Μετατροπή αποθήκης σε σύγχρονο μεζεδοπωλείο στα Φάρσαλα

Μια ξεχασμένη αποθήκη μεταμορφώνεται στο μεζεδοπωλείο «Αυλή» στην πόλη των Φαρσάλων χάρη σε ένα σχεδιασμό που δεν «κρύβει» το παλιό κτίριο αλλά αντίθετα τονίζει τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά αφήνοντας απαράλλαχτους τους όγκους του. Καθότι η υλοποίηση ξεκίνησε την covid-19 περίοδο πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το εξωτερικό περιβάλλον στο σύνολό του. Βασιζόμενοι σε αυτό, έγινε μία προσπάθεια στοιχεία και υλικά που μπορεί κανείς να συναντήσει σε μία αποθήκη αλλά και στον εξωτερικό χώρο να μεταφερθούν στο εσωτερικό ώστε να αναγεννηθεί μία «εσωτερική αυλή».
Δεδομένου ότι ο χώρος διαθέτει πατάρι, δόθηκε προτεραιότητα στη διάταξη και τη λειτουργικότητα καθώς και στην προσβασιμότητα ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα. Γι’ αυτό το λόγο η πρόσβαση στο κατάστημα γίνεται από κεκλιμένο δάπεδο με τα τραπεζοκαθίσματα να δεσπόζουν στα δεξιά και τους χώρους εξυπηρέτησης όπως κουζίνα, bar, wc και αποθήκη τροφίμων να βρίσκονται στο βάθος σε ισόγειο και πατάρι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα φόντο υπενδεδυμένο με παλαιωμένο διακοσμητικό τουβλάκι, ένα bar με στέγαστρο από μεταλλική κυματοειδή λαμαρίνα και επάνω από αυτό μία βιομηχανικού τύπου ανοιχτή σκάλα με μεταλλικό σκελετό και πάτημα από φυσικό ξύλο που απλώνεται κατά μήκος όλης της πλευράς.
Με αυτή τη σύνθεση ο διαθέσιμος χώρος εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο και η κίνηση του προσωπικού από κουζίνα και bar προς το χώρο εξυπηρέτησης διευκολύνθηκε σημαντικά. Ο τρόπος που διαρθρώθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα με τα stand στο πίσω μέρος και τα χαμηλά τραπέζια και τα παγκάκια στο μπροστά τμήμα δίνει σε όλους τους καθούμενους το πλεονέκτημα της θέας του πάρκου αλλά και της οπτικής περιπλάνησης στο χώρο γενικότερα.
Η σύνθεση των χρωμάτων και υλικών ενίσχυσαν τη δημιουργία της «εσωτερικής» αυλής. Έγινε χρήση τεχνητού παλαιωμένου τούβλου που προέρχεται από ελαφροβαρή αδρανή καθώς και εμφανούς σκυροδέματος στην τοιχοποιία. Επίσης, στο χώρο συναντάμε μεταλλικά διακοσμητικά τύπου κυματοειδούς λαμαρίνας και συρματοπλέγματος σε υφή σκουριάς. Το δάπεδο στρώθηκε με πλακάκι τύπου κυβόλιθο πάνω από το οποίο δεσπόζουν τα τραπεζοκαθίσματα από φυσικό ξύλο προσδίδοντας έτσι την απαραίτητη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην σύνθεση της οροφής με μία κατασκευή από ξύλο, σχοινί και κρεμαστές γλάστρες με τεχνητά φυτά.
Ανάμεσα στην σύνθεση της οροφής σημαντικό ρόλο έχει ο φωτισμός με στρόγγυλες κρεμαστές λάμπες που προσομοιάζουν φωτιστικά εξωτερικού χώρου. Τέλος, η πρόσοψη διαχειρίστηκε με αντίστοιχη φιλοσοφία καθώς δημιουργήθηκαν ανοίγματα με τόξα στην κορυφή τους, επενδύθηκε με παλαιωμένο διακοσμητικό τούβλο και εμπλουτίστηκε με διακοσμητικά μεταλλικά ρολά τα οποία υπήρχαν ήδη στην αποθήκη και πλέον έρχονται να καλύψουν τα ανοίγματα. Με αυτό τον τρόπο αντικείμενα και κατασκευές που βρέθηκαν εκεί αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και κλήθηκαν να ξαναπάρουν μία διαφορετική χρήση αυτή τη φορά για αισθητικούς λόγους.
Τα υλικά και οι υφές που χρησιμοποιήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του μεζεδοπωλείου στοχεύουν στην εμπειρία μίας εσωτερικής αυλής που θα ενώσει εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον με κοινό στόχο την άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & σχεδιασμός:
Ground Plan
Ομάδα μελέτης:
Αρσενόπουλος Θεόδωρος & Σαατσάκη Θεοδώρα
Επίβλεψη:
Ground Plan
Τοποθεσία:
Φάρσαλα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
127,05 m²
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2022
Φωτογραφίες:
Lightroom Studio – Αρσενόπουλος Ιωάννης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Opera Quarta, μπαρ & εστιατόριο στην Αθήνα

Opera Quarta, μπαρ & εστιατόριο στην Αθήνα

Στην οδό Κριεζώτου μας ζητήθηκε η διαμόρφωση ενός χώρου σε bar - εστιατόριο. Στο δρόμο αυτό η ύπαρξη εστιατορίου είναι ήδη μία έκπληξη, την οποία εμείς προσπαθήσαμε να εντείνουμε με…

"Mantis bar" στην ορεινή Χαλκιδική

Στην περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη βρίσκεται το "MANTIS bar". Η επιχείρηση στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.