Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι με διάκριση "LEED platinum"

Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και περιέχει ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από την ίδια αρχιτεκτονική ομάδα το 2010. Δύο βασικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου υπαγόρευσαν την τοποθέτηση του νέου κτιρίου. Αφενός ο άξονας της οδού Παραδείσου, που αποτελεί σημαντική οδική πρόσβαση της περιοχής και αφετέρου η απαίτηση για την κατά το δυνατό διατήρηση ανέπαφου του ειδυλλιακού κήπου, που περιβάλλει το υπάρχον κτίριο.
Έτσι, ως βέλτιστη επιλογή κρίθηκε σχεδόν μονοσήμαντα η δημιουργία ενός γραμμικού κτιρίου κατά μήκος της οδού Παραδείσου, που θα σηματοδοτήσει επαρκώς την ύπαρξη των κτιρίων στους διερχόμενους και τους επισκέπτες, θα λειτουργήσει σαν φράγμα μεταξύ της βαρύτερης κυκλοφορίας και του εσωτερικού του ακινήτου και τέλος θα εξασφαλίσει τη διατήρηση του κήπου, αλλά και τη μέγιστη σχέση παλιών και νέων οικοδομών με αυτόν.
Το νέο κτίριο διατάσσεται σε τέσσερις στάθμες. Στο ισόγειο τοποθετούνται όλοι οι χώροι κοινού: η υποδοχή, οι χώροι συσκέψεων, η αίθουσα των πολλαπλών λειτουργιών, καθώς και γραφεία με εξυπηρέτηση κοινού. Στους δύο πρώτους ορόφους διατάσσονται οι κύριοι γραφειακοί χώροι της εταιρείας. Τέλος, στον τρίτο όροφο και σε εσοχή βρίσκεται η διοίκηση.
Ο χώρος σίτισης και αναψυχής του προσωπικού είναι ένα ισόγειο κτίριο τοποθετημένο ελεύθερα στον κήπο μεταξύ των δύο κύριων κτιρίων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό ως σημείο συνάντησης και να μπορούν να το οικειοποιηθούν ομοίως παλαιοί και νέοι χρήστες του συγκροτήματος. Ενώνεται δε με τα κυρίως κτίρια με ένα ελαφρύ γραμμικό μεταλλικό στέγαστρο και έτσι γίνεται κομβικό σημείο στάσης μεταξύ τους.
Το υπόγειο γκαράζ 300 θέσεων, με πρόσβαση από την οδό Αιγιαλείας και έξοδο στην οδό Αρτέμιδος, είναι σε τρεις στάθμες, η ανώτερη με αποθήκες και μηχανοστάσια για χρήση του κτιρίου και οι άλλες δύο μόνο με χρήση στάθμευσης.
Το νέο φυλάκιο του συγκροτήματος προτείνεται στην οδό Αρτέμιδος, και ελέγχει την πρόσβαση των πεζών και εποχούμενων επισκεπτών, που κάνουν χρήση του υπαίθριου χώρου ολιγόωρης στάθμευσης.
Αρχιτεκτονικά επιχειρείται η επανάληψη της έκφρασης του υπάρχοντος κτιρίου, προκειμένου να προκύψει ένα αρμονικό ενιαίο σύνολο. Έτσι οι όψεις διαμορφώνονται με μεγάλα υαλοστάσια που επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού. Κινητά στοιχεία ηλιοπροστασίας ρυθμίζουν αυτόματα και αναλόγως του ηλιακού φορτίου την πρόσπτωση του ηλιακού φωτός στα υαλοστάσια, ώστε να βελτιστοποιείται ο φωτισμός, χωρίς να επιβαρύνεται ο κλιματισμός του κτιρίου. Ο οριζόντιος χαρακτήρας κυριαρχεί και στο νέο κτίριο, με προβόλους, επικαλυμμένους με την ίδια φυσική πέτρα με το υπάρχον, να διαμορφώνουν τις μεγάλες του όψεις στους κύριους ορόφους των γραφειακών χώρων και την ανώτερη στάθμη με τα γραφεία της διοίκησης να έχει την αντίστοιχη σηματοδότηση με το σταθερό πέτασμα αλουμινίου στο φυσικό του χρώμα.
Εσωτερικά επελέγη μια παλέτα υλικών συγκρατημένης και αυστηρής πολυτέλειας, που αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα του χρήστη του κτιρίου, με το κύριο ενδιαφέρον να προκύπτει από τις ποιότητες διαφάνειας - ημιδιαφάνειας και αντανάκλασης των επιφανειών, με μόνο "παιχνιδιάρικο" στοιχείο τα διάτρητα πετάσματα, που διαμορφώνουν οροφές και διαχωριστικά στο χώρο του εντευκτηρίου.
Όλα τα δώματα του υπόγειου χώρου στάθμευσης φυτεύτηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια του κήπου. Παράλληλα φυτεύτηκε και το μεγαλύτερο μέρος των δωμάτων του νέου κτιρίου, καθώς και του δώματος του εντευκτηρίου του προσωπικού για να εξασφαλισθεί μόνωση, βελτίωση του μικροκλίματος και αισθητική αρτιότητα στη λεγόμενη "πέμπτη όψη".
Το νέο κτίριο έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, Platinum, για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council – USGBC).

Ενεργειακός σχεδιασμός
Ο νέος χώρος πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις για φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα κτίρια, ικανοποιώντας υψηλές εξειδικευμένες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης / διαχείρισης νερού και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το λειτουργικό κόστος του κτιρίου.
Η εγκατάσταση εξωτερικής οριζόντιας σκίασης διαμορφώθηκε έτσι ώστε να παρέχει έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς η κλίση των περσίδων προσαρμόζεται αυτόματα στην κίνηση του ήλιου, προστατεύοντας έτσι αποτελεσματικά από το άμεσο ηλιακό φως. Ακόμη, ο αυτοματοποιημένος εσωτερικός φωτισμός LED συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Η εγκατάσταση κατάλληλης θερμομόνωσης και υαλοπινάκων υψηλών προδιαγραφών συνέβαλε επίσης στην ελαχιστοποίηση των απωλειών και στην επίτευξη της διατήρησης της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου χωρίς περιττή χρήση κλιματισμού. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία ποιότητα περιβάλλοντος εσωτερικού χώρου (Indoor Environmental Quality), στο κτίριο απονεμήθηκε η βαθμολογία 15/15, όπου το 75% του εσωτερικού χώρου έχει φυσικό φωτισμό, ενώ το 90% του χώρου έχει εξασφαλισμένη ποιοτική θέα.
Η επιλογή και εγκατάσταση υλικών με υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και ο αποκλεισμός τοξικών υλικών, αποτέλεσαν σημαντική προτεραιότητα στην κατασκευή. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία "Υλικά και Πηγές" (Materials and Recourses) στην κλίμακα πιστοποίησης LEED, τα ποσοστά που διαμορφώθηκαν, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του κτιρίου, έχουν ως εξής: 20% ανακυκλωμένο περιεχόμενο δομικών υλικών,
20% τοπικά συλλεγόμενα, ανακτημένα ή κατασκευασμένα υλικά,
50% πιστοποιημένα προϊόντα FSC από ξύλο,
75% επαναχρησιμοποίηση των υλικών κατασκευής και προϊόντων κατεδάφισης.
Όσον αφορά στον παράγοντα της απόδοσης του νερού (Water Efficiency), το σκορ που επετεύχθη στη διεθνή πιστοποίηση LEED είναι 10/10, με 100% μείωση της χρήσης πόσιμου νερού, 40% μείωση στην αρχική χρήση νερού εσωτερικού χώρου και 50% στην παραγωγή λυμάτων.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Isv Architects
Στατική μελέτη:
Τσικνιάς Τ. και Συνεργάτες ΑΕΜΤΕ
Η/Μ μελέτη:
Καμαρινός Σύμβουλοι μηχανικοί ΕΠΕ
Ακουστική μελέτη:
Gottfried Schubert
Landscape Architect:
Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Υπεύθυνος αρχιτεκτονικής μελέτης:
Ανάργυρος Μουγιάκος
Υπεύθυνοι κατασκευής:
Δημήτρης Αντωνίου / Γιώργος Σιαμαντούρας
Σύμβουλος LEED:
DCarbon
Κατασκευή:
ΕΛΕΜΚΑ Α.Ε.
Φωτογραφίες:
Ανάργυρος Μουγιάκος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Το κτίριο αποτελεί την έδρα της εταιρείας αρχιτεκτονικών μελετών Bobotis architects.Περιλαμβάνει πέντε υπέργειους ορόφους με χώρους γραφείων, χώρους συναντήσεων και προβολών και χώρους υποστήριξης και δύο υπόγειους ορόφους. Στο α’…
Νέος χώρος για τον Σ.Β.Ε. σε ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη

Νέος χώρος για τον Σ.Β.Ε. σε ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη

Ιστορικό: εκτελεστικός αντιπρόεδρος Σ.Β.Ε. Γιάννης Σταύρου, οικονομολόγος Πριν τρία περίπου χρόνια, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δραστηριότητας του και με σκοπό την προαγωγή των τοπικών οικονομικών συμφερόντων,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.