Διαμόρφωση ξενοδοχείου σε υπάρχοντα φέροντα οργανισμό στα Ιωάννινα

Η αρχιτεκτονική σύλληψη για το σχεδιασμό του ξενοδοχείου πηγάζει από τον κόσμο της μόδας. Εγκατεστημένο στον πυρήνα της πόλης, περιβαλλόμενο από συναφή καταστήματα, συμμετέχει ως ενεργό μέλος της αστικής κοινότητας. Το "Π" στην πρόσοψή του εφαρμόζει επάνω στο λευκό μάρμαρο και είναι η πύλη που οδηγεί στα παρασκήνια της επίδειξης, εκεί όπου εσωκλείεται όλη η ενέργεια, η δημιουργικότητα, οι άνθρωποι, που ανυπομονούν να την περάσουν για να προβάλουν το έργο τους και να κατακτήσουν το θαυμασμό του κοινού που παρακολουθεί.
Πίσω από την πύλη βρίσκονται τα καμαρίνια (δωμάτια) των σχεδιαστών. Χώροι έκφρασης συναισθημάτων και ομορφιάς. Κάθε σχεδιαστής έχει το δικό του προσωπικό ύφος που τον χαρακτηρίζει. Στα δωμάτια του ξενοδοχείου επιδιώκεται η προσέγγιση του ύφους επώνυμων σχεδιαστών σαν μία αφιέρωση σε αυτούς και στην προσφορά τους στο χώρο της μόδας, καθώς μέρος του εξοπλισμού τους προέρχεται από επώνυμους οίκους. Η ισορροπία των χρωμάτων και των όγκων συνδυάζεται με αιφνιδιαστικά στοιχεία που εκπλήσσουν.
Η έμπνευση για τον σχεδιασμό προήλθε από το σχεδιαστικό ύφος κυρίως του Armani και κατόπιν Gucci, Prada, Alexander McQueen, Dior, D&G, Oscar de La Renta, Valentino.
Επιδίωξη του σχεδιασμού είναι ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα αστικό καταφύγιο, σε ένα μέρος που του προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία στην καθημερινότητά του μέσα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί το στιλ, η ομορφιά, η πολυτέλεια, η άνεση, η ισορροπία και η απόλυτη φιλοξενία. Αυτή είναι φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Να δημιουργεί ακριβώς τις ίδιες αισθήσεις με αυτές που θέλουμε να νιώθει το σώμα μας "κατοικώντας" μέσα ένα ποιοτικό ρούχο.
Για την κατασκευή του κτιρίου έχουν χρησιμοποιηθεί κλασικά υλικά και κλασικά χρώματα, φιλτραρισμένα όμως μέσα από μια μοντέρνα οπτική.
Τα βασικά ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ξενοδοχείο συνοψίζονται στα εξής:
• Ολόκληρη η πρόσοψη είναι επενδυμένη με λευκό μάρμαρο Polaris. Το δεύτερο υλικό το οποίο δημιουργεί το "Π" στην πρόσοψη είναι φυσικός καπλαμάς από ξύλο άριστης ποιότητας.
• Εσωτερικά του κτιρίου, τα δάπεδα που δεν επικαλύπτονται από μοκέτα είναι μαρμάρινα, όπως και οι τοίχοι, από μάρμαρο Crema Marfil και Dark Emperador.
• Πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου αποτελούν οι διάδρομοι, οι τοίχοι των οποίων είναι επενδυμένοι και η επιφάνειά τους, όπως και αυτή της πόρτας, εφάπτονται, δημιουργώντας της αίσθηση της ενιαίας επιφάνειας, ώστε ο ένοικος να βρίσκει το δωμάτιό του παρατηρώντας το πόμολο και τον αριθμό δωματίου που αναγράφεται επάνω στην πόρτα. Αυτή η επένδυση είναι από υλικό που φθείρεται πολύ δύσκολα.
• Στο ισόγειο υπάρχουν παντού φωτιζόμενες επιφάνειες, οι οποίες ανά διαστήματα της ημέρας αλλάζουν χρώμα, μεταδίδοντάς το έντονα στο χώρο και ανάλογα με την ώρα δημιουργούν διαφορετική ατμόσφαιρα και ψυχολογία.
• Οι τοίχοι των δωματίων είναι επενδυμένοι 100% με ειδική λάκα, αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα και δημιουργείται ένα μεταλλικό εφέ και με ταπετσαρία υψηλής ποιότητας. Όλα τα έπιπλα είναι ειδικές κατασκευές με την ίδια λάκα με τρισδιάστατα ανάγλυφα μοτίβα, λιτά και αφαιρετικά.
• Τα περισσότερα μπάνια είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Polaris. Κάθε πλευρά είναι δημιουργημένη με ειδικές διαστάσεις, ώστε οι ραφές των μαρμάρων να διαιρούνται απόλυτα με την πλευρά τους. Πέντε μπάνια είναι κατασκευασμένα από πατητό τσιμεντοκονίαμα.
• Υπάρχει απόλυτη ηχομονωτική επάρκεια μεταξύ των χώρων.
• Έχει τοποθετηθεί εξειδικευμένος φωτισμός και συστήματα λειτουργίας του με χρήση φωτιστικών μεγάλων επώνυμων οίκων.
• Ομοίως είναι εξειδικευμένος ο ήχος σε όλους τους χώρους.
• Υπάρχει υπερσύγχρονος οπτικοακουστικός εξοπλισμός στην αίθουσα συνεδριάσεων και στην αίθουσα συνεδρίων.
• Υπάρχει μουσική στα μπάνια των υπνοδωματίων.
• Έχει τοποθετηθεί ανελκυστήρας αυτοκινήτων προς τους υπόγειους χώρους στάθμευσης.
• Έχει διαμορφωθεί φυτεμένο δώμα με θέαση 360° προς την πόλη και τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...
Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Μενέλαος Καρπούζης 
Στατική μελέτη: Γιώργος Ζάραγκας
H/M μελέτη: Βασίλειος Ζώτος - Θεόδωρος Νίκου 
Eπίβλεψη - διοίκηση έργου: Μενέλαος Καρπούζης 
Μελέτη φωτισμού: Μενέλαος Καρπούζης COA M. KARPOUZIS+ASSOCIATES - Ιωάννης Γκέκας ΓΚΕΚΑΣ Α.Ε.Β.Ε 
Tοποθεσία: Ιωάννινα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3.000 m²
Xρόνος μελέτης: 2011
Αποπεράτωση κατασκευής: 12/2016
Παρουσίαση κτιρίου: Μενέλαος Καρπούζης 
Φωτογραφίες: Μενέλαος Συκοβέλης 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο “Ηριδανός” στην Αθήνα

Ξενοδοχείο “Ηριδανός” στην Αθήνα

To “Luxury Art Hotel Ηριδανός” πήρε το όνομά του από το ιστορικό ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο που ανήκε στην ιστορική οικογένεια Στρέφη. Το…
Ξενοδοχειακό συγκρότημα «Cavo Spada» στα Χανιά

Ξενοδοχειακό συγκρότημα «Cavo Spada» στα Χανιά

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων «Cavo Spada», αναπτύσσεται σε ένα παραλιακό γήπεδο με πολύ μικρή κλίση και στενό μέτωπο στη θάλασσα.Το κεντρικό κτίριο οργανώθηκε επάνω σε έναν κεντρικό άξονα - διάδρομο…
Ξενοδοχειακό συγκρότημα

Ξενοδοχειακό συγκρότημα "Palazzo del Mare" στη Κω

To ξενοδοχειακό συγκρότημα "Palazzo del Mare" στέκεται με δωρική λιτότητα και μεγαλοπρέπεια επάνω σ’ ένα παραθαλάσσιο ύψωμα, στο Μαρμάρι της Κω, σε επαφή με την ομώνυμη αμμώδη παραλία. Η αρχιτεκτονική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.