Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης

Τα αποκαλυπτήρια του έργου της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκαν σε μια ξεχωριστή τελετή στις 30 Σεπτεμβρίου σε live streaming, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του φωτισμού ανάδειξης της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε από τη διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ. Είναι η πρώτη φορά, που ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, ενώ παράλληλα φωτίζονται εκ νέου σημεία: ο Βράχος, τα τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το θέατρο του Διονύσου, η στοά του Ευμένους και το διονυσιακό ιερό, το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο, τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στο αισθητικό μέρος. Περιλαμβάνει ακόμη την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων, ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά στοιχεία τους και να γίνονται αντιληπτά το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων, που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

φωτογραφία: Gavriil Papadiotis.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.