Ελεύθερη στέγη με μικρή προέκταση

Ο συνηθέστερος τύπος στέγης στις κατασκευές είναι αυτός με τα ελεύθερα άκρα. Είτε πρόκειται για επέκταση του ελκυστήρα του ζευκτού είτε του αμείβοντος, τα στοιχεία της στέγης εκτείνονται έξω από την επιφάνεια της κατασκευής. Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μερική προστασία των κατακόρυφων στοιχείων από τα καιρικά φαινόμενα και η απομάκρυνση του μεγάλου όγκου του νερού της βροχής από την κατασκευή, ώστε να μην προσβάλλονται τα θεμέλια ή το υπόγειο.
Σε περίπτωση απλής τοιχοποιίας, χωρίς ανοίγματα, μία προέκταση της στέγης κατά 30 cm παρέχει επαρκή προστασία. Μεγαλύτερο μήκος προέκτασης, που σε ακραία περίπτωση μπορεί να φθάνει ακόμη και το 1 m, είναι απαραίτητο στην περίπτωση ύπαρξης ανοιγμάτων στην κατακόρυφη τοιχοποιία.
Στην κατασκευή της ελεύθερης στέγης δύο είναι τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής: η κατασκευή σωστής κλίσης και η προστασία της απόληξης.
• Κατασκευή κλίσης. Η κλίση της στέγης δίνεται από τους αμείβοντες ή τους μαχιάδες και όλα τα στοιχεία που τοποθετούνται επί αυτών λαμβάνουν την ίδια κλίση. Κατά την τοποθέτηση των επιτεγίδων όμως, επί των οποίων θα στηριχθούν τα πηχάκια και θα τοποθετηθούν τα κεραμίδια, και ανάλογα με το είδος των κεραμιδιών και την τεχνική τοποθέτησής τους, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις δύο ακραίες επιτεγίδες οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να είναι διαφορετικού μεγέθους, ώστε να επιτευχθεί ομοιόμορφη κλίση σε όλη τη στέγη. Επιπλέον, καθώς η τοποθέτηση των κεραμιδιών πραγματοποιείται από κάτω προς τα επάνω, το μέγεθος των επιτεγίδων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης που έχει προηγηθεί της κατασκευής.
• Προστασία απόληξης. Στο άκρο των ελεύθερων στεγών τοποθετείται συνήθως υδρορρόη. Η τοποθέτησή της θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, χωρίς να πληγώνεται το ξύλο και να ανοίγονται οπές που κατόπιν μένουν εκτεθειμένες. Επιπροσθέτως, η απόληξη της διατομής των ξύλων αποτελεί ευπαθές σημείο που με την πάροδο του χρόνου διαβρώνεται. Τα υλικά επάλειψης που διατίθενται στο εμπόριο για προστασία δεν παρέχουν ικανοποιητική ασφάλεια και γι’ αυτό συνιστάται η τοποθέτηση λαμαρίνας στα σημεία απόληξης για πλήρη προστασία. Εύκαμπτα φύλλα λαμαρίνας, με σχήμα που προκαθορίζεται από το μελετητή της στέγης, με κλίση έτσι, ώστε να απομακρύνουν το νερό από την κατασκευή, θα πρέπει να τοποθετούνται στην περίμετρο ολόκληρης της στέγης.

  • Second Text:

    1. Κεραμίδια
    2. Πηχάκια.
    3. Αερισμός ανάμεσα στις επιτεγίδες.
    4. Επιτεγίδες.
    5. Πέτσωμα.
    6. Στεγανοποιητική συνθετική υδρατμοδιαπερατή μεμβράνη (διάστρωση επάνω στο πέτσωμα).
    7. Αερισμός ανάμεσα στους αμείβοντες.
    8. Μηκίδα.
    9. Εσωτερικό σανίδωμα. Επ' αυτού τοποθετείται φράγμα υδρατμών, εφόσον κριθεί ότι ο αερισμός ανάμεσα στις τεγίδες δεν επαρκεί για να αποτρέψει τυχόν συμπύκνωση από διάχυση υδρατμών.
    10. Θερμομονωτική στρώση ανάμεσα στους αμείβοντες και σε μικρότερο ύψος απ’ αυτούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Επένδυση εξωτερικής τοιχοποιίας με κεραμικές πλάκες

Επένδυση εξωτερικής τοιχοποιίας με κεραμικές πλάκες

Ο παλαιότερος τρόπος τοποθέτησης πλακών μαρμάρου και κεραμικών πλακιδίων ήταν η επικόλληση με ισχυρό τσιμεντοκονίαμα. Σήμερα ο τρόπος αυτός έχει περιοριστεί σε ελάχιστες εφαρμογές, κυρίως χαμηλού ύψους και επικρατέστερη είναι…
Λειτουργικές περιοχές και στρώσεις της ξύλινης στέγης

Λειτουργικές περιοχές και στρώσεις της ξύλινης στέγης

Στις σύγχρονες κατασκευαστικές λύσεις οι λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ανταπόκριση της στέγης στις γενικότερες απαιτήσεις της φυσικής των κτιρίων, αναλαμβάνονται από συνεργαζόμενες διαδοχικές στρώσεις κατάλληλων υλικών, που συνθέτουν πολυστρωματικές κατασκευαστικές λύσεις, οι οποίες…
Επένδυση όψης με πετάσματα αλουμινίου & πλακίδια

Επένδυση όψης με πετάσματα αλουμινίου & πλακίδια

Πρόκειται για ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στην περιοχή του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα και έχει συνολικό εμβαδό περίπου 300 m². Σκοπός του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.