"Χωμάτινο φως" στο Καπανδρίτι

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε δύο υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο, ακολουθώντας το σχήμα του οικοπέδου και προσπαθώντας να ενταχθεί μέσα στις υψομετρικές καμπύλες.
Η είσοδος από το δρόμο ορίζεται από δύο παράλληλα τοιχία, τα οποία εμπεριέχουν τη σκάλα ανόδου και "σκίζουν" το έδαφος για να οδηγήσουν τον επισκέπτη στο επίπεδο της κατοικίας. Το ισόγειο φιλοξενεί κυρίως τα υπνοδωμάτια. Όλα τα ανοίγματα σε αυτό το επίπεδο έχουν εξωτερικά πετάσματα από το ίδιο υλικό της υπόλοιπης πρόσοψης και ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τη διάθεση του χρήστη για ένωση ή απομόνωση από το τοπίο. Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει και το γραφείο, το οποίο διαθέτει ένα παράθυρο - βιτρίνα στο χώμα μέσα από το οποίο βλέπει κανείς καθαρά όλη την τομή του εδάφους, από τα χόρτα και τα λουλούδια στην επιφάνεια μέχρι και τους μεγάλους βράχους στο βάθος.
Σε αντίθεση με το ισόγειο, το επίπεδο του ορόφου που περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα), περιβάλλεται περιμετρικά από γυαλί, αφήνοντας το τοπίο να γίνει μέρος του χώρου διαβίωσης. Η κουζίνα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ενιαίου χώρου διημέρευσης και έχει τη δυνατότητα να διαχωριστεί με δύο γυάλινες διαφανείς πόρτες από την τραπεζαρία και το σαλόνι. Ο πάγκος εργασίας της κουζίνας μετατρέπεται στο κέντρο του σε τραπέζι μπροστά από το οποίο ένα ενιαίο τζάμι - κάδρο φέρνει ξανά το χώμα σε αντιδιαστολή με το τοπίο που φαίνεται από όλα τα άλλα ανοίγματα. Στο χώρο του καθιστικού το τζάκι αναρτάται από την οροφή και η πλάτη της εστίας είναι από πυρίμαχο γυαλί επιτρέποντας την ταυτόχρονη θέαση της φλόγα και του τοπίου.
Από το επίπεδο αυτό μια σκάλα οδηγεί στο φυτεμένο δώμα και από εκεί μέσω μιας γέφυρας ενώνεται ξανά με το τοπίο, οδηγώντας απευθείας στον περιβάλλοντα χώρο και την πισίνα. Η πισίνα τοποθετήθηκε πιο ψηλά από το σπίτι και ένα τμήμα της βρίσκεται σε πρόβολο, ενώ η υπόλοιπη είναι ενταγμένη μέσα στο έδαφος.  Όλες οι επεμβάσεις στον υπαίθριο χώρο είναι ήπιες και μικρής κλίμακας, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ίδιο το τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αχιτεκτονική Μελέτη: Διονύσης Σοτοβίκης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Εύα Τσούνη, Κίρκη Μαριολοπούλου, Χρύσα Σκιαδά
Στατική Μελέτη: Χρίστος Παπαδόπουλος
Κατασκευή – Επίβλεψη: Διονύσης Σοτοβίκης Α.Ε.
Τοποθεσία: Καπανδρίτι, Αττική
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 400 m²
Χρόνος Μελέτης: 2006
Χρόνος Κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης, ©Εριέτα Αττάλη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Η κατοικία δεν ανήκει στην ομάδα των έργων της KLab Architecture, στα οποία υπάρχει μια αναζήτηση στην υλοποίηση στόχων και σεναρίων, διαμορφωμένων σε ερμηνείες αρχιτεκτονικών πειραμάτων. Ούτε στην κατηγορία των…

"Κατοικία Τ" στην Αλεξανδρούπολη

Στόχο της μελέτης αποτέλεσε η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων της μονοκατοικίας και η δημιουργία μιας όασης γαλήνης μέσα στην πολυθόρυβη πόλη. Μολονότι η μονοκατοικία περιβάλλεται από τριώροφες οικοδομές,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.