Μετατροπή διατηρητέου σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Tο έργο αφορά στην αποκατάσταση ενός διατηρητέου του 1928 στην οδό Ομήρου, σε μια από τις παλαιότερες οδούς του ιστορικού κέντρου των Αθηνών που ενώνει την Παλαιά Βουλή με το λόφο του Λυκαβηττού. Στη διασταύρωσή της με την οδό Πανεπιστημίου βρίσκεται το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγ. Διονυσίου. Το ιστορικό κέντρο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια άνθηση, καθώς ολοένα και περισσότερα από τα υφιστάμενα κτίριά του ανακατασκευάζονται και αναβαθμίζονται αισθητικά.
Το ακίνητο της εταιρείας KANTOR A.E. έχει συνολικό εμβαδό ανωδομής 2.250 m² και 800 m² υπόγειων χώρων.
Το κτίριο ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με τη διατήρηση των δύο στιβαρών όψεων και με νέο φέροντα οργανισμό. Tο πρώτο υπόγειο συμπληρώθηκε και έγινε προσθήκη ενός νέου δεύτερου υπογείου ως χώρου στάθμευσης.
Η ανωδομή αποτελείται από ένα χώρο καταστήματος στο ισόγειο με την είσοδό του επί της οδού Ομήρου και πέντε ορόφους, οι οποίοι είναι χώροι γραφείων με ξεχωριστή είσοδο επί της οδού Βησσαρίωνος.
Το κτίριο οργανώθηκε από μέσα προς τα έξω. Ο φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελείται από τον πυρήνα των ανελκυστήρων στο κέντρο του οικοπέδου και από τα περιμετρικά τοιχία ως επένδυση - ενίσχυση των διατηρητέων όψεων. Ο πυρήνας αυτός επενδύθηκε με μπλε γυαλί και αποτέλεσε το κεντρικό στοιχείο οργάνωσης της κάτοψης. Ο νέος εσωτερικός κόσμος “αναδύθηκε” στο δώμα μέσα από ένα διώροφο “περισκόπιο - φανό” που κατοικείται στην κορυφή από μια περίβλεπτη αίθουσα συναντήσεων.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Ι. Χατζηνικολής - Α. Σπηλιόπουλος
H/M μελέτη: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί
Kατασκευή: Ξυδιάς Τεχνική Α.Ε.
Iδιοκτήτης: KANTOR A.E.
Tοποθεσία: Oδός Oμήρου, Kολωνάκι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3.050 m²
Xρόνος μελέτης: 2003 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2005
Φωτογραφίες: Kωνσταντίνος Θωμόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Καστέλα Πειραιά

Διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Καστέλα Πειραιά

Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή της περιφερειακής οδού της Καστέλας Πειραιά και ενός πεζόδρομου και είχε αρχικά χρήση κατοικίας. Μετά από μελέτη και αντίστοιχη άδεια, εκδόθηκε ειδικό Φ.Ε.Κ., που προβλέπει…
Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Παρουσίαση: Μαρία Βλασσοπούλου, πολιτικός μηχ. - Γιάννης Κίζη και Συνεργάτες Ε.Ε. Αρχιτεκτονικών μελετών.Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.). Στο μουσείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.