Οι παραλήπτες των βραβείων της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής της Biennale στη Βενετία

Κατά την έναρξη της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής της Biennale στη Βενετία πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής των βραβείων της φετινής διοργάνωσης. Η επιτροπή, με πρόεδρο τον Ippolito Pestellini Laparelli (Ιταλία) και μέλη τους Nora Akawi (Παλαιστίνη), Thelma Golden (Η.Π.Α.), Tau Tavengwa (Ζιμπάμπουε) και Izabela Wieczorek (Πολωνία), παρουσίασε τα εξής βραβεία:
• Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή στη Βραζιλία. Το περίπτερο "Terra" με επιμελητές τους Gabriela de Matos και Paulo Tavares είναι μια "ερευνητική έκθεση και αρχιτεκτονική παρέμβαση, που επικεντρώνεται στις φιλοσοφίες και στα φαντασιακά των αυτοχθόνων και των μαύρων πληθυσμών, αναζητώντας τρόπους επανόρθωσης".
• Ειδική μνεία έγινε στην εθνική συμμετοχή της Μ. Βρετανίας "Dancing Before the Moon" με επιμελητές τους Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay και Sumitra Upham, που υμνεί την αξία των καθημερινών τελετουργιών ως μορφών αντίστασης και χωρικών πρακτικών σε κοινότητες της διασποράς.
• Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη συμμετοχή στην έκθεση στους DAAR (Alessandro Petti και Sandi Hilal) για τη μακροχρόνια δέσμευσή τους και τη βαθιά πολιτική ενασχόληση με αρχιτεκτονικές και μαθησιακές πρακτικές αποαποικιοποίησης στην Παλαιστίνη και την Ευρώπη.
• Ασημένιο Λέοντα για νεαρό συμμετέχοντα στην έκθεση στον Olalekan Jeyifous για μια εγκατάσταση πολυμέσων που διερευνά μια πρακτική οικοδόμησης κόσμου προσφέροντας οπτικές ενός αποαποικιοποιημένου μέλλοντος χωρίς εκπομπές άνθρακα.
• Ειδικές μνείες για τη συμμετοχή τους στην έκθεση "The Laboratory of the Future" έγιναν στους Twenty Nine Studio / Sammy Baloji, Wolff Architects και Thandi Loewenson.

1 paraliptes bienalleΧρυσός Λέων για την καλύτερη εθνική συμμετοχή. Το περίπτερο "Terra" της Βραζιλίας.
Φωτογραφία: Matteo de Mayda. Courtesy of La Biennale di Venezia.

Επιπλέον, ο Demas Nwoko, Νιγηριανός καλλιτέχνης, σχεδιαστής και αρχιτέκτονας, είναι ο αποδέκτης του Χρυσού Λέοντος για το συνολικό έργο του.

2 paraliptes bienalleΟ Demas Nwoko.
Φωτογραφία: Titi Ogufere.

Κεντρική φωτογραφία: Ο Χρυσός Λέων για την καλύτερη συμμετοχή στην 18η Biennale δόθηκε στους DAAR (Alessandro Petti και Sandi Hilal). Φωτογραφία: Andrea Avezzù. Courtesy of La Biennale di Venezia.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.