Εστιατόριο-μπαρ ''Pelosof'' στη στοά ταχυδρομείου στη Θεσσαλονίκη

Το "Pelosof" βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε παλαιά εμπορική στοά, που χτίστηκε το 1924 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και στέγασε προπολεμικά το ταχυδρομείο. Το ηλιόλουστο αίθριο με τη γυάλινη, δίριχτη στέγη ταξιδεύει τον αέρα και τις σκέψεις του επισκέπτη. Ο σχεδιασμός δομήθηκε γύρω από την ιδέα να τοποθετηθεί, σ’ αυτό το όψιμο νεοκλασικό κέλυφος, ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ιστορικό συμπόσιο σε μια ιδιωτική αυλή. H αρχική σκέψη - ερώτηση ήταν: "Πώς θα ήταν αν ο Ντόριαν Γκρέι και ο Ντέιβιντ Μπάουι οργάνωναν ένα επικό πάρτυ στο αίθριο της στοάς του πρώην Ταχυδρομείου;"
Ένας χώρος φτιαγμένος από αντικείμενα που δημιουργούν πολλαπλές αφηγηματικές συνδέσεις με τη χειροποίητη τεχνική και την ταυτότητα του κελύφους: ένας δράκος που βρυχάται, ένα φωτεινό ιερό σημείο στην οροφή, μια μεταλλική τσέπη με φρεσκοκομμένο γρασίδι. Ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να βυθιστούν σε ιστορίες συγκέντρωσης, δημιουργικότητας, διασκέδασης και αλληλεπίδρασης, που αφηγείται το design.
Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, όπως οι τοίχοι και οι σκάλες και οι διάφορες κατασκευές λειτουργούν ως διευθετήσεις μέσα στο κέλυφος και συνδέονται μεταξύ τους σε μια ενιαία οπτική γλώσσα, αυτή των γήινων υλικών και των "neon techno" αναλαμπών. Τα σχήματα και οι υφές συνδιαλέγονται άμεσα με τη μεγάλη κλίμακα του κελύφους, αλλά και τη μικροσκοπική κλίμακα των διάσπαρτων αντικειμένων, τα οποία λειτουργούν σαν κρυμμένες, απροσδόκητες ανακαλύψεις. Φωτεινά χρώματα από σημαίες ανύπαρκτων χωρών, μεταλλικά κοπτικά "πανό" που λειτουργούν ως οι μασκότ του αιθρίου και μικρά γλυπτά, που εμφανίζονται ως "οικόσημα" των χώρων, φόρος τιμής στη συνέπεια των συμβόλων που χρησιμοποιεί ο Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, όπως το κλαδί ελιάς, τα καπέλα και τα φύτρα σκόρδου.
Τα υφιστάμενα δάπεδα από μωσαϊκό, μάρμαρο και ξύλο συντηρούνται και συνδυάζονται με γλυπτικούς πάγκους από μάρμαρο και γεωμετρικά έπιπλα με στοιχεία έντονου χρώματος και αισθητική εμπνευσμένη από το Memphis Group. Επιχρίσματα εφαρμοσμένα με οδοντωτή σπάτουλα και ειδικές κατασκευές διαμορφωμένες από MDF με χάραξη και κοπή λέιζερ διακοσμούν τις κατακόρυφες επιφάνειες, ενώ ένας χώρος με χτιστά έπιπλα επενδυμένα με κεραμική ψηφίδα δημιουργεί την αναπάντεχη εικόνα ενός λουτρού.
Μεγάλο μέρος του "Pelosof" ήταν η συνέργεια του δομημένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ένα αυθόρμητο και ελεύθερο σύστημα χειροποίητης δημιουργίας και τέχνης: μικρές επιφάνειες με λεπτομέρειες που ταιριάζουν σε μια γκαλερί ή σε μια κατοικία, βαμμένες οροφές με degrade εφέ από τον εικαστικό Γιώργο Γεροντίδη, στολίδια από φυσητό γυαλί από Κρητικούς κατασκευαστές και χειροποίητα φωτιστικά με ιαπωνικό χαρτί. Όλα αυτά δηλώνουν μια ισχυρή ευαισθησία στα μοναδικά αντικείμενα, ένα ενδιαφέρον που μπορεί να βρεθεί σε κάθε λεπτομέρεια του έργου.
Κεντρική φωτογραφία: Κώστας Αμοιρίδης

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Post-Spectacular Office
Κατασκευή:
Αγνή Μπαλαφούτη
Επίβλεψη:
Αγνή Μπαλαφούτη, Post-Spectacular Office
Τοποθεσία:
Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη
Εμβαδό:
600 m2
Χρόνος μελέτης:
01/2021 - 06/2021
Χρόνος κατασκευής:
07/2021 - 12/2021
Παρουσίαση:
Post-Spectacular Office
Φωτογραφίες:
Κώστας Αμοιρίδης, Γιάννης Δρακουλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καφέ-μπαρ

Καφέ-μπαρ "Noon" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, το "Noon café" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting point της πόλης. Το μόλις 35…
Πολυχώρος αναψυχής

Πολυχώρος αναψυχής "Πρέπον" στην Καλαμαριά

To "ΠΡΕΠΟΝ", "η γωνία με θέα τη θάλασσα", κατέχει μια ειδυλλιακή θέση λόγω του σκηνογραφικού του περιβάλλοντος και βρίσκεται στη Νέα Κρήνη, στην Καλαμαριά. Επιδίωξη των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.