Κτίριο κατοικιών ορεινής διαμονής στον Παρνασσό

Πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν η ένταξη ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου, με σεβασμό στον οικισμό του ιστορικού Επτάλοφου Παρνασσού (Αγόριανη). Το οικόπεδο είναι στην καρδιά του οικιστικού συνόλου, όπου υπήρχε παλαιό κτίσμα χωρίς αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το οποίο και κατεδαφίστηκε. Η μελέτη του νέου κτιρίου αξιοποίησε την άμεση γειτνίαση με την πλατεία του οικισμού προς το νότο, παρά τη δυσκολία λόγω επαφής του με μεσοτοιχίες άλλων κτισμάτων, στο μεγαλύτερο μήκος της νότιας και της δυτικής πλευράς, κατά το συνεχές σύστημα δόμησης. Ένας από τους στόχους της μελέτης ήταν η οπτική αποκόλληση του νέου κτιρίου από τα γειτονικά οικήματα και η ανάδειξή του ως αυτόνομου μέρους του οικιστικού συνόλου.
Η δομή του κτιρίου αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Περιλαμβάνει στη μεν στάθμη του υπογείου βοηθητικούς χώρους, στη δε ανωδομή τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο του ισογείου αναπτύσσονται δύο καταστήματα με τη δυνατότητα μετατροπής τους σε κατοικίες συνολικής επιφάνειας 150 m². Η κύρια κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, του πρώτου ορόφου και της σοφίτας, συνολικής επιφάνειας 200 m².
Η επιλογή της δυνατότητας λειτουργίας των ισόγειων χώρων με την μορφή καταστημάτων ήταν αίτημα των ιδιοκτητών και υλοποιήθηκε μορφολογικά, αναδύοντας τη μνήμη της κλασικής δομής κτιρίων, αντίστοιχων παραδοσιακών ορεινών οικιστικών συνόλων, σε πλατείες και εμπορικούς δρόμους.
Η είσοδος στους χώρους των καταστημάτων γίνεται μέσω στοάς που επιτυγχάνει την προστασία έναντι των καιρικών συνθηκών. Οι εσωτερικοί χώροι του ισογείου πλαισιώνονται από ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο, υπερυψωμένο από το επίπεδο του δρόμου, για να διευκολυνθεί ταυτόχρονα η ιδιωτικότητα μελλοντικών χρήσεων, που έχουν σχέση με εστίαση ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες.
Η είσοδος της κατοικίας στον πρώτο όροφο είναι στη βορινή πλευρά του κτιρίου και η πρόσβαση σ' αυτήν πραγματοποιείται με υπαίθρια κτιστή κλίμακα. Στη βορινή πλευρά αναπτύσσεται εξώστης με ξύλινο δάπεδο ο οποίος έχει αμεσότητα με τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και θέα προς το βουνό.
Το κεντρικό καθιστικό στον όροφο έχει τριπλό προσανατολισμό και ποικιλία οπτικών φυγών προς το βορρά, την ανατολή και τη μεσημβρία. Το μεγάλο άνοιγμα προς το βορρά πλαισιώνει τη θέα της εκκλησίας και του Παρνασσού, ενισχύοντας το φωτισμό στη δυσμενή πλευρά του χώρου με βόρειο προσανατολισμό. Στην ανατολική πλευρά δεσπόζει το χαγιάτι που επιτρέπει κατά τις πρωινές ώρες τη διάχυση των ακτίνων της αυγής στο χώρο. Από την πλευρά της μεσημβρίας υπάρχει έξοδος στη νότια βεράντα, που ενισχύει την αμεσότητα και το διάλογο του εσωτερικού χώρου με την πλατεία του χωριού.
Το κρεμαστό ενεργειακό τζάκι ορατό σχεδόν από κάθε γωνιά του ενιαίου χώρου της καθημερινής ζωής των κατοίκων, ανακαλεί τη μνήμη της "εστίας", με τη θαλπωρή και τη βαρύτητα που εμπεριέχονται στη σημασία της ως αρχέγονου στοιχείου στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η "εστία" ανακτά το ρόλο της και αποτελεί το κέντρο βάρους, πέριξ του οποίου αναπτύσσονται οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας, που συνδιαλέγονται με τις θεματικές εικόνες του οικισμού μέσα από τα ανοίγματα του περιτυπώματος του χώρου σε κατάλληλες θέσεις και μεγέθη.
Η πέτρα ως δομικό στοιχείο του κτιρίου παραμένει εμφανής και σε εσωτερικές επιφάνειες και συνδυάζεται με την ξύλινη φέρουσα κατασκευή της στέγης. Το ξύλο ως δομικό στοιχείο και ταυτόχρονα ως υλικό επένδυσης εμφανίζεται σε εφαρμογές οριζόντιων και κατακόρυφων επιφανειών και κλιμάκων. Τα δρύινα δάπεδα τεχνητής παλαίωσης μετέχουν στην ογκοπλαστική διαμόρφωση επιπέδων διαφορετικής κλίμακας και χρηστικότητας. Η ενέργεια των υλικών της γης και η χρωματική παλέτα του χώρου συνδιαλέγονται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αισθητική, που συνδέει νέες μορφές με μνήμες, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον χαλάρωσης και εγρήγορσης, πού πραγματώνονται στον ίδιο χρόνο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Microteam Architectes & Associates / Γιώργος Κονδύλης & Ντιάνα Γιαννοπούλου
Στατική μελέτη: Χρήστος Ευθυμίου & Άννα Νάτση
H/M μελέτη: Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Επίβλεψη: Microteam Architectes & Associates / Γιώργος Κονδύλης & Ντιάνα Γιαννοπούλου
Συνεργάτες: Ηρώ Κονδύλη, αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. & Βιβή Παπανδρέου
Τοποθεσία: Επτάλοφος Παρνασσού (Αγόριανη)
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m²
Χρόνος μελέτης: 2010
Χρόνος κατασκευής: 2011 - 2013
Παρουσίαση: Ντιάνα Γιαννοπούλου, αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.
Φωτογράφος: Πάνος Κονδύλης, αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στην Εκάλη

Kατοικία στην Εκάλη

Η διώροφη μονοκατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης (σε δύο επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά) και στον όροφο οι χώροι ύπνου. Λόγω της κλίσης του…
Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Πρόκειται για ριζική ανακατασκευή κτιρίου της δεκαετίας του ‘60. Πρακτικά, από το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε μόνο ο φέρων οργανισμός, επισκευάστηκαν βλάβες και έγιναν ενισχύσεις στα σημεία που κρίθηκε αναγκαίο.Το κτίριο…
Cedar House - Εξοχική κατοικία στην Αντίπαρο

Cedar House - Εξοχική κατοικία στην Αντίπαρο

Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου, σε απόσταση 170,00 m από τη θάλασσα. Ο προσανατολισμός του οικοπέδου ως προς τη θάλασσα είναι βορινός και η τοπογραφία ομαλή, με αμμώδες, σχεδόν επίπεδο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.