Μεταλλικές σχάρες σε μεταλλικές κατασκευές

Οι μεταλλικές σχάρες αποτελούν μια ειδική κατηγορία βιομηχανικών δαπέδων, τα οποία στηρίζονται σε μεταλλικό σκελετό. Πρόκειται κατά κανόνα για προκατασκευασμένα στοιχεία που παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλές μηχανικές αντοχές και διαμόρφωση κατάλληλης επιφάνειας για την κίνηση πεζών και τροχοφόρων.
Τα συνήθη υλικά κατασκευής είναι τα εξής:
• Ανοξείδωτος χάλυβας, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα διαβρωτικό περιβάλλον ή για λόγους αισθητικής.
• Γαλβανισμένος μαλακός χάλυβας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλό κόστος.
• Κράματα αλουμινίου - μαγνησίου, τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλό βάρος.
Η τοποθέτηση των σχαρών γίνεται επάνω σε μεταλλικό σκελετό με ειδικούς μεταλλικούς γάντζους σύνδεσης ή μπουλόνια, ανάλογα με το είδος της σχάρας.
Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους, οι μεταλλικές σχάρες διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
• Διάτρητες σχάρες από μεταλλικά ελάσματα, η διατομή των οποίων αποτελείται συνήθως από ανοικτή κοιλοδοκό που διαμορφώνεται με πίεση. Πρόκειται για περαστές σχάρες που τοποθετούνται χωρίς ηλεκτροσύντηξη ή πρεσσάρισμα. Επιλέγονται κατά κανόνα για μικρές παραγγελίες με ποικιλία τελικών διαστάσεων. Διατίθενται και σχάρες με οδοντωτές διαμήκεις λάμες για πρόσθετη αντιολισθηρότητα.
• Ηλεκτροπρεσαριστές σχάρες, κατασκευασμένες από ηλεκτροπρεσαριστές ράβδους, οι οποίες είναι συγκολλημένες σε κάθε κόμβο και διαμορφώνουν έναν ορθογωνικό ή τετραγωνικό κάνναβο. Πρόκειται για στοιχεία με μεγάλη ακαμψία, σταθερότητα και βέλτιστη διανομή φορτίων.
• Πρεσαριστές σχάρες, κατασκευασμένες από μεταλλικές ράβδους που τοποθετούνται κάθετα μεταξύ τους, υπό πίεση, διαμορφώνοντας έναν κάνναβο, ανάλογο με εκείνον των ηλεκτροπρεσαριστών πλακών. Χαρακτηρίζονται από γρήγορη, οικονομική και ποιοτική παραγωγή, χωρίς συγκόλληση στους κόμβους, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πολύ στενών φατνωμάτων. Αποτελούν την πλέον κατάλληλη επιλογή για αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Ο Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις περιοχές δοκών, υποστυλωμάτων και τοιχίων, στις οποίες απαιτείται ειδική κατασκευαστική διαμόρφωση της όπλισής τους. Στις κρίσιμες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό οπλισμού και πύκνωση του οπλισμού περίσφιγξης. …

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.