Το F Ζeen Retreat βρίσκεται στα Λουρδάτα της Κεφαλλονιάς, μέσα σε ένα κατάφυτο επικλινές οικόπεδο 10 στρεμμάτων, σε απόσταση 50 m από τη θάλασσα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις κεραμοσκεπείς κτιριακούς όγκους (1,3,4) με δωμάτια σε 3 επίπεδα, έναν μικρότερο διώροφο όγκο βοηθητικής χρήσης (2), καθώς και υπαίθριο χώρο με μπαρ και πισίνα. Οι κτιριακοί όγκοι έχουν τέτοια διάταξη και υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, ώστε τα δωμάτια έχουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και νότιο προσανατολισμό. Ένας τσιμεντένιος δρόμος πεζών και αυτοκινήτων οδηγεί από την είσοδο στο μεσαίο κτιριακό όγκο με το μπαρ και την πισίνα.
Η κεντρική ιδέα και ο σχεδιαστικός στόχος της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων και του υπαίθριου χώρου εκφράζεται απόλυτα στο όνομα του τουριστικού συγκροτήματος. ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικού -εσωτερικού και εξωτερικού-  ήσυχου φυσικού περιβάλλοντος που μετουσιώνει το "ευ ζην". Στο πλαίσιο αυτό, όλος ο υπαίθριος χώρος του οικοπέδου αποδόθηκε στους πεζούς.
Η κίνηση μέσα στο οικόπεδο έγινε ένας μεγάλος περίπατος μέσα σε πλούσια φύση, με ράμπες, σκαλιά και μονοπάτια στο δάσος, που οδηγούν σε μικρές και μεγαλύτερες διαμορφωμένες αυλές, μέσα από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση στις πτέρυγες των δωματίων. Οι αυλές και οι σκάλες στρώθηκαν με ακανόνιστες πλάκες Άρτας, βότσαλα και στενές λουρίδες λευκού μάρμαρου, ενώ οι αναλημματικοί τοίχοι μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων χτίστηκαν με πέτρα.
Ο εξαιρετικά εκτεταμένος κήπος, που σχεδιάστηκε από εξειδικευμένη γεωπόνο περιλαμβάνει όλα τα είδη των (τοπικών) φυτών και αγκαλιάζει κτίρια και διαδρομές. Τα αυτοκίνητα απομονώθηκαν σε 2 χώρους στάθμευσης στα όρια του οικοπέδου, ώστε να μην διακόπτουν το φυσικό τοπίο.
Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να παρέχει στον επισκέπτη την δυνατότητα στάσεων στην κίνηση του και πολλών υπαίθριων δραστηριοτήτων. Από το χώρο της υφιστάμενης πισίνας και του μπαρ ένα πέτρινο μονοπάτι ανεβαίνει σε διαδοχικά επίπεδα, που φιλοξενούν στεγασμένους χώρους μασάζ, γιόγκα και
γυμναστικής, με ξύλινο μαλακό δάπεδο και θέα προς τη θάλασσα.
Μια δεύτερη μικρότερη πισίνα με χώρο υδρομασάζ προστέθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της υφιστάμενης, για να εξυπηρετήσει τους ενοίκους των γειτονικών της κτιρίων (1 και 2) και, επιπλέον, να προσφέρει έναν εναλλακτικό πιο ήσυχο χώρο χαλάρωσης. Και οι δύο πισίνες επενδύθηκαν με τσιμεντοκονία.
Στο εσωτερικό των κτιρίων, κρατήθηκαν μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι στα υπάρχοντα δωμάτια και ξανασχεδιάστηκαν με ελεύθερη διάταξη, ώστε να αποπνέουν άνεση και χαλαρότητα. Μόνο το WC απομονώθηκε σε κλειστό χώρο, ενώ οι χώροι ντους και νιπτήρα, διαμορφωμένοι με χαμηλούς καμπύλους τοίχους, χτιστά πεζούλια και πάγκους έμειναν ανοιχτοί και προσέδωσαν πλαστικότητα και ελευθερία στο δωμάτιο. Ζεστά, ουδέτερα χρώματα τσιμεντοκονίας επιλέχτηκαν για την επένδυση δαπέδων (εσωτερικών και εξωτερικών), πεζουλιών και τοίχων λουτρών, ενώ οι υπόλοιποι τοίχοι ακολούθησαν την ίδια απόχρωση με πλαστικά χρώματα. Έτσι δημιουργήθηκε σε κάθε δωμάτιο ένα μονοχρωματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο προσαρμόστηκαν ξύλινες, μόνιμες, ενιαίες κατασκευές – αντί της παράθεσης ανεξάρτητων επίπλων,- από φυσική δρυ σε συνδυασμό με βαμμένες ανάγλυφες σανίδες από πεύκο. Οι κατασκευές αυτές φιλοξένησαν γραφείο και τουαλέτα, καναπέ/ κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, μικρό μπαρ με ψυγείο, ντουλάπες, ράφια και κομοδίνα. Το μόνο κινητό έπιπλο στα δωμάτια είναι το κρεββάτι και, στα πιο ευρύχωρα δωμάτια, μια αναπαυτική πολυθρόνα. Τα υφάσματα καθισμάτων, κουρτινών και κρεβατιών έχουν γήινους τόνους. Επιλέχτηκαν φωτιστικά απλά και χαλαρά, φτιαγμένα από ξύλο, σκοινί, ύφασμα και γυαλί.
Τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη των υφιστάμενων δωματίων οδήγησαν στο σχεδιασμό 6 διαφορετικών τύπων, με μοναδική διάταξη και ατμόσφαιρα ο καθένας.
Το διώροφο βοηθητικό κτίριο (2) σχεδιάστηκε από την αρχή, στεγάζοντας στο μεν ισόγειο μια εγκατάσταση spa- με χώρους υποδοχής μασάζ, χαμάμ, αποδυτηρίων και βοηθητικών χώρων της νέας πισίνας, ενώ στον όροφο δύο ευρύχωρες σουίτες με ξεχωριστή πρόσβαση. Το κτίριο επενδύθηκε με πέτρα εσωτερικά και εξωτερικά.
Στο κτίριο 3, στο επίπεδο του οποίου βρίσκεται το μπαρ και η πισίνα, δημιουργήθηκε χώρος υποδοχής και αναμονής, καθώς και κουζίνα που εξυπηρετεί την προετοιμασία πρωινού και ενός μικρού γεύματος.
Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους -εσωτερικούς και εξωτερικούς- σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητες χειροποίητες κατασκευές, που δημιουργούν και συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα των χώρων και την εξαιρετική φυσική διαμόρφωση. Χειροποίητα σιδερένια πόμολα στις πόρτες εισόδων, διάτρητα ξύλινα πανό διαδρόμων με κρυφό φωτισμό, ένα μεγάλου μήκους τραπέζι στο χώρο του μπαρ από γυαλί, κορμούς δρυός και σίδερο, ξύλινα χωρίσματα που απομονώνουν υπαίθριους χώρους.
Αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες σε όλη τη διάρκεια του έργου, όσον αφορά στο σχεδιασμό, στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων, στην κατασκευή και στην επίβλεψη της, ήταν να δημιουργηθεί ένα χειροποίητο, ήσυχο, ζεστό, οικείο περιβάλλον, που αναδεικνύει και τονίζεται ταυτόχρονα από τα μεγάλα ανοίγματα - κάδρα όλων των χώρων , εσωτερικών και εξωτερικών, προς τη θάλασσα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: De- Ar Architects
Eπίβλεψη: De- Ar Architects και Ionian Sun A.E.
Αλλοι μελετητές: Εφη Καλλινικου (Γεωπόνος)
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Unique Development A.E.
Iδιοκτήτης: IONIAN SYN A.E.
Tοποθεσία: Κεφαλλονιά
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 1.200 m²
Xρόνος μελέτης: 2014
Xρόνος κατασκευής: 2014-2015
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Ανέμη" στη Φολέγανδρο

Στον Καραβοστάση της Φολέγανδρου, ένα κυκλαδίτικο τοπίο με άγρια ομορφιά και αυστηρές μορφολογικά γραμμές, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα "Aνέμη". Ακολουθώντας προσεκτικά και με ευαισθησία την παράδοση των…
Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή Κιοτάρι Ρόδου, μια ιδιαίτερου κάλλους περιοχή μπροστά στην απέραντη θάλασσα. Η έκταση των δέκα στρεμμάτων απλώνεται στην πλαγιά ενός λόφου και οι κτιριακοί όγκοι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.