Προσθήκη ορόφου κατοικίας στη Γλυφάδα

Η κατοικία αποτελεί προσθήκη ορόφου σε υπάρχον κτίριο, το οποίο κτίστηκε την περίοδο 1980 - 82. Το αρχικό κτίριο αποτελούσε μια "τυπική" προαστιακή κατοικία εκείνης της περιόδου, με ένα ενιαίο διαμέρισμα στον όροφο με περιμετρικούς εξώστες πλάτους ίσου με το επιτρεπόμενο από τον ΓΟΚ του 1973, το ισόγειο ανοικτό σε πιλοτή και το υπόγειο διαμορφωμένο σε αποθήκες.
Η προσθήκη του ορόφου, τριάντα χρόνια μετά, πραγματοποιήθηκε για την δημιουργία ενός επιπλέον διαμερίσματος για την κόρη των αρχικών ιδιοκτητών. Η αρχιτεκτονική μελέτη της προσθήκης δεν ακολουθεί το περιτύπωμα του υπάρχοντος κτίσματος, επιδιώκοντας τη σύνθεση μιας διαφορετικής κατοικίας που θα αποτελεί λειτουργικά και αισθητικά μια ανεξάρτητη οντότητα.
Επιλέχθηκε η λύση της κατασκευής μιας διώροφης κατοικίας, ώστε να περιοριστεί η καλυπτόμενη επιφάνεια του κτίσματος και να προκύψουν περισσότεροι και μεγαλύτεροι ελεύθεροι χώροι - βεράντες. Επιπλέον, ζητούμενο ήταν και η διαφοροποίηση του εσωτερικού της κατοικίας με τη διαμόρφωση ενός διώροφου, υψηλού χώρου καθιστικού, λύση που απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τη λογική του διαμερίσματος.
Οι παραδοχές αυτές οδήγησαν στην επιλογή της λύσης μιας ενιαίας κεκλιμένης στέγης, ώστε ο διώροφος χώρος να αποκτήσει ελεγχόμενο ύψος και να επιτρέψει την οπτική επαφή του επάνω με τον κάτω χώρο. Η οργάνωση των κατόψεων καθορίστηκε τόσο από τις λειτουργικές ανάγκες και τον προσανατολισμό του οικοπέδου, όσο και από το στατικό φορέα, ο οποίος έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια τελείως διαφορετική λογική. Η κεκλιμένη στέγη επέτρεψε επιπλέον με την κλίση και τον προσανατολισμό της την τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος φωτοβολταϊκών πετασμάτων.
Λειτουργικά ο κάτω χώρος, επιφάνειας 110 m², περιλαμβάνει το καθιστικό με την τραπεζαρία και την κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια (παιδικά) με λουτρό, το WC ξένων και την εσωτερική ανοικτή, μεταλλική σκάλα ανόδου στο πατάρι. Στον επάνω χώρο, επιφάνειας 48,00 m², έχει τοποθετηθεί η κρεβατοκάμαρα του ζεύγους (master bedroom) με το αντίστοιχό της λουτρό. Αυτός ο σχεδιασμός επέτρεψε τη διαμόρφωση μιας μεγάλης βεράντας στο κάτω επίπεδο στην πλευρά της πρόσοψης και μιας επίσης μεγάλης βεράντας στο πάνω επίπεδο, στην πίσω όψη. Η πρώτη παρέχει θέα προς τον Υμηττό και η δεύτερη προς την θάλασσα.
Το επάνω επίπεδο (πατάρι) στηρίχτηκε περιμετρικά και εγκάρσια σε κοιλοδοκούς, στις οποίες "πάτησαν" ξύλινες τάβλες πάχους 2 cm. Αυτή η κατασκευή είναι ορατή από κάτω, με την ξυλεία λουστραρισμένη, ώστε να αναδεικνύεται. Πάνω στις τάβλες εφαρμόστηκε η διασωλήνωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και από πάνω έγινε διάστρωση με θερμομπετόν και τέλος τοποθέτηση κολλητών παρκέτων δρυός.
Η σκάλα ανόδου σχεδιάστηκε από την αρχή με σιδερένιο σκελετό, στον οποίο εφαρμόστηκαν δρύινα πατήματα. Επίσης έχει σχεδιαστεί, για να τοποθετηθεί προσεχώς, πλήρες σύστημα ηλιοπροστασίας με μεταλλικές πέργκολες και τέντες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: APOSTOLAKOS ARCHITECTS - Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου - Αποστολάκου, αρχιτέκτονες
Συνεργάτης - τρισδιάστατες απεικονίσεις: Αγγελική Κοκκίνη, αρχιτέκτων
Στατική μελέτη: Μανώλης Χίου, πολιτικός μηχανικός
Η/Μ μελέτη: Ματθαίος Παπαματθαίου, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος
Σύμβουλοι Η/Μ: Παντελής Σιώκος, Νότης Βλάχος, ηλεκτρολόγοι - μηχανολόγοι μηχανικοί
Εσωτερική διακόσμηση - επίπλωση - εξοπλισμός: Γιάννα Παυλίδου - Αποστολάκου, αρχιτέκτων
Μελέτη φωτισμού: Γιάννα Παυλίδου - Αποστολάκου, αρχιτέκτων
Επιφάνεια οικοπέδου: 412 m²
Συνολικό εμβαδόν: 158 m²
Φωτογραφίες: Δάφνη Κουγέα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση δυο διαμερισμάτων στην οδό Ερμού

Ανακαίνιση δυο διαμερισμάτων στην οδό Ερμού

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα (White apartment και Black apartment), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.