"ONOMA" το πρώτο έξυπνο ξενοδοχείο 5* στη Θεσσαλονίκη

Το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Anatolia Hospitality βρίσκεται στο αναπτυσσόμενο δυτικό τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Είναι το πρώτο "έξυπνο" ξενοδοχείο της πόλης με προσωποποιημένες υπηρεσίες και σύγχρονο design και διαθέτει 83 δωμάτια και 164 κλίνες.
Το γραφείο "Κουλουκούρης & Συνεργάτες" ανέλαβε την αξιολόγηση του ακινήτου πριν την αγοραπωλησία, επέβλεψε τη διαδικασία των νομιμοποιήσεων για τον επενδυτή, έκανε τη σύλληψη της αξιοποίησης του ακινήτου για το σκοπό του έργου, οργάνωσε την αρχιτεκτονική μελέτη από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την κατασκευή (προμελέτη, οριστική μελέτη, μελέτη εφαρμογής), συνέταξε τον προϋπολογισμό του έργου για τους χρηματοδοτικούς φορείς, είχε το συντονισμό των μελετών και ανέλαβε τόσο την έκδοση της οικοδομικής άδειας, όσο και την επίβλεψη των εργασιών κατασκευής.
Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, το οποίο λόγω αλλαγής χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου (με διάφορες φάσεις κατασκευής και επεκτάσεων) από εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε κτίριο ξενοδοχειακής χρήσης και συνάθροισης κοινού, έχρηζε προσοχής τόσο στη στατική ενίσχυσή του, όσο και στην προσαρμογή του στις αρχιτεκτονικές λύσεις και μηχανολογικές απαιτήσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους πολεοδομικούς, κτιριοδομικούς, υγειονομικούς και ξενοδοχειακούς κανονισμούς και προδιαγραφές.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός βασίστηκε στην ανάγκη ανανέωσης και διαφοροποίησης της εικόνας του κτιρίου από το υφιστάμενο αστικό περιβάλλον της περιοχής, με ταυτόχρονη ανάδειξη του ρυθμού και της γεωμετρίας σε ένα υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα κτίριο (31,50 m). Η νέα σχεδιαστική πρόταση επί της Μοναστηρίου προσδίδει μία στιβαρότητα, ενώ η συνολική προεξοχή της όψης δημιουργεί σκίαση και προστατεύει τα ανοίγματα της όψης. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονταν, επίσης, η αλλαγή της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου (από Δ σε Β+) μέσω της ενίσχυσης της θερμομόνωσης στο σύνολο του κελύφους (+7 cm). Στις τρείς από τις τέσσερις πλευρές του κτιρίου εφαρμόστηκε πιστοποιημένο σύστημα θερμοπρόσοψης, ενώ στην τέταρτη και κύρια όψη, επί της οδού Μοναστηρίου, επιλέχθηκε ένα σύνθετο σύστημα με πλάκες θερμομόνωσης από πετροβάμβακα 7cm στερεωμένες σε μεταλλική κατασκευή με επιπρόσθετες μεμβράνες συγκράτησης και διαπνοής και τελική επένδυση από στοιχεία HPL με υφή ξύλου και στοιχεία ινογυψοσανίδας με επικάλυψη πατητής τσιμεντοκονίας. Στο σχεδιασμό εντάχθηκαν και περαιτέρω ενεργειακές λύσεις με βιοκλιματικά στέγαστρα στο roof garden για τη διαχείριση του ηλιασμού και τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων στο επίπεδο αυτό. Παρόμοια λύση δόθηκε και στο χώρο του ακαλύπτου στο ισόγειο που αξιοποιήθηκε ως εξωτερικός χώρος του εστιατορίου, σε συνδυασμό με τον κατακόρυφο κήπο (Secret Garden).
Πέραν της θερμικής άνεσης στο κτίριο, εξίσου σημαντικό ζητούμενο ήταν η επίλυση του προβλήματος των εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε ειδική ακουστική μελέτη, η οποία αφορούσε στις υφιστάμενες συνθήκες του κτιρίου και προδιαγράφηκε μία σειρά από επεμβάσεις, που αφορούσαν στην ακουστική άνεση σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα, επιλύθηκε η επίστρωση των δαπέδων σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στην οροφή του εβδόμου ορόφου, όπου δημιουργήθηκε το roof garden και η κολυμβητική δεξαμενή. Για την αποφυγή μετάδοσης του ήχου μεταξύ χώρων διαφορετικών χρήσεων, οι εσωτερικές τοιχοποιίες επιλύθηκαν με ένα συμπαγές σύστημα τοιχοποιίας με 2 + 2 γυψοσανίδες και ηχομονωτικά κυτία. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην επιλογή ενός συστήματος κουφωμάτων με διαφορετική υάλωση ανά όψη κτιρίου, βάσει της διαφορετικής στάθμης θορύβου ανά πλευρά.
Στην προγενέστερη φάση λειτουργίας του κτιρίου χρησιμοποιούνταν μόνο οκτώ από τα έντεκα επίπεδα του κτιρίου με απευθείας πρόσβαση από τον ανελκυστήρα. Το στοίχημα της χρήσης όλων των επιπέδων επιτεύχθηκε με τροποποιήσεις του στατικού φορέα και τη δημιουργία δύο νέων ανελκυστήρων κοινού (με τον έναν εκ των δύο να είναι πυρόσβεσης), καθώς και έναν ανελκυστήρα προσωπικού στο φανάρι του υφιστάμενου κλιμακοστασίου. Και για τις δύο προσθήκες απαιτήθηκαν εκτενείς αδιατάρακτες κοπές και λεπτομερείς ενισχύσεις. Ένα ακόμα ειδικό σημείο ενδιαφέροντος ήταν η ενίσχυση της οροφής του 7ου ορόφου για την προσθήκη της κολυμβητικής δεξαμενής και των συναφών δραστηριοτήτων στο επίπεδο αυτό, καθώς και η επίστρωση του δαπέδου με πατητή τσιμεντοκονία πολυουρεθανικής βάσης.
Σε κάθε όροφο δημιουργήθηκαν δεκατέσσερα δίκλινα δωμάτια, ένα μονόκλινο, ένα δωμάτιο ΑμεΑ, ένα οικογενειακό δωμάτιο, καθώς και δύο σουίτες.
Στην ισόγεια στάθμη του κτιρίου βρίσκεται ο χώρος υποδοχής, το μπαρ, το εστιατόριο, ενώ στην πίσω αυλή εκτείνεται ο χώρος του café-restaurant. Στον ημιόροφο, εκτός των χώρων διοίκησης, βρίσκεται το γυμναστήριο, μία αίθουσα συσκέψεων και ένας χώρος χαλάρωσης των πελατών με βιβλιοθήκη, play room και διαμορφωμένα καθιστικά. Στον πρώτο όροφο αναπτύσσονται τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων με δυνατότητα ενοποίησής τους, καθώς και παρασκευαστήριο για την εξυπηρέτηση της τροφοδοσίας. Στον 8ο και τελευταίο όροφο του κτιρίου φιλοξενείται το roof garden του ξενοδοχείου, το οποίο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα τόσο στο Θερμαϊκό κόλπο, όσο και στα κάστρα. Οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι και οι θέσεις στάθμευσης βρίσκονται στο υπόγειο. Σημειώνεται ότι το κτίριο είναι συνολικά προσβάσιμο από άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ) και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Τέλος, ξεχωριστές κατασκευές αποτελούν τα περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα κατακόρυφων κήπων στο ισόγειο επίπεδο του κτιρίου και στην όψη επί της Μοναστηρίου, με συνθέσεις φυτών με ανθοφορία που ποικίλει ανά εποχή. Στο ίδιο επίπεδο ξεχωρίζει, επίσης, η ειδική μεταλλική κατασκευή για τη στήριξη του "LED Wall" σε σχήμα Π, που πλαισιώνει την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου σε συνάρτηση με το μεταλλικό στέγαστρο εισόδου, συνδυασμός που τονίζει τη συνολική σχεδιαστική λύση του κτιρίου (ορθοκανονική γεωμετρική διάταξη με παιχνίδι εσοχών και προεξοχών), ενώ παράλληλα συμβάλει επικοινωνιακά στην προβολή του ξενοδοχείου.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου έργου υψηλών προδιαγραφών με σύγχρονα και ταυτόχρονα διαχρονικά χαρακτηριστικά, με δυνατότητα εξέλιξης και αναβάθμισης στο χρόνο σε πιθανές νέες απαιτήσεις. Η συνεισφορά της σήμανσης στην ενίσχυση του σχεδιαστικού concept στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στη βιωματική αντίληψη του έργου από τους χρήστες. Η συνεργασία όλων των συντελεστών του έργου ήταν σε πολλή υψηλό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια του έργου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Κουλουκούρης & Συνεργάτες Ε.Ε.
Στατική μελέτη:
ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.
H/M μελέτη:
EMDC
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Μακρίδης & Συνεργάτες
Κύριος του έργου:
New A.E.
Ιδιοκτήτης:
Όμιλος Anatolia Hospitality
Tοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
5.000 m²
Έτος κατασκευής:
2021
Παρουσίαση κτιρίου:
Αλέξανδρος Κουλουκούρης
Φωτογραφίες:
Κώστας Ευαγγελίδης, Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / Studiovd

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Costa Navarino" στη Μεσσηνία

Η "Costa Navarino", βρίσκεται στη Μεσσηνία σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου. Η πρώτη περιοχή της "Costa Navarino", το "Navarino Dunes", περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε…

"Mykonos Earth Suites" ξενοδοχείο στη Μύκονο

Το έργο "Mykonos Earth Suites" boutique hotel βρίσκεται στην περιοχή Μεγάλη Άμμος της Μυκόνου. Η έμπνευση πίσω από τη σχεδιαστική προσέγγιση των εσωτερικών χώρων προήλθε από δύο κύρια στοιχεία της…

"Castro Hotel Syros" ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σύρο

Το πολυτελές "Castro Hotel Syros", ένα κυκλαδίτικο στολίδι, άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει από τον Απρίλιο του 2022 τους επισκέπτες του σε μια ξεχωριστή εμπειρία πολυτελούς διαμονής και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.