Ξενοδοχειακή μονάδα "Kythea Resort" στα Κύθηρα

Στο βόρειο τμήμα των Κυθήρων, στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγ. Πελαγίας, βρίσκεται το συγκρότημα του «Kythea Resort». Πρόκειται για μια μονάδα 4 αστέρων, δυναμικότητας 66 κλινών. Το οικόπεδο βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Καραβά - Αγίας Πελαγίας, η οποία αποτελεί έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες του νησιού.
Βασική επιδίωξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος υψηλής κατηγορίας τουρισμού, η οποία εκμεταλλευόμενη τις υψομετρικές διαφορές του φυσικού εδάφους, να παρέχει θέα προς τη θάλασσα και τον οικισμό.
Η μονάδα, εκτός από τα υπνοδωμάτια, περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, αναμονής, εστίασης με χώρο παρασκευής γευμάτων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους ΑΜΕΑ και βοηθητικούς χώρους. Ακόμη περιλαμβάνονται πισίνα, χώρος βιολογικού καθαρισμού και στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των πελατών.
Ογκομετρικά, αποτελείται από τα πέντε κλιμακούμενα επίπεδα των δωματίων και από ένα τριώροφο όγκο υποδοχής, αναμονής και εστίασης. Λειτουργικά, διαχωρίζονται μεταξύ τους από τον κατακόρυφο άξονα κλιμακοστασίου / ανελκυστήρα, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη οπτική και ηχητική απομόνωση των υπνοδωματίων με ταυτόχρονη την ομαλή πρόσβαση των ατόμων, σε όλα τα επίπεδα.
Εκτός από την κύρια είσοδο, η οποία τοποθετείται στο τρίτο επίπεδο για τη διευκόλυνση των πεζών και των επισκεπτών του ξενοδοχείου, κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία δευτερεύουσας εισόδου -κλίμακας ανόδου- προς την πισίνα, στην πρασιά επί της επαρχιακής οδού.
Επιδίωξη της μελέτης, ήταν να δανειστεί παραδοσιακά στοιχεία και φόρμες, να τις επαναπροσδιορίσει και να τις εντάξει στη σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του έργου. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν τα πώρινα πλαίσια των παραθύρων, τα τοξωτά ανοίγματα και οι φεγγίτες, τα γραμμικά πέτρινα στοιχεία, οι πολυγωνικές καμινάδες κ.ά., χωρίς όμως ιδιαίτερες μορφολογικές υπερβολές.
Στον κύριο όγκο των επιπέδων των δωματίων, χρησιμοποιούνται, ανά δύο επίπεδα, πέτρινα γραμμικά στοιχεία σε μικρή απόσταση από το κέλυφος του κτιρίου. Αυτά τα επίπεδα, χωρίς να έχουν κάποια στατική λειτουργία, δημιουργούν μια εναλλαγή σκιασμένων – φωτεινών επιφανειών, προσδίδοντας ένα ρυθμό στην όψη. Ξύλινες πέργκολες προσφέρουν σκιερούς χώρους παραμονής στους εξώστες.
Τα δώματα διαμορφώνονται από τετράριχτες στέγες, ενώ παραμένουν και επίπεδα τμήματα για την τοποθέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Η φύτευση, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, παρουσιάζει ποικιλομορφία σε ότι αφορά στα είδη, δημιουργώντας ένα χώρο που προσομοιάζει στο φυσικό τοπίο του οικισμού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη : R.C.Tech / Δάνια Δουρίδα, Αθανάσιος Χαμηλοθώρης
Στατική μελέτη: Ηλίας Γιαζλάς
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Πρέκας
Ιδιοκτήτης: Κυθέα Α.Ε.
Τοποθεσία: Νήσος Κύθηρα
Εμβαδό οικοπέδου: 2.700,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2004
Χρόνος κατασκευής: 2007
Φωτογραφίες: Γιώργος Βρεττάκος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο στην Κρήτη. Ριζική ανακαίνιση

Ξενοδοχείο στην Κρήτη. Ριζική ανακαίνιση

Το έργο αφορά στη ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου "Κρήτη" στην περιοχή Κουμ Καπί του Δήμου Χανίων με επαύξηση κατηγορίας του από 2 σε 3 αστέρια. Το κτίριο βρίσκεται στα όρια…
 Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "ΑNEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

 Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια…
Σχεδιασμός ξενοδοχείου στη Μύκονο, Cubic

Σχεδιασμός ξενοδοχείου στη Μύκονο, Cubic

Η γεωμετρία του οικοπέδου με το σφηνοειδές σχήμα και την έντονη κλίση αποτέλεσε εφαλτήριο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Παράλληλα, η διαχείριση του οικοπέδου με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.