Κατοικία στην Παιανία

Η ανακατασκευή και η διαρρύθμιση αφορά στη μετατροπή υφιστάμενου κτίσματος με κυρίαρχη λειτουργία το εργαστήριο γλυπτικής σε κατοικία. Η προηγούμενη χρήση φιλοξενούνταν σε ενιαίο μονόχωρο κτίσμα με στέγη και σε συνοδευτικά κτίσματα βοηθητικών λειτουργιών (αποθηκευτικοί χώροι, χώρος φύλακα κτλ.).
Το βασικό κτίσμα ήταν ενταγμένο σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων, με πλούσια πυκνή βλάστηση, χωρίς ιδιαίτερη  διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου.
Η επέμβαση αφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων κατοίκησης, στην πλήρη ανακατασκευή των όψεων, των εσωτερικών χώρων και στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με καθιστικά, πισίνα και πορείες. Το κτίσμα δεσπόζει στον υπαίθριο χώρο του.
Ο βασικός κυρίαρχος όγκος του με δίριχτη, ξύλινη, εμφανή στέγη συμπληρώνεται με μικρότερης κλίμακας όγκους.
Στόχος είναι να προκύψει ένα γενικό σχήμα Γ, μια αγκαλιά εισόδου στην κατοικία και υποδοχής του διαμορφωμένου αύλειου χώρου και της πισίνας.
Η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου σεβάστηκε απόλυτα και ανέδειξε την υπάρχουσα βλάστηση και τα μεμονωμένα φυτά (ποικιλία και χρωματισμούς) στη γενικότερη αισθητική του αττικού τοπίου. Δημιουργούνται ενδιαφέροντες υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι σε άμεση και έμμεση σχέση με τους κτιριακούς όγκους, τις πορείες, την πισίνα και το πράσινο.
Στο εσωτερικό της κατοικίας οι κοινόχρηστοι χώροι διημέρευσης χωροθετήθηκαν προς τη δύση, ενώ οι χώροι ύπνου προς την ανατολή. Τα μεγάλα ανοίγματα του ψηλοτάβανου όγκου δημιουργήθηκαν προς το νότο, στην αγκαλιά υποδοχής της πισίνας και του βασικού υπαίθριου χώρου.
Το μεγάλο ύψος του χώρου υποδοχής, στον οποίο δεσπόζει η υπάρχουσα δικλινής στέγη, επιτρέπει τον πολύ καλό φωτισμό, τη διαμπερή θέα και συμβάλλει στην εύκολη ανάγνωση της δομής του κτίσματος. Μια πορφυρή επιφάνεια που καδράρεται σε διαφανές περιθώριο ορίζει την κύρια είσοδο στο χώρο υποδοχής.
Η επιλογή και η ανάδειξη των φυσικών υλικών και των γήινων χρωματισμών επιτρέπει την αρμονική ένταξη των κτισμάτων στο φυσικό τοπίο. Όλα τα δάπεδα εκτός των υγρών χώρων είναι επιστρωμένα με ξύλινες σανίδες δρυός, πλάτους 14 cm. Τα κουφώματα είναι ξύλινα βιομηχανοποιημένα. Άλλα κυρίαρχα υλικά είναι η πέτρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, το μέταλλο για τις ελαφριές κατασκευές, όπως τα στέγαστρα με επικάλυψη από πολυκαρβονικά φύλλα και οι σανίδες από ξύλο εμποτισμού για το δάπεδο περιμετρικά της πισίνας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: ΩΜ Μελετητική Ε.Π.Ε.
Υπεύθυνος αρχιτέκτων: Γιώργος Σταθόπουλος
H/M μελέτη: Group Kατασκευαστική
Ιδιοκτήτης: Γιώργος Παππάς
Τοποθεσία: Παιανία Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400 m²
Εμβαδό οικοπέδου: 2.864,56 m²
Χρόνος μελέτης: 2004
Χρόνος κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Νίκαια Λάρισας

Μονοκατοικία στη Νίκαια Λάρισας

Η κατοικία βρίσκεται σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα. Το κτίριο τοποθετήθηκε στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για τη μελλοντική διαμόρφωση του…
Παραθεριστική βίλα στην Κρήτη

Παραθεριστική βίλα στην Κρήτη

Η παραθεριστική βίλα με εμβαδό 600 m2 βρίσκεται εντός του τουριστικού συγκροτήματος "Daios Cove" στο Βαθύ Κρήτης, στο πιο ψηλό και απομακρυσμένο σημείο της παραθαλάσσιας πλαγιάς και χαρίζει εντυπωσιακές θεάσεις…

"Υψηλάντου 11" ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται η πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Εξήντα χρόνια αργότερα, όταν μας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.