Σε αυτήν την κατοικία το υπάρχον λίθινο κέλυφος διατηρήθηκε ακέραιο στην αρχική του μορφή και στο δωμάτιο του λουτρό, έπειτα από την απαραίτητη εξυγίανση αρμών και τη σημειακή αποκατάσταση φθορών.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

 

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει καλυφθεί με συρόμενα πάνελ από καλάμια. Τα καλάμια κρύβουν τις μεγάλες τζαμαρίες που διαχωρίζουν τον εσωτερικό χώρο από τους εξώστες, διακόπτοντας τις αντανακλάσεις τους και ενσωματώνοντας την πρόσοψη του κτιρίου πιο διακριτικά στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, τα πάνελ με τα καλάμια προσφέρουν ηλιοπροστασία στο κτίριο, και ιδιωτικότητα στους χρήστες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν τα μπαλκόνια σε ημι-υπαίθρια δωμάτια.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Τσολάκης

Σε αυτήν τη κατοικία οι όψεις στα υπνοδωμάτια αποτελούνται εξ ’ολοκλήρου από υαλοπετάσματα, έτσι ώστε να υπάρχει άπλετη θέα στα πεύκα και στους απέναντι λόφους, ενώ παράλληλα γίνονται ασαφή τα όρια του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

 

Σε αυτήν τη μονοκατοικία τα φυσικά υλικά συνδυάζονται αρμονικά στον χώρο της κουζίνας, ενώ η ενιαία σύνθεση κουζίνας και επίπλου με ράφια από το ίδιο ξύλο δίνει την αίσθηση της συνέχειας στο χώρο και της επαφής με τη φύση.
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

Κατασκευασμένο από διπλά διάτρητα φύλλα αλουμινίου, το διάφραγμα λειτουργεί με την ιδιαίτερη εικαστική μορφή του και ως σηματοδότηση της παρουσίας του χώρου έκθεσης προς τον άξονα της λεωφόρου. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νυχτερινή παρουσία του κτιρίου. Ο φωτισμός του εσωτερικού αναδεικνύει τη διαφάνεια του κελύφους και φανερώνει την εσωτερική ζωή του κτιρίου. Φωτισμοί ανάδειξης, τόσο στους εξώστες όσο και στο διάκενο των διάτρητων φύλλων του δυτικού διαφράγματος, ενισχύουν την παρουσία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Φωτογραφίες: Αργύρης Μουγιάκος

Το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στην κουζίνα αυτής της κατοικίας σε συνδυασμό με τη μαρμάρινη νησίδα δημιουργούν καθαρές επιφάνειες και ένα περιβάλλον που συνδυάζει αρμονικά την πολυτέλεια με το μποέμ.
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου / Studiovd.gr

Το Contessina Suites είναι ένα adults-only ξενοδοχείο, 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 64 δωματίων. Τα δωμάτια του ισογείου βρίσκονται σε άμεση επαφή με το στοιχείο του νερού, καθώς αυτό φτάνει μέχρι το όριο του κτιρίου και περιλαμβάνουν shared και private pool σουίτες ενώ στον όροφο έχουν προβλεφθεί δωμάτια με τζακούζι, προκειμένου να καλύψουν τις ποικίλες απαιτήσεις των πελατών.
Το συμπαγές και αυστηρό εξωτερικό κτιριακό περίβλημα ανοίγει στο εσωτερικό με μεγάλα ανοίγματα, διάτρητα και ελαφριά στοιχεία, προσδίδοντας έναν οικείο και φιλικό περιβάλλον στους χρήστες. Το κεντρικό κτίριο με την open-plan κάτοψη αποτελείται από «γυάλινες όψεις» οι οποίες μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν, ενο-ποιωντας οπτικά και λειτουργικά τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο, κάτω από την ενιαία ξύλινη οροφή. To στοιχείο του πρασίνου συμπληρώνει την συνολική εικόνα με αναρριχώμενα φυτά στις όψεις και μικρούς πράσινους πυρήνες στην κεντρική πίσινα αλλά και μέσα στα δωμάτια. Το εστιατόριο, με την κεντρική φυτεμένη νησίδα, αναδεικνύεται με το skylight της οροφής, εντείνοντας το παιχνίδι του μέσα με το έξω. Ο χώρος του σπα, με το συν-δυασμό της σκούρας τεχνοτροπίας στους τοίχους και του ατμοσφαιρικού φωτισμού σε ταξιδεύει ήδη από την είσοδο, σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης, με αποκορύφωμα τον χώρο της εσωτερικής πισίνας.
Η εύκολη προσβασιμότητα προς τη θάλασσα, καθώς και η παροχή περαιτέρω υπηρεσιών όπως ο χώρος του σπα με την εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, τη σάουνα και το χαμάμ, και οι χώροι του εστιατορίου, του pool bar και του lounge καθιστικού στο roof garden, συναποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο εμπειρίας και παροχών.

Το Olea All Suite Hotel αναπτύσσεται βαθμιδωτά στην πλαγιά ενός λόφου στο νησί της Ζακύνθου. Στόχος του σχεδιασμού ήταν ο αναπροσδιορισμός του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από ελεύθερες χαράξεις που μιμούνται το φυσικό τοπίο, με στοιχεία νερού, φύτευσης και κατασκευών από φυσικά υλικά. Τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων συγχέονται, με το υγρό στοιχείο να βρίσκεται σε μια συνεχή ροή.
Οι κτιριακοί όγκοι αναπτύσσονται γύρω από το κεντρικό υγρό στοιχείο της λίμνης στην οποία σχηματίζονται νησίδες με σημεία ξεκούρασης, μπαρ και εστιατόριο. Διασχίζοντας μία γέφυρα πάνω από το νερό, ο επισκέπτης συναντάει το κεντρικό κτίριο. Αυτό χαρακτηρίζεται από καθαρές επιφάνειες, οι οποίες πλαισιώνονται με κατασκευές από μπαμπού τόσο στις εξωτερικές όψεις όσο και εσωτερικά.
Εισερχόμενος ο χρήστης συναντάει μια κατασκευή σαν «φωλιά», η οποία τον αγκαλιάζει και του δημιουργεί έναν χώρο ζεστό (cozy) για να γευματίσει. Η διαμόρφωση του κεντρικού εστιατορίου συνεχίζει στην εξωτερική βεράντα που προσφέρει θέα προς τη θάλασσα.
Το sunset bar, έχει στραφεί προς τη δύση, στην αντίθετη κατεύθυνση από την πλειοψηφία των υπόλοιπων κτιρίων τα οποία κοιτάνε προς τη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η 360ο μοιρών μαγευτική θέα στοιχείο που χαρακτηρίζει το ξενοδοχείο.
Το spa στο χείλος του λόφου, παρέχει ανεμπόδιστη θέα προς το νότιο τμήμα του νησιού.

 

Θερινή κατοικία στη Σύρο Ι
Η θερινή κατοικία Ι προορίζεται για ένα ζευγάρι και διαθέτει τέσσερις ξενώνες. Βασική απαίτηση των πελατών ήταν η μεγιστοποίηση της θέας προς τον κόλπο της Πλαγιάς. Κεντρική ιδέα ήταν η ενοποίηση των ποικίλων χώρων της κατοικίας κάτω από μια κοινή επιφάνεια με θέα το Αιγαίο. Ο αρχικός ορθογωνικός όγκος αποδομείται με τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων - περασμάτων σε όλες τις πλευρές. Οι επιμέρους κτιριακοί όγκοι, τοποθετούνται παράλληλα με φυγή προς την θέα του κόλπου, και συνδέονται νοητά μέσω της ενιαίας πλάκας οροφής.
Η είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ακολοουθώντας ήπια κάθοδο μέσω μικρών αυλών φυτεμένων με τοπικά αρωματικά βότανα. Ο κύριος όγκος του κτιρίου φιλοξενεί του κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο λίγο ψηλότερος όγκος που είναι επενδεδυμένος με τοπική πέτρα στεγάζει τον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού.
Ο σχεδιασμός των ξενώνων διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κύρια επιθυμία ήταν η δημιουργία χώρων οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι αλλά θα έχουν, παράλληλα, άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στους κοινόχρηστους χώρους του κύριου κτιρίου.
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ακολουθεί το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου μέσα από μονοπάτια και διαφορετικά επίπεδα που ορίζουν περιοχές χαλάρωσης, είτε ανοιχτές είτε προστατευμένες από τον ήλιο. Καρδιά του κτιρίου κατά τους ηλιόλουστους μήνες του καλοκαιριού, αποτελεί ο χώρος μεταξύ του κυρίου σπιτιού και του ξενώνα, όπου όλοι θα μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το Αιγαίο.

Θερινή κατοικία στη Σύρο ΙΙ
Η θερινή κατοικία ΙΙ φιλοξενεί μία τετραμελή οικογένεια και διαθέτει δύο ξενώνες. Σε αντίθεση με τη γειτονική κατοικία Ι, η απότομη και έντονη τοπογραφία κυριάρχησε στην σχεδιαστική διαδικασία.
Ένας κεντρικός άξονας οδηγεί από το επίπεδο του δρόμου στην καρδιά του κτιρίου μέσω σταδιακής κατάβασης από μεγάλη εξωτερική κλίμακα, εντείνοντας την εμπειρία του κυκλαδικού τοπίου. Ο χώρος της κεντρικής εισόδου ορίζεται από τους όγκους του κτιρίου, όπου τερματίζει το καθοδικό μονοπάτι και ανοίγεται προς την θέα του Αιγαίου.
Το κτίριο χωρίζεται σε εναν κυβικό όγκο που στεγάζει του κοινόχρηστους χώρους και το εν μέρει υπόσκαφο ορθογωνικό όγκο των υπνοδωματίων. Οι ξενώνες είναι επίσης υπόσκαφοι και ορίζονται από έναν πέτρινο τοίχο, τυπικής τεχνοτροπίας της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ο κύριος χώρος του κτιρίου
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου περιλαμβάνει δύο ανοιχτές «αυλές» προστατευμένες από τον ήλιο, ενώ ο κεντρικός χώρος είναι ανοιχτός για ηλιοθεραπεία και για το παιχνίδι των παιδιών.

 

Σε μια κεκλιμένη στέγη σκυροδέματος εξυπηρετεί η διαμόρφωση των στρώσεων τύπου αντεστραμμένου δώματος. Η στεγανοποίηση πατά επάνω στην πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος αφού προηγηθεί μία εξομαλυντική στρώση τσιμεντοκονιάματος και επ’ αυτής τοποθετούνται οι θερμομονωτικές πλάκες. Αυτές βρίσκονται μεταξύ ξύλινων καδρονιών, τα οποία κατόπιν επικαλύπτονται με ξύλινο υπόστρωμα (πέτσωμα). Επάνω σ’αυτό καρφώνεται με πλατυκέφαλα καρφιά στεγανοποιητική στρώση από συνθετική υδρατμοδιαπερατή στεγανοποιητική μεμβράνη, η οποία εμποδίζει τα νερά της βροχής να περάσουν στο θερμομονωτικό υλικό. Προς αποφυγή διείσδυσης νερού από τις θέσεις των οπών, παρεμβάλλεται στη θέση κάθε καρφιού μια ροδέλα ελαστικού υλικού. Ομοίως παρεμβάλλονται τέτοιες ροδέλες και μεταξύ της στεγανοποιητικής μεμβράνης και των οριζόντιων πήχεων, οι οποίοι στερεώνονται επ’αυτής για την αγκύρωση των κεραμιδιών. Στη θέση του αύλακα (καναλιού), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή καταπόνηση από το νερό της βροχής, οι θερμομονωτικές πλάκες μπορεί να επικαλύπτονται με τσιμεντοειδές με στεγανοποιητικό μάζας και ελαφρώς οπλισμένο με υαλόπλεγμα.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.