα
  για στερέωση υαλοπίνακα.
  3. Πολυαμίδιο (θερμοδιακοπή).
  4. Mηχανισμός ολίσθησης (ράουλο).
  5. Συρόμενο φύλλο.
  6. Κάσα κουφώματος με θερμοδιακοπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Υαλοπετάσματα για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά

Υαλοπετάσματα για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά

Στην περιοχή συναρμογής με την τοιχοποιία θα πρέπει να προβλέπεται η τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού για την αποφυγή της δημιουργίας θερμογέφυρας, όπως επίσης και επαρκής στεγανοποίηση. Σε γωνιακές συνδέσεις θα πρέπει…
Συστήματα σκίασης από αλουμίνιο

Συστήματα σκίασης από αλουμίνιο

Οι περσίδες αλουμινίου κατασκευάζονται από μονά, πτυχωτά ή καμπυλωτά ελάσματα ή έχουν ατρακτοειδή διατομή. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και αποχρώσεις και μπορούν να στηριχθούν είτε επάνω στην υφιστάμενη κατασκευή…
Κατασκευαστικές λεπτομέρειες κουφωμάτων για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά

Κατασκευαστικές λεπτομέρειες κουφωμάτων για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά

Η κατάλληλη διαμόρφωση της εξωτερικής ποδιάς των παραθύρων έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή συμπεριφορά του κουφώματος. Προβλήματα υδατοστεγανότητας απαξιώνουν συχνά τα θερμομονωτικά υλικά και ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων, μούχλας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.