Το χρυσό μετάλλιο του ΑΙΑ για το 2023 στην αρχιτέκτονα Carol Ross Barney ©John R. Boehm

Το χρυσό μετάλλιο του ΑΙΑ για το 2023 στην αρχιτέκτονα Carol Ross Barney

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (AIA) τίμησε την Carol Ross Barney, FAIA, με το χρυσό μετάλλιο για το 2023.
Το χρυσό μετάλλιο τιμά ένα άτομο, του οποίου το σημαντικό έργο είχε διαρκή επιρροή στη θεωρία και στην πρακτική της αρχιτεκτονικής. Έτσι, η Barney αναγνωρίστηκε για την ενασχόλησή της με μια αρχιτεκτονική, η οποία βελτιώνει την καθημερινή ζωή όλων όσων αλληλεπιδρούν μαζί της, για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

1 rossbarney Tο νέο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα.©Steve Hall and Hedrich Blessing.


Δύο χρόνια αφότου ίδρυσε το γραφείο της Ross Barney Arhitects το 1981, η Barney έλαβε το Plym Traveling Fellowship από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana Champaign, στο οποίο είχε σπουδάσει, παγιώνοντας το ενδιαφέρον της για έργα δημόσιου χαρακτήρα και καθορίζοντας το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας της.
Το 1997 ανέλαβε επικεφαλής του σχεδιασμού του ομοσπονδιακού κτιρίου της Οκλαχόμα. Το έργο σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια γυναίκα αρχιτέκτονας επιλέχθηκε για να ηγηθεί ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το νέο σχέδιο σε σχήμα U ενσωματώθηκε στην πόλη και απείχε πολύ από ένα απόρθητο φρούριο, φαινομενικά σε αντίθεση με το τραγικό γεγονός του βομβαρδισμού που κατέστρεψε το προηγούμενο κτίριο "Alfred P. Murrah" το 1995.
Με το "Chicago Riverwalk", με το οποίο ασχολήθηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Barney έδωσε νέα ζωή στον ποταμό Σικάγο και έφερε θετική ενέργεια στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας ένα πρότυπο για τις πόλεις που επανεξετάζουν τους υδάτινους πόρους τους.

2 rossbarney ''Chicago Riverwalk''©Kate Joyce Studios


Η Barney μετέδωσε τη φιλοσοφία του έργου της για σχεδόν 30 χρόνια σε μια γενιά αρχιτεκτόνων ως επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις. Τα θέματα των μαθημάτων της συνδέονταν στενά με την πρακτική της. Έχει επίσης καθοδηγήσει αμέτρητους ταλαντούχους αρχιτέκτονες στο στούντιό της, πολλοί από τους οποίους συνέχισαν τη δική τους επιτυχημένη πορεία μέσα από τις αξίες που τους ενστάλαξε.
Μια αρχιτέκτονας για τους ανθρώπους, η Barney διαθέτει σχεδιαστική αριστεία, κοινωνική ευθύνη και γενναιοδωρία. Καθ' όλη τη διάρκεια της δουλειάς της προσπάθησε να κάνει τον κόσμο καλύτερο και μ' αυτόν τον τρόπο άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο επάγγελμα. Η πρωτοποριακή της προσέγγιση και η ηθική της είναι ξεκάθαρα παραδείγματα των υψηλότερων φιλοδοξιών της αρχιτεκτονικής.

3 rossbarney Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, University of Minnesota Duluth με LEED Gold. ©Kate Joyce Studios


Το έργο της έχει τιμηθεί με περισσότερα από 200 εθνικά και διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων COTE Top Ten, του AIA Award for Public Architecture 2005 και του AIA Illinois Firm Award and Gold Medal.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.