Μεταλλικές δομές στήριξης σε εναέριο πάρκο

Το σύνολο από ανυψωμένα "νησιά", που ενώνονται μεταξύ τους με μεταλλικές γέφυρες, είναι το κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο του "Tide" στο Λονδίνο. Αυτά τα νησιά διαμορφώνονται από φέρουσες μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες είναι γεμισμένες με χώμα, ώστε να αποτελούν υπερυψωμένα παρτέρια και διοχετεύουν τόσο τα φορτία, όσο και το νερό στο έδαφος, προστατεύοντας παράλληλα τον υποκείμενο πεζόδρομο. Κάθε τέτοιο στήριγμα αποτελείται από συγκολλημένες χαλύβδινες λάμες στον εσωτερικό σκελετό και στο εξωτερικό κέλυφος, σχηματίζοντας μια ελαφριά δομή, τύπου πτέρυγας αεροσκάφους, που ελαχιστοποιεί την επίπτωση και τα φορτία στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετρό του Λονδίνου, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Οι ειδικές κατασκευές παρήχθησαν στην Ιταλία, μεταφέρθηκαν απευθείας από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο μέσω του Τάμεση και συναρμολογήθηκαν σε λίγες ημέρες.
Τα συστήματα φωτισμού, ηλεκτρικής διανομής, δεδομένων και της βλάστησης (χώμα, παροχή νερού και αποστράγγιση) ενσωματώνονται άψογα σε κάθε κατασκευαστική δομή, ενώ η τελική επιφάνεια των "νησιών" επενδύεται με ξύλινο δάπεδο (deck), τοποθετημένο επάνω σε μεταλλικές σχάρες.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Diller Scofidio + Renfro, σε συνεργασία με Neiheiser Argyros
Φωτογραφία: Charles Emerson

01 The Tide Charles Emerson

  • Second Text:

    Κατασκευαστική τομή "νησιού"

    1. Μεταλλική σχάρα.
    2. Μέσο καλλιέργειας.
    3. Φύλλο αποστράγγισης.
    4. Συνεχής ψεκαστή στεγανοποιητική μεμβράνη.
    5. Στύλοι, που υποστηρίζουν τις δοκούς, ανάλογα με το μέγεθος και τη διάταξη των μεταλλικών σχαρών.
    6. Μεταλλική δομή στήριξης των "νησιών".
    7. Φίλτρο αποστράγγισης.
    8. Καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος.
    9. Βάση στήριξης δέντρων.
    10. Ζαρντινιέρα.
    11. Ενσωματωμένα παγκάκια.
    12. Ξύλινο δάπεδο (deck).

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Σύνδεση υαλοπετάσματος με πλάκα σκυροδέματος στο δώμα

Σύνδεση υαλοπετάσματος με πλάκα σκυροδέματος στο δώμα

Στο μέτωπο της πλάκας του δώματος βιδώνεται μεταλλική πλάκα, η οποία καλύπτει και τμήμα του στηθαίου. Στις επιμήκεις οπές των γωνιών κοχλιώνονται τα μεταλλικά κατακόρυφα στοιχεία του υαλοπετάσματος, διαμορφώνοντας ένα…
Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Ο Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις περιοχές δοκών, υποστυλωμάτων και τοιχίων, στις οποίες απαιτείται ειδική κατασκευαστική διαμόρφωση της όπλισής τους. Στις κρίσιμες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό οπλισμού και πύκνωση του οπλισμού περίσφιγξης. …

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.