ktirio.gr

Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Ένα επίπεδο επάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν τη θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο.
Πρόκειται για μια κατοικία, στα περίχωρα της Αθήνας, με θέα στο νότο και στη θάλασσα. Αυτή η θέα, η προσέγγισή της, η οργάνωση του τρόπου πρόσληψής της, αποτελούν κεντρικά σημεία στην όλη σύνθεση.
Ο κυρίως ελεύθερος χώρος του σπιτιού μαζί με την πισίνα αποτελούν το κέντρο της σύνθεσης. Όλοι οι χώροι της κατοικίας, τόσο αυτοί με δημόσιο, όσο και εκείνοι με ιδιωτικό χαρακτήρα, διατάσσονται στην περίμετρο του κέντρου - αυλής.
Μετά την είσοδο, εγκάρσια στον άξονα που οδηγεί στους πιο ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού, βρίσκεται το καθιστικό σε άμεση επαφή με τη θέα της θάλασσας διά μέσου της νότιας όψης του. Στην περιοχή των ιδιωτικών χώρων διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, σε υψηλότερη στάθμη κατά ένα μέτρο από το επίπεδο της κεντρικής αυλής, πετυχαίνοντας έτσι ιδιωτικότητα και καλύτερη πρόσβαση στη θέα. Τα υπνοδωμάτια, σε διακριτούς όγκους μεταξύ τους, αφήνουν φυγές και προς τα βόρεια, στη θέα του λόφου. Στα βόρεια δημιουργείται μια μικρότερη αλλά σαφώς μεγαλύτερης ιδιωτικότητας αυλή, που εξυπηρετεί την κουζίνα και το καθημερινό.
Στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται χώροι αναψυχής, αποθήκες και εγκαταστάσεις.
Τα υλικά, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, επίχρισμα, ξύλο και αλουμίνιο, χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, διατηρώντας τις ποιότητές τους.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Άρτεμις Χάλαρη
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ελένη Θεοδώρου, Στράτος Βασιλείου, Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος, Τάσος Ρίγκας,
Μαριάννα Αθανασιάδου, Κατερίνα Κούρκουλα
H/M μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός,
Συνεργάτης: Κώστας Σωτηρόπουλος
Σττική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
Κατασκευή: BERIOS S.A
Yπεύθυνος έργου: Στέφανος Κιμινάς
Σύμβουλος στατικών: Γιώργος Τσολακίδης
Σύμβουλος H/M: Γιώργος Λαλαούνης, Παναγιώτα Γιαννακοπούλου
Κηποτεχνική μελέτη: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: Θανάσης Κανέλλιας,
Συνεργάτης: Μυρτώ Κανακάκη
Εμβαδό οικοπέδου: 8,177.50 m²
Εμβαδό κτιρίου: 500 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 07
Χρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες:  © Erieta Attali, © Fakaros