Ηλιακά πετάσματα από φρούτα και λαχανικά παράγουν ενέργεια ακόμη και χωρίς ήλιο

Ο Carvey Ehren Maigue, φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Mapua στις Φιλιππίνες, σχεδίασε έναν νέο τύπο ημιδιαφανούς ηλιακού πετάσματος, το οποίο συνδυάζει οργανικά φωταυγή σωματίδια και ηλιακή μεμβράνη για να δημιουργήσει ηλιακούς συλλέκτες, που παράγουν ενέργεια ακόμη και όταν ο ήλιος δεν λάμπει.
Τα τελευταία χρόνια, οι ηλιακοί συλλέκτες γίνονται φθηνότεροι και αποδοτικότεροι. Ωστόσο, ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι αυτά τα πετάσματα δεν παράγουν ενέργεια όταν ο καιρός είναι νεφελώδης.

Με την ονομασία ̎AuREUS ̎ η εφεύρεση του Maigue εμπνεύστηκε από τo Bόρειο και Νότιο Σέλας, στα οποία σωματίδια υψηλής ενέργειας απορροφούνται από φωταυγή σωματίδια που τα εκπέμπουν ως ορατό φως. Παρόμοια φωταυγή σωματίδια μπορούν να προέρχονται από ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Όταν αιωρούνται σε υπόστρωμα ρητίνης, τα σωματίδια απορροφούν το υπεριώδες φως και εκπέμπουν εκ νέου ορατό φως κατά μήκος των άκρων, λόγω εσωτερικής ανάκλασης. Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα (PV) τοποθετούνται κατά μήκος των άκρων της συσκευής για να απορροφήσουν το ορατό φως, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα πετάσματα λειτουργούν χωρίς άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορούν να παράγουν ενέργεια από το υπεριώδες φως που διασκορπίζεται στα σύννεφα.
Τα φωταυγή σωματίδια προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, καταπολεμώντας έτσι τα απόβλητα τροφίμων κατά τη διαδικασία. Επί του παρόντος, το 80% των χρωμάτων προέρχονται από φρούτα και λαχανικά και όχι χημικά. Τα πετάσματα μπορούν να κατασκευαστούν σε 5 χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μπλε, αν και δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μια σταθερή μπλε βαφή.


Το προϊόν κέρδισε το βραβείο ̎ James Dyson Sustainability ̎ το 2020.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.