"Zeus is Loose", youth hostel στη Θεσσαλονίκη

Κεντρικό αντικείμενο του σχεδιασμού του youth hostel Zeus is Loose είναι το αποτέλεσμα τριών παραμέτρων: (α) η διαχείριση ενός υφιστάμενου κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του 70' επί της Πλατείας Αριστοτέλους, μπροστά στο ιστορικό μνημείο της Παναγίας Χαλκέων, (β) τα στοιχεία που εντοπίζονται σε ένα ξενώνα νέων, και (γ) το κεντρικό concept του hostel, οι αναφορές στην κορυφή του Ολύμπου, κυρίαρχου στην θέα του Θερμαϊκού κόλπου και κατοικία του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου.

Η παρουσία του μνημείου της Παναγίας Χαλκέων, αλλά και η διαχρονική παρουσία των επεξεργαστών χαλκού στην περιοχή οδήγησε στη χρήση του χρώματος του χαλκού στην όψη του κτιρίου. Τα ανοίγματα στην όψη ανοίχτηκαν έως τα δομικά στοιχεία της πλάκας του δαπέδου, των δοκαριών και των κολώνων. Η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων ακολουθεί τις ανάγκες των δωματίων, με κρεβάτια καθ’ ύψος, καθώς και υγρούς χώρους σε όλα τα δωμάτια.

Οι κοινόχρηστοι χώροι αναπτύσσονται στον 6ο και 7ο όροφο. Στον 6ο έχει τοποθετηθεί η κοινόχρηστη και ανοιχτή κουζίνα, χώροι φαγητού, playroom και καθιστικά με καναπέδες και αναβαθμούς σε διαφορετικά επίπεδα για καλύτερη θέαση του χώρου. Η ιδιαίτερη χάραξη του βινυλικού δαπέδου σε αποχρώσεις του γκρι αναφέρεται στην αναπαράσταση των υψομετρικών γραμμών της κορυφής του Ολύμπου. Οι αναφορές σε μορφές και μύθους της ελληνικής μυθολογίας εφαρμόζονται δισδιάστατα μέσω γραφιστικών αναπαραστάσεων, απεικονίσεων αλλά και τρισδιάστατα μέσω γλυπτών κατασκευών. Τα υφιστάμενα δάπεδα του κτιρίου ήταν το παραδοσιακό μωσαϊκό σε διάφορους χρωματισμούς του κεραμιδί, της ώχρας και του πράσινου, τα οποία διατηρήθηκαν, και αποτέλεσαν βάση της παλέτας υλικών και χρωμάτων για τους εσωτερικούς χώρους, η οποία έχει επίσης αναφορές στα χρώματα της βυζαντινής τέχνης.

Στον 7ο και τελευταίο όροφο του κτιρίου τοποθετείται το ανοιχτό στην πόλη μπαρ 'Nectar Distillery', το οποίο σχεδιαστικά λειτουργεί σε συνέχεια του υπόλοιπου κτιρίου.

Την οπτική ταυτότητα του Zeus is Loose σχεδίασε το γραφιστικό γραφείο Follow the Phantom και τα γλυπτά ο γλύπτης Θεόδωρος Φράνστανλη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
Urban Soul Project
Eπίβλεψη - Κατασκευή:
Polyscape
Στατική μελέτη:
Γιώργος Παπαργύρης
Η/Μ μελέτη:
Πέτρος Κόλιος
Tοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
1.850 m2
Xρόνος μελέτης:
2018-2020
Xρόνος κατασκευής:
2020
Φωτογραφίες:
Kimberley Powell

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Themonies Luxury Suites", Φολέγανδρος

Πρόκειται για ένα συγκρότημα αγροτικών κτισμάτων (θεμωνιές), από τα τέλη του 19ου αιώνα, με ένα διατηρημένο αλώνι, το οποίο αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε υποδειγματικά σε ένα σύγχρονο boutique ξενοδοχείο. Το συγκρότημα μελετήθηκε…
F Ζeen Retreat,  στην Κεφαλλονιά

F Ζeen Retreat, στην Κεφαλλονιά

Το F Ζeen Retreat βρίσκεται στα Λουρδάτα της Κεφαλλονιάς, μέσα σε ένα κατάφυτο επικλινές οικόπεδο 10 στρεμμάτων, σε απόσταση 50 m από τη θάλασσα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις κεραμοσκεπείς κτιριακούς…

"The Modernist Athens" ξενοδοχείο σε μεταπολεμική πολυκατοικία

Το "The Modernist Athens" στεγάζεται σε ένα κτίριο μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, αντιπροσωπευτικό της μαζικής ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1950. Πρόκειται για ένα αστικό κτίριο με καθαρή γεωμετρία και αυστηρό κάναβο στις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.