Μια γέφυρα για το μέλλον, αιωρείται, λικνίζεται και παράγει ενέργεια

Η κρεμαστή πιεζοηλεκτρική γέφυρα εκκρεμούς για πεζούς στο Tianmen της Κίνας εκτείνεται ανάμεσα σε δύο βουνά. Σχεδιάστηκε το 2015 και επί του παρόντος βρίσκεται στη διαδικασία επίλυσης των κατασκευαστικών λεπτομερειών, ώστε να είναι πιο δυναμική και ενεργειακά αποδοτική. Ο σχεδιασμός της προσομοιώνει τα γύρω βουνά, ανταποκρίνεται στο φαινόμενο της κίνησης του νέφους και απορροφά τόσο το άμεσο όσο και το ανακλώμενο φως, παράγοντας ενέργεια. Ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες μπορεί να επιτύχει τη μέγιστη έκθεση στην ηλιακή ενέργεια. Οι πεζοί απολαμβάνουν μια εναέρια θέα, που αλλάζει με τον καιρό.
Η γέφυρα βρίσκεται σε ύψος 650 πόδια πάνω από το έδαφος και επομένως δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αιωρείται ανάμεσα στα σύννεφα και το περιβάλλον.
Η πιεζοηλεκτρική γέφυρα χρησιμοποιεί μια φυσική ισορροπία για την παρακολούθηση και τη δέσμευση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε από το ηλιακό φως, είτε από τη μηχανική κίνηση, ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια ως μονοπάτι και κατάστρωμα παρατήρησης.
Η μελέτη προβλέπει να ταλαντεύεται απαλά, σαν μια χορογραφημένη απόκριση στην ανοδική κίνηση του αέρα και στο σχηματισμό νέφους, προσφέροντας στους πεζούς όχι μόνο εντυπωσιακή θέα αλλά και έκθεση στην ίδια τη φύση του χώρου.
Ο σχεδιασμός της γέφυρας επηρεάστηκε από μια γέφυρα σχοινιών, που αναρτήθηκε πάνω από τον ποταμό Μεκόνγκ. Ωστόσο, παρόλο που αυτή είναι μια ακραία εμπειρία, οι μελετητές Margot Krasojevic Architects πιστεύουν ότι το περιβάλλον της δεν εκφοβίζει τον πεζό.
Τα προκατασκευασμένα τμήματα της γέφυρας είναι επενδυμένα με σύνθετο αλουμίνιο, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το αλουμίνιο και είναι αρκετά εύκαμπτο, αλλά ισχυρότερο από το χάλυβα. Αυτό βοηθά στον περιορισμό της φθοράς, και στην παροχή σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πολύπλοκα εναλλασσόμενα σχήματα, μια χορογραφία μεταξύ φύσης και τεχνολογίας, ένας χορός που προσομοιώνει τη συνύπαρξη φυσικών και τεχνητών φαινομένων.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.