Εξοχική κατοικία στην Τήνο

Το έργο βρίσκεται στο βορειοδυτικό όριο του ‘Χατζηράδου’, τυπικού οικισμού της Τήνου στις Κυκλάδες. Το οικόπεδο περιείχε υπολείμματα τοιχοποιίας του προϋπάρχοντος ιστού διαίρεσης με παραδοσιακά στοιχεία όπως πατητήρι και πετρόκτιστο φούρνο.

Η πρόταση αποβλέπει στην ανέγερση μιας σύγχρονης κατοικίας ενταγμένης στο πλαίσιο ενός παραδοσιακού οικισμού. Το φυσικά κεκλιμένο έδαφος δομείται σε τρία επίπεδα με φθίνοντα ρυθμό ανόδου. Οι χρήσεις κατοίκησης καταλαμβάνουν όλη την επιφάνεια του οικοπέδου. Ο υπάρχων ιστός διατηρείται και αξιοποιείται σαν κάνναβος εναλλαγής μεταξύ των πλήρων και κενών του σχεδιασμού. Οι στέρεοι όγκοι ορίζονται σαν αρχέτυπα πρίσματα -πύργος, παραλληλεπίπεδο, κύβος- και χωροθετούνται σύμφωνα με την πολεοδομική ιεράρχηση της σύστασης. Ο πύργος για παράδειγμα, σηματοδοτεί το άκρο του χωριού. Η συνέχεια του ελεύθερου χώρου εξασφαλίζει τον σύνδεσμο του συνόλου μέσω μίας αλληλουχίας αυλών και αιθρίων.

Εμπνευσμένα από τα ντόπια ‘κελλιά’ τα πρίσματα στεγάζουν τα τρία δωμάτια με ιδιόχρηστα λουτρά. Κάθε ένα έχει διαφορετική ιδιαίτερη θέα : κάθετη προς τον ουρανό για τον πύργο, διαγώνια προς τις κορυφογραμμές για το παραλληλόγραμμο ή πανοραμική προς τις γειτονικές πεζούλες για τον κύβο. Ο συλλογικός ζωτικός χώρος -σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα- είναι ενιαίος και στεγάζεται στο κύριο κεντρικό επίπεδο, ενισχύοντας την αναμενόμενη αυτονομία των δωματίων στη περιφέρεια.

Προβάλλοντας την μοναδική αξία των ντόπιων τεχνικών δόμησης το σύνολο της κάθετης εξωτερικής τοιχοποιίας από εμφανή πέτρα φέρει με ποικίλες αρθρώσεις τις οριζόντιες στέγες από οπλισμένο εμφανές σκυρόδεμα. Τα δάπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά, επικαλύπτονται με τσιμεντοκονία. Ολες οι οριζόντιες επιφάνειες παρουσιάζουν έτσι την ίδια ομοιογενή υφή. Τα ανοίγματα δημιουργούνται από τη διάταξη των δομικών στοιχείων, διαφοροποιούνται ανάλογα με τον προσανατολισμό τους, και πληρώνονται με πινακίδες από φυσικα ακατέργαστα υλικά : ξύλο, γυαλί και μάρμαρο. 

Η αδράνεια της μαζικής και ερμητικής τοιχοποιίας στον Βορρά, λειτουργεί σαν δοχείο θερμότητας που διακυμαίνει τις αλλαγές θερμοκρασίας επιτρέποντας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους να δροσίζονται χωρίς χρήση μηχανικού κλιματισμού. Η ύπαρξη ανοιγμάτων σε αντίθετες πλευρές κάθε κατοικήσιμου χώρου εξασφαλίζει τον φυσικό εξαερισμό τους.

Η επιζήτηση απαλοιφής του διαχωριστικού ορίου έσω/έξω προεκτείνει κάθε κατοικήσιμο χώρο δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη χωρική συνέχεια. Η ένταξη ενός κτιστού πάγκου-τραπεζιού στη διαμόρφωση του καίριου σημείου συνάντησης, ενισχύει την αίσθηση διαπερατότητας, όπως και η χάραξη των επιδαπέδιων αρμών.

Το πλάνο νερού που ενσωματώνεται στο κέντρο της κατοικίας συνθέτει διάφορα νοήματα πέραν της παροχής φυσικού δροσισμού και αναψυχής : εδραιώνει την περιστροφικότητα της δημόσιας κυκλοφορίας, προσδίδει την Τηνιακή τοπολογία οικοσύστασης στη προταση και προσφέρει ενα φυσικό επίπεδο καθρεφτισμού στην αρχιτεκτονική του έργου.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονικό γραφείο: mXarchitecture
Αρχιτέκτων: Χούπης  Εμμανουήλ
Επίβλεψη έργων: Νικηφόρος Δελασούδας, πολιτικός μηχανικός
Χρονολογία μελέτης: Σεπτέμβριος 2006- Δεκέμβριος 2007
Χρονολογία κατασκευής: Μάρτιος 2008 – Ιούλιος 2009
Φωτογράφος: Ηλίας Χανδέλης, αρχιτέκτων
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο, 623 m², βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας, στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη “συμβίωση” των δύο κύριων κτιριακών τύπων της ελληνικής…
Κατοικία στα Λάτσια της Λευκωσίας

Κατοικία στα Λάτσια της Λευκωσίας

Η κατοικία σχεδιάστηκε για μια οικογένεια με δύο νεαρά παιδιά και βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας, σε μία περιοχή η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Το ορθοκανονικό κέλυφός της καθορίστηκε από το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.