Διαμέρισμα στον Κορυδαλλό

Το Κατώφλι ως Καθημερινή Εμπειρία

Πρόκειται για την επανασύνθεση της δομής ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1980 για να φιλοξενήσει την καθημερινή ζωή μίας τετραμελούς οικογένειας. Στα  80τμ του κελύφους οργανώθηκαν οι δημόσιοι χώροι για την διημέρευση της οικογένειας καθώς και τρία υπνοδωμάτια.

Η κάτοψη του διαμερίσματος αναδιαρθρώθηκε πλήρως. Οι δημόσιοι χώροι οργανώνονται ως  συνεχόμενες χωρικές μεταβάσεις. Ο κάθε υποχώρος αποτελεί κατώφλι για τους παρακείμενους του. Η διαφοροποίηση σε υλικό και χρωματισμό σε κάθε ζώνη εντείνει την διακριτότητα και την αυθυπαρξία του καθενός.

Οι μεταβάσεις στους δημόσιους χώρους συντελούνται μέσω των εξής περιοχών: του ροζ χωλ εισόδου, του λευκού καθιστικού, της ξύλινης τραπεζαρίας και της μπλε κουζίνας. Στην ιδιωτική περιοχή, τα τρία δωμάτια αρθρώνονται γύρω από τον κεντρικό διάδρομο και περικλείουν το μαύρο κουτί, μια κατασκευή που εμπεριέχει το λουτρό και τις ντουλάπες.

Η καρδιά του διαμερίσματος είναι η ξύλινη τραπεζαρία. Το ενιαίο υλικό που διαπερνάει τοίχους, δάπεδο και οροφή, καθώς και το χαμήλωμα του ύψους μετατρέπει τον χώρο σε κατώφλι, στην πιο χαρακτηριστική εφαρμογή του. Αυτή η ενδιάμεση περιοχή είναι ένα θραύσμα έντασης και παύσης. Από αυτό το σημείο συνάθροισης και συνύπαρξης η κατάσταση της διαδοχικής μετάβασης μετατρέπεται σε καθημερινή εμπειρία για την οικογένεια.

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Plaini and Karahalios Architects
Αρχιτέκτονες: Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική
Τοποθεσία: Κορυδαλλός, Αθήνα
Κατασκευή: 2017
Μέγεθος: 80 m²
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή χώρου γραφείων σε χώρο εστίασης

Μετατροπή χώρου γραφείων σε χώρο εστίασης

Στο Μαρούσι, μέσα στο κτιριακό συγκρότημα Green Plaza, ένας πρώην χώρος γραφείων 500τμ μεταμορφώθηκε στο χώρο εστίασης Αll Day Βar-Bistro Rey Pablo από το αρχιτεκτονικό γραφείο KOKORELIAARCHITECTS.Η κυρίαρχη ιδέα γύρω…

"Έξυπνο" παραλιακό διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη

Στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, έναν τόπο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ιδανικό κλίμα, βρίσκεται το διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, με απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα.Ο τρόπος ζωής, οι επιθυμίες και οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.