Σημειακές παρεμβάσεις στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στεγάζεται στην πρώην μεταλλουργία "ΠΑΠΑΡΗΓΑ" και ιδρύθηκε το 1999. Την τριετία 2009 - 2012 αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση η δημιουργία νέων χώρων στο κτίριο για την κάλυψη των αναγκών του. Προϋπόθεση ήταν η διατήρηση της ταυτότητας του κτιρίου και η δημιουργική ένταξη των νέων κατασκευών σε αυτό.

Το πατάρι του μεταπτυχιακού τμήματος
Το κτιριολογικό πρόγραμμα απαιτούσε τη δημιουργία αίθουσας διδασκαλίας 100 m², γραφείου γραμματειακής υποστήριξης και γραφείου καθηγητών - επισκεπτών του μεταπτυχιακού προγράμματος. Ως θέση επιλέχθηκε τμήμα του χώρου εισόδου - αιθρίου του κτιρίου, με αντίστοιχη μεταφορά του κυλικείου και του γραφείου φύλακα. Υιοθετήθηκε ως βασική συνθετική επιλογή η δημιουργία "κτιρίου μέσα στο κτίριο", στην οποία είχε στηριχθεί εξαρχής ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής αποθήκης σε πανεπιστημιακό κτίριο.
Η δομική και κατασκευαστική αντιμετώπιση αντιγράφει δημιουργικά το υφιστάμενο μοντέλο της σύμμεικτης κατασκευής, ενώ η φέρουσα κατασκευή είναι εμφανής (μεταλλικά δοκάρια, διαδοκίδες και παραμένων ξυλότυπος από γαλβανισμένη λαμαρίνα KSH 500), συνεισφέροντας στο βιομηχανικό ύφος που διαπερνά το κτίριο στο σύνολό του. Το πατάρι οριοθετείται από ελαφρό διαχωριστικό με έσω τμήμα από υαλοπίνακα ασφαλείας, τρίπλεξ, 10 mm για ηχητική μόνωση και έξω τμήμα  από τυποποιημένη βιομηχανική σχάρα γαλβανισμένου χάλυβα.
Κατ΄αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η οπτική συνέχεια και το διαμπερές του χώρου, αλλά παράλληλα και η λειτουργική ανεξαρτησία από το "δημόσιο χώρο" του κεντρικού αιθρίου. Το νέο υλικό (η μεταλλική σχάρα) πιστοποιεί τη νεότερη κατασκευή - προσθήκη, χωρίς βέβαια να διαφοροποιείται σημαντικά από τη σχεδιαστική λογική και το ύφος του κτιρίου.

Ο τοίχος της αίθουσας εικαστικών
Ένας τοίχος μεταβαλλόμενης θέσης, ύψους 2,20 m, δίνει τη δυνατότητα οριοθέτησης και ανεξαρτησίας του χώρου των εικαστικών. Παράλληλα, επιτρέπει την οπτική συνέχεια και τη λειτουργία του πίσω αιθρίου του κτιρίου, ως ενιαίου "δημόσιου" χώρου στο εσωτερικό του. Περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το σταθερό (λευκό) τμήμα διπλής όψης μήκους 6,0 m, και τα δύο κινητά τμήματα μήκους 3,0 m έκαστο, που έχουν τη δυνατότητα να σύρονται στο εσωτερικό κενό του σταθερού τμήματος και να εξαφανίζονται. Οι συρόμενες πόρτες με ανάρτηση μηχανισμού GU από το μεταλλικό δοκάρι κατασκευάστηκαν από κοιλοδοκό 40 x 40 x 3 (mm) και εξωτερικά μεταλλικό γαλβανισμένο βιομηχανικό πλέγμα, που χαρακτηρίζει και τις υπόλοιπες όψεις των νέων κατασκευών.

Τα κοντέινερ - εργαστήρια ξύλου και μετάλλου
Η απαίτηση για τη γρήγορη και οικονομική επίλυση του θέματος των εργαστηρίων ξύλου και μετάλλου, απολύτως απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, οδήγησαν στη λύση των κοντέινερ. Τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν παράλληλα προς τον τοίχο που οριοθετεί το πλακόστρωτο από τον κήπο, χωρίς να πειραχθεί η υπάρχουσα φύτευση (υψηλά πλατάνια).
Η σύνδεση των εργαστηρίων με το υφιστάμενο κτίριο γίνεται μέσω πέργκολας - στεγάστρου από μεταλλική κατασκευή. Ο χώρος στάσης και εργασίας οριοθετείται από υπερυψωμένο ξύλινο δάπεδο (επάνω σε μεταλλική βάση για την απορροή των όμβριων), επιτρέποντας την άνετη πρόσβαση προς τη κύρια είσοδο του κτιρίου.
Στα εμπορευματοκιβώτια διαστάσεων 2,50 x 6,0 x 2,50 (m)  προστέθηκε εσωτερικό κέλυφος με τις απαραίτητες μονώσεις και ανοίχτηκαν διαμπερή ανοίγματα για τον καλύτερο δυνατό εξαερισμό και φωτισμό. Η μεταλλική πέργκολα στα δύο άκρα στηρίζεται στο υφιστάμενο κτίριο και στον τοίχο - κάθισμα από οπλισμένο σκυρόδεμα· στο δε μέσο αναρτάται από μεταλλικό πλαίσιο σχήματος Π με ελκυστήρες μασίφ Φ28. Η επικάλυψη είναι πέτασμα αλουμινίου, πάχους 3 cm και η ψευδοροφή από γαλβανισμένη σχάρα. Η κατασκευή γειτνιάζει με το εμπορικό τμήμα του λιμανιού, στο οποίο μόνιμη και συνήθης εικόνα είναι τα κοντέινερ.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Κώστας Αδαμάκης, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη & επίβλεψη: Νίκος Χατζηνικολάου, πολιτικός μηχ.
Μελέτη εσωτερικού χώρου - εξοπλισμού: Ίριδα Λυκουριώτη, αρχιτέκτων μηχ.
Σύμβουλος φωτισμού: Άρης Τσαγκρασούλης, φυσικός
Σύμβουλος στατικών μεταλλικής κατασκευής: Γιώργος Παπαϊώαννου, πολιτικός μηχ.
Συνεργάτες: Παύλου Ελπινίκη, αρχιτέκτων μηχ., Ιωάννου Αρχοντή, Δημητρακοπούλου Ευθυμία, Μπαρού Λήδα, φοιτήτριες αρχιτεκτονικής, Κωστούλα Κατερίνα, μηχανικός ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων
Tοποθεσία: Πεδίον Άρεως, Βόλος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: Χώροι μεταπτυχιακού 150 m², πατάρι 150 m², εργαστήρια ξύλου και μετάλλου 100 m²
Xρονολογία μελέτης - κατασκευής: 2012
Φωτογραφίες: Κώστας Αδαμάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λακωνίας

Κτίριο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λακωνίας

Το οικόπεδο στο οποίο έχει ανεγερθεί το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας βρίσκεται στα όρια του οικισμού Αλέσια του Δήμου Σπάρτης και έχει πρόσωπο στην Εθνική οδό Σπάρτης - Γυθείου,…
Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Το ιδιωτικό κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης κατασκευάστηκε σε ένα ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος στο Διόνυσο. Η βόρεια όψη του κτιρίου είναι "στραμμένη" προς τη λεωφόρο, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε…
Παιδικός σταθμός στα Κάτω Βριλήσσια

Παιδικός σταθμός στα Κάτω Βριλήσσια

Ο παιδικός σταθμός ανεγέρθηκε σε οικόπεδο επιφάνειας 1.500 m², ιδιοκτησίας του Δήμου Βριλησσίων. Πρόκειται για ένα μονώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, συνολικής επιφάνειας 1.026,60 m², στο οποίο στεγάζεται τμήμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.