Ανακαίνιση ξενοδοχείου "Arcadia", στην Τρίπολη

Το ξενοδοχείο "Arcadia" βρίσκεται στην πρώτη πλατεία που συναντά κανείς, μπαίνοντας στην πόλη της Τρίπολης. Λειτουργεί από την εποχή του μεσοπολέμου και αρχικά ήταν ένα τριώροφο κτίριο. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 έγινε η κατ’ ύψος επέκτασή του φτάνοντας τους πέντε συνολικά ορόφους.
Προσδοκία του ιδιοκτήτη ήταν να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο όσο γίνεται πιο σύγχρονο και μη συμβατικό. Έτσι, η ανακαίνιση αποφασίστηκε να γίνει εκ βάθρων, ελαττώνοντας τους περιορισμούς στη λήψη των αρχιτεκτονικών αποφάσεων. Βασική εξαίρεση αποτέλεσε η επιβαλλόμενη ένταξη, στη νέα κάτοψη, των ιδιαίτερων απαιτήσεων για τη στατική αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού.
Στη νέα του μορφή το ξενοδοχείο αποτελείται από το υπόγειο με τους βοηθητικούς χώρους, το ισόγειο με την υποδοχή, το εστιατόριο και την κουζίνα, τον ημιώροφο με την αίθουσα συσκέψεων και τηλεόρασης και τους πέντε ορόφους των οκτώ δωματίων ο καθένας. Επιδίωξη της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, το οποίο θα αποπνέει την επιθυμητή αίσθηση πολυτέλειας, εκφρασμένη με απλό και λιτό τρόπο, ώστε να μην κουράζει τον επισκέπτη και να αναδεικνύονται οι αρχιτεκτονικές λύσεις.
Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το μαύρο με στόχο να τονιστεί η λιτότητα και καθαρότητα των μορφών. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη διακοσμητικών στοιχείων με μοναδική εξαίρεση τις γραφιστικές θεματικές απεικονίσεις του Βαγγέλη Τζιμόπουλου.
Στην όψη έγινε προσπάθεια να μεγαλώσουν τα ανοίγματα δημιουργώντας μια ελευθερία, που έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη αυστηρότητα του συνόλου της. Τα χαραγμένα γραφιστικά των στηθαίων από πλεξιγκλάς προϊδεάζουν τον επισκέπτη για μια σειρά από συνθέσεις στα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Στο εσωτερικό, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου όσο και στα δωμάτια, επικρατεί κυρίως το λευκό χρώμα. Το μαύρο έχει τοποθετηθεί στα δάπεδα, προσδίδοντας μια οπτικά πιο στιβαρή βάση για κάθε χώρο.
Στο ισόγειο χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες πλάκες μαρμάρου για το δάπεδο, ταπετσαρίες στους τοίχους και τις οροφές, ενώ για όλα τα σταθερά έπιπλα επιλέχθηκε λευκό πολυστερικό υλικό.
Τα λουτρά αποτελούν έναν ακόμη ιδιαίτερο χώρο του ξενοδοχείου. Οι εναλλαγές του άσπρου με το μαύρο και τα ειδικά επιχρίσματα με τα εκτυπωμένα πλακίδια, δημιουργούν χώρους με έντονα χαρακτηριστικά και αντιθέσεις.
Ο φωτισμός στα δωμάτια είναι έμμεσος, δημιουργώντας μια υπερβατική ατμόσφαιρα, που συμβάλλει στην αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας των χώρων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
Αρχιτεκτονική έργου: Αναστάσιος Γούσης, Joost Frijda, Έντουαρντ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Πονηρίδης
Σύμβουλος Η/Μ μελέτης: Φιλοποίμην Καρδαράς 
Γραφιστικά: Βαγγέλης Τζιμόπουλος
Επίβλεψη: gfra architecture
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Άρκτος Κατασκευή - Ιωάννης Καράμπελας
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 300,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.100,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2007
Χρόνος κατασκευής: 12/2007 - 12/2008
Φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…
Πολυκατοικία στην Ηλιούπολη

Πολυκατοικία στην Ηλιούπολη

Η πολυκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Ηλιούπολη, στους πρόποδες του Υμηττού.Κατά τη μελέτη αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα ως πλεονεκτήματα του οικοπέδου το ικανοποιητικό μήκος της…
Αποκατάσταση νεοκλασικής κατοικίας στην Άνδρο

Αποκατάσταση νεοκλασικής κατοικίας στην Άνδρο

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και νέα εσωτερική διαμόρφωση ενός νεοκλασικού κτιρίου κατασκευασμένου το 1915, προορισμένο για κατοικία, στην Χώρα της Άνδρου.Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας που επισκευάστηκε είναι 400…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.