Το νέο κατάστημα της Apple στην Ταϊπέι

Το νεότερο κατάστημα της Apple στην Ταϊπέι, το Apple Xinyi A13, άνοιξε για το κοινό στις 15 Ιουνίου. Στην ανατολική άκρη της πόλης, το Xinyi είναι μια νέα, κοσμοπολίτικη και ζωντανή περιοχή γεμάτη πολιτιστικά αξιοθέατα, καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο νησί. Η Foster + Partners συνεργάστηκε στενά με την ομάδα σχεδιασμού της Apple με υπεύθυνο σχεδιασμού, τον Sir Jonathan Ive, για να κατασκευάσουν αυτή τη νέα πλατεία με το ντελικάτο περίπτερο σε έναν παλιό χώρο στάθμευσης, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας στην περιοχή. 
Ο Sir Jonathan Ive δήλωσε: "Το Apple Xinyi A13 είναι στην ουσία μια όμορφη σκιασμένη πλατεία με ένα υπέροχο χαρακτηριστικό που σε χαλαρώνει, το νερό, και ένα μικρό περίπτερο εισόδου που σε μεταφέρει σε ένα κατάστημα της Apple. Η απίστευτα λεπτή οροφή από ανθρακονήματα, η καταπληκτική δομή που είναι ανθεκτική στο σεισμό, καθώς και τα όμορφα γλυπτά του νερού, εμπλουτίζουν τον χώρο με ηρεμία και γαλήνη. Θέλαμε να σχεδιάσουμε έναν δημόσιο χώρο με ένα κτίριο που ήταν τόσο εκλεπτυσμένο ώστε η παρουσία του δύσκολα να είναι αισθητή, με θετική συμβολή στην πόλη. "
Η πλατεία είναι νησίδα ηρεμίας μέσα στην πολυσύχναστη πόλη. Είναι πλαισιωμένη από δύο πλευρές με μοναδικά γλυπτά με νερό, εμπνευσμένα από την εκπληκτική ομορφιά της ορεινής γεωγραφίας της Ταϊβάν και τους φυσικούς σχηματισμούς πετρωμάτων στο Penghu. Πρόκειται για μια σύνθεση μεγάλων όγκων βασάλτη σχολαστικά χαραγμένων, που περιβάλλονται από δέντρα καμφοράς για σκίαση. Μια λεπτή μεμβράνη νερού καλύπτει αυτούς τους όγκους, έτσι ώστε η πάνω επιφάνεια καθενός να φαίνεται σαν να είναι άψογα επίπεδη, ενώ οι άλλες επιφάνειες είναι τραχιές, δημιουργώντας μια δυναμική αντίθεση μεταξύ τους. Υπάρχουν επίσης πολλά ακροφύσια ενσωματωμένα στο έδαφος, που απελευθερώνουν κατά διαστήματα ομίχλη στον αέρα, ψεκάζοντας τη γύρω περιοχή και δημιουργώντας ένα αιθέριο φυσικό αποτέλεσμα, παρόμοιο με το χαμηλή ομίχλη των πρωινών στην Ταϊπέι. 
Ο Stefan Behling, επικεφαλής του Studio, Foster + Partners, δήλωσε: "Λατρεύω το χαρακτηριστικό γνώρισμα του νερού και την ένταση ανάμεσα στην ανθρωποποιημένη τελειότητα και την τραχύτητα της φύσης. Εργαστήκαμε με πάρα πολλά μοντέλα για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα της ροής του νερού".
Οι διαφανείς μονολιθικές γυάλινες προσόψεις του περιπτέρου καλούν τους ανθρώπους στο κατάστημα, και είναι προστατευμένες από μια πολύ λεπτή οροφή μήκους 23,4 μ. Δύο πυρήνες, που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, υποστηρίζουν την οροφή ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνουν τις υπηρεσίες. Περνώντας μέσα από τους χώρους επίδειξης στο επίπεδο του εδάφους, το κατάστημα προσεγγίζεται στο κάτω επίπεδο, με τις γλυπτικές σκάλες - εμπνευσμένες από τις σκάλες στο Apple Park. Ξύλινα ταβάνια και δέντρα σε όλο το κατάστημα που προσθέτουν ηρεμία στο εσωτερικό.

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δυναμική όψη με βιοκλιματικές προεκτάσεις σε ερευνητικό κέντρο στη Μελβούρνη

Δυναμική όψη με βιοκλιματικές προεκτάσεις σε ερευνητικό κέντρο στη Μελβούρνη

Το νέο ερευνητικό κέντρο του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT), με τη μορφολογία ενός απόλυτα τετραγωνισμένου κουτιού, αποτελεί το νέο θρίαμβο στον τομέα των βιώσιμων κατασκευών (πέντε πράσινα αστέρια,…
Διαμέρισμα με θέα στο Cape Town

Διαμέρισμα με θέα στο Cape Town

Ανάμεσα στα βράχια του κόλπου Bantry Bay του Cape Town, αυτό το διαμέρισμα διαθέτει θέα 270° στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μετά την αγορά ενός ολόκληρου ορόφου μέσα σε ένα παλιό κτίριο μπροστά…