Αποκατάσταση του "Ξενία" Καστοριάς για επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου

Το παλιό ξενοδοχείο "Ξενία" της Καστοριάς πρόκειται να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες του Βυζαντινού Μουσείου της ακριτικής πόλης, το οποίο φιλοξενεί σπάνιες φορητές εικόνες από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα. Το ακίνητο παραχωρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με διάρκεια μίσθωσης τα 40 χρόνια, ενώ σε διάστημα πέντε ετών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασής του.
Αυτό το εγχείρημα πρόκειται να αναβαθμίσει την περιοχή, ενώ η απόδοση χώρων 1.600 m2 θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του μουσείου. Οι χώροι του πρώην ξενοδοχείου αποτελούνται από υπόγεια, ισόγειο και έναν όροφο και με τις κατάλληλες μετατροπές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αποθηκευτικούς χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου και να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ή συνεδριακές εκδηλώσεις.
Το "Ξενία" βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, ήταν ένα από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα το 1953 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Σφαέλλου και σε συνεργασία με τη Μαρίκα Ζαγορησίου.
Τα τελευταία 30 χρόνια το ακίνητο είχε αφεθεί στην τύχη του και δεν ήταν λίγες οι φορές που βανδαλίστηκε. Κατά καιρούς είχαν γίνει διάφορες απόπειρες αξιοποίησής του αλλά καμία δεν ευοδώθηκε, ενώ είχε χαρακτηριστεί μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.