Στην Yasmeen Lari το βραβείο Jane Drew Prize 2020

Ο θεσμός που στοχεύει στην προβολή του έργου και της δράσης των γυναικών στην αρχιτεκτονική, απένειμε στην Yasmeen Lari, την πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονα στο Πακιστάν, απονεμήθηκε το βραβείο Jane Drew Prize για το 2020.
Η Lari αποφοίτησε από το Oxford College of Technology σε ηλικία 23 ετών, και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονα της χώρας. Το 1973 σχεδίασε το πρώτο έργο κοινωνικής στέγασης του Πακιστάν, το Anguri Bagh στη Λαχόρη. Έχει σχεδιάσει επίσης κτίρια, που αποτελούν ορόσημα στο Πακιστάν, όπως το Κέντρο Οικονομίας και Εμπορίου και το κτίριο της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου στο Καράτσι.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας της, το ανθρωπιστικό της έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συμβάλλοντας μέσω της αρχιτεκτονικής της στην ενίσχυση των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων. Το 2007 πρωτοστάτησε στη δημιουργία κοινοτικών κουζινών σε στρατόπεδα προσφύγων, ενώ χρησιμοποιώντας ως κύριο υλικό το μπαμπού, βοήθησε να δημιουργηθούν 40.000 σπίτια μέσα σε τέσσερα χρόνια, έπειτα από την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή το 2010. Ομοίως, όταν οι σεισμοί συγκλόνισαν τη χώρα το 2013 και το 2015, η Lari σχεδίασε καταφύγια ανθεκτικά σε σεισμούς με πλαίσια πλαισίωσης από μπαμπού.
Σήμερα, στην ηλικία των 79 ετών, η Lari ξεχωρίζει για το κοινωνικό υπόβαθρο, που διέπει την αρχιτεκτονική της. Το έργο της στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κοινοτήτων, μέσα από περιβαλλοντικά βιώσιμους τρόπους.

KTIRIO bamboo double storey women centre yasmeenlari barefoot economy architectural review ar sindh province

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.