Ξενοδοχιακό συγκρότημα "Lesante Blue" στο Τραγάκι Ζακύνθου

Το παραθαλάσσιο 5 αστέρων ξενοδοχείο 4.476 m2, απλώνεται σε 18 στρέμματα στη θέση Τραγάκι στη Ζάκυνθο. Βρίσκεται σε ένα οικόπεδο με ακανόνιστο σχήμα και έντονες κλίσεις, που όμως προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Στο χώρο υπήρχε ένας ελαιώνας που διατηρήθηκε και άλλα δένδρα, που είτε διατηρήθηκαν στις θέσεις τους είτε μεταφυτεύθηκαν. Λόγω της έντονης κλίσης και για να υπάρχει καλύτερη χωροθέτηση των κτιρίων και των λειτουργιών τους, ακολουθήθηκε μια διάταξη σε παράλληλες γραμμές και αμβλείες γωνίες, που προστατεύει την ιδιωτικότητα και παρέχει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.
Σχεδιάζοντας ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα νέας γενιάς, οι απαιτήσεις και τα πρότυπα που τέθηκαν ήταν υψηλά. Βασικές προϋποθέσεις της μελέτης ήταν όλοι οι χώροι διημέρευσης και οι κοινόχρηστοι να έχουν απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και απαραιτήτως όλοι οι ιδιωτικοί χώροι να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους. Επίσης η χρήση "πράσινης" αρχιτεκτονικής και αειφορίας ήταν δεδομένη, όχι μόνο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στις φυτεμένες στέγες και στα υπόσκαφα κτίρια. Μια αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε συνέχεια με το εξωτερικό στοιχείο μέσω της χρήσης τεράστιων αλουμινένιων υαλοπετασμάτων. Έτσι, τα κτίρια λειτουργούν σε διακριτικές ενότητες.
Το ύφος των κτιρίων προέκυψε από την παραθαλάσσια θέση τους· στην είσοδο αντικρίζει κανείς τα "ιστία" ενός πλοίου. Εσωτερικά, η θέα προς τη θάλασσα στους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους θυμίζει την αμεσότητα του πλοίου με τη θάλασσα. Τα κτίρια που φιλοξενούν τις σουίτες και τα δωμάτια συμβαδίζουν σε στιλ με την αεροδυναμική τους γραμμή. Αυτή η ίδεα ήρθε από την πολυτέλεια των ιστιοφόρων με τις δυναμικές γραμμές, το κυρίαρχο λευκό και τη φυσικότητα του ξύλου. Τα κτίρια έσπασαν τις συνηθισμένες φόρμες και απέκτησαν το χαρακτήρα ενός μικρού στόλου. Τα μεγάλα αλουμινένια κουφώματα επιτρέπουν να απολαύσει κάποιος τη θέα, ξύλινα deck ντύνουν τα μπαλκόνια και ξύλινες πέργκολες προσφέρουν διακριτική σκίαση.
Στο οικόπεδο βρίσκονται 5 κτίρια. Στο πρώτο τοποθετήθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι, τα τρία φιλοξενούν σουίτες και δωμάτια και είναι εξοπλισμένα με πισίνες με υπερχείλιση και ένα υπόσκαφο εστιατόριο στο χώρο της κεντρικής πισίνας. Κρατώντας μια ισορροπημένη αναλογία από ξύλο, πέτρα και λοιπά οικοδομικά υλικά και έξυπνες χρήσεις υαλοπετασμάτων διαμορφώνεται μια συνοχή μεταξύ των κτιρίων.
Κατά την άφιξη ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα χώρο με άπλετο φυσικό φως, ντυμένο στα λευκά και με ξύλινες επενδύσεις να "τρέχουν" σε όλους τους χώρους της υποδοχής, του εστιατορίου και του μπαρ. Η χρήση καθρέπτη μειώνει τον όγκο των υποστυλωμάτων. Συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού κρύβονται σε πολυεπίπεδες ψευδοροφές.
Στο υπόγειο του κτιρίου συγκεντρώθηκαν οι χώροι που προσφέρουν περισσότερη ηρεμία και διακριτικότητα, όπως οι αίθουσες μασάζ, σπα, γυμναστηρίου και πολλαπλών χρήσεων. Λιτός χαρακτήρας, με οργανικές φόρμες ή επιρροές και χρήση ξύλου και ψηφίδας κατά κύριο λόγο. Το μεγάλο ατού σίγουρα βρίσκεται στην εσωτερική πισίνα με πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, όπου ο κήπος σε κλίμακα διαγράφει τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού. Το γυάλινο σκέπαστρο με κινητά μέρη προσφέρει την απαραίτητη προστασία.
Τα κτίρια που φιλοξενούν τις σουίτες και τα δωμάτια είναι σε κλιμακωτά επίπεδα, ώστε ακόμη και από τις πισίνες με υπερχείλιση να μην περιορίζεται η θέα προς τη θάλασσα και τις φυτεμένες στέγες. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε φυσικό περιβάλλον. Είναι σε γραμμική διάταξη και δίνουν μια αίσθηση συνέχειας με τα υποστυλώματα κρυμμένα σε τοίχους ή σε κατακόρυφα διαχωριστικά τοιχοπετάσματα των μπαλκονιών. Η οπτική συνέχεια του δαπέδου και στον εξωτερικό χώρο προσφέρει μια ενοποίηση των χώρων. Οι εσωτερικοί χώροι είναι διαμορφωμένοι σύμφωνα με τα υψηλότερα καινούρια πρότυπα, που ενοποιούν τους χώρους, οι ανέσεις και υπηρεσίες που παρέχονται ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες και τετριμμένες των ξενοδοχείων. Λιτές γραμμές, ζεστασιά ξύλου, λευκοί τόνοι, ιδιαίτερα κομμάτια σε επίπλωση και φωτισμό και γενικά ουδέτερη χρωματική παλέτα δημιουργούν ένα ήρεμο αποτέλεσμα. Είναι εξοπλισμένα με ψηφιακή διαχείριση και τελευταίες τεχνολογίες σε κλιματισμό, εξαερισμό κ.ά. Ειδικότερα οι σουίτες του τελευταίου κτιρίου έχουν άμεση πρόσβαση στον ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με φυσικά διαχωριστικά και μελετημένη δενδροφύτευση. Στην άκρη του κήπου και μακριά από τους χώρους φιλοξενίας βρίσκεται το ελικοδρόμιο, για την εξυπηρέτηση των διακεκριμένων επισκεπτών.
Το υπόσκαφο κτίριο του εστιατορίου βρίσκεται μεταξύ ενός διαμορφωμένου κήπου που τον διατρέχει ένα τεχνητό ρυάκι, το οποίο καταλήγει ως καταρράκτης στην κεντρική πισίνα. Οι χώροι εξυπηρέτησης του εστιατορίου θυμίζουν νησίδες, όπως είναι αναπτυγμένοι γύρω από το στοιχείο του νερού. Οι πέργκολες ακολουθούν τη μοντέρνα εκδοχή των κτιρίων και μετατρέπονται σε αρχιτεκτονικά στοιχεία που δένουν με τη συνολική αρχιτεκτονική. Η χρήση ξύλου και γυαλιού στις οριζόντιες επιφάνειες βοηθάει, ώστε να "αναπνέει" ο χώρος και να έχει ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH:
Ιωάννης Κυρατσούς
ΣTATIKH MEΛETH:
Νικόλαος Χρυσοβιτσάνος
H/M MEΛETH: 
Ανδρέας Γιαννούλης
EΠIBΛEΨH:
Ιωάννης Κυρατσούς - Γεωργία Παρασκευοπούλου
ΣYNEPΓATEΣ:
Volineos limited, Κώστας Παρασκευόπουλος, Νικόλαος Διαζίκης
ΑΛΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ:
Dedalo Progetti,  Αικατερίνη Κούτση - Μαρούδα, Χρήστος Στεφόπουλος
TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ:
Αφοι Κόρδα Ε.Π.Ε.
TOΠOΘEΣIA:
Τραγάκι Ζακύνθου
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
4.476 m² κύριοι χώροι, 2.500 m² υπόγεια, 1.800 m² πισίνες
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2014 - 2015
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2016 - 2017
ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ:
Αικατερίνη Κούτση - Μαρούδα, Χρήστος Δράζος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Το "Branco" είναι ένα ξενοδοχείο 21 δωματίων στην αμμώδη παραλία του Πλατύ Γιαλού, στη Μύκονο. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ανακαίνισης ήταν η διατήρηση του αποτυπώματος του υφιστάμενου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.