Ξενοδοχείο “Ηριδανός” στην Αθήνα

To “Luxury Art Hotel Ηριδανός” πήρε το όνομά του από το ιστορικό ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο που ανήκε στην ιστορική οικογένεια Στρέφη. Το παραδοσιακό κτίριο και η επιχείρηση ανήκουν πλέον στην τεχνική εταιρία “Ξυδιάς” με εμπειρία σε ξενοδοχειακές κατασκευές. Η περιοχή της Ομόνοιας είναι μια πολύ ιδιόμορφη περιοχή, με πολλά προβλήματα όμως και πολλές προκλήσεις.
Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον άξονα της οδού Πειραιώς, όπου έχουν αρχίσει τελευταία να κατευθύνονται όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης. Ταυτόχρονα, είναι σε σημείο, στο οποίο φανερώνεται το ζωντανό στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας της πρωτεύουσας.
Η παρουσία της παλαιάς Αθήνας, ακριβώς απέναντι από το κτίριο, είναι τόσο έντονη που οι αρχιτέκτονες δεν θέλησαν να την εισαγάγουν και στο εσωτερικό του ξενοδοχείου γεμίζοντάς το με στοιχεία του παρελθόντος. Εξάλλου, το ίδιο το κτίριο έχει κηρυχτεί νεοκλασικό και φέρει την ιστορία επάνω του.
Αρχές σχεδιασμού
Oι αρχιτέκτονες φρόντισαν να συνδέσουν το παλαιό με το καινούριο, με έναν τρόπο πιο δημιουργικό από τις απλές αντιγραφές, εισάγοντας με ουσιαστικό τρόπο στο κτίριο την τέχνη, ώστε να συνομιλήσει με την αρχιτεκτονική. Δημιούργησαν ένα χώρο με ενδιαφέρον και την απαιτούμενη πολυπλοκότητα που δεν θα κουράζει τον ένοικο, αλλά θα του κεντρίζει την προσοχή, ώστε να ανακαλύψει ορισμένα πράγματα κατά τις ημέρες της διαμονής του.
Έργα σύγχρονων καλλιτεχνών συντελούν, ώστε η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση να συνομιλεί με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, η οποία αποτελεί λειτουργικό κομμάτι του ξενοδοχείου. Οι αυθεντικές οροφογραφίες του νεοκλασικού συντηρήθηκαν κομμάτι - κομμάτι και επανατοποθετήθηκαν στους χώρους του ξενοδοχείου. Οι διακοσμητικές επιλογές του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και συνδυάζουν το μοντέρνο στοιχείο με τη διακριτική αναφορά στο παρελθόν.
Oι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα σύγχρονο περιβάλλον, μέσα σε ένα διατηρητέο κτίσμα, χρησιμοποιώντας την αντίθεση “παλαιό - καινούριο”. Μικρές αναφορές στο παρελθόν γίνονται μέσω των βασικών οικοδομικών υλικών: πεντελικό μάρμαρο, ελληνική καρυδιά, παραδοσιακό επίχρισμα κουρασάνι (επίχρισμα με παλαιά τεχνοτροπία και χρώμα).
Περιγραφή
Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 40 δωμάτια που αναπτύσσονται σε 5 ορόφους και διακρίνονται, λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου, για το μεγάλο τους μέγεθος. Καθένα από αυτά διαφέρει από το άλλο, όχι μόνο λόγω της επίπλωσης, αλλά και λόγω της θέας και της επιφάνειας του κάθε δωματίου.
Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στα λουτρά των δωματίων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από πράσινο μάρμαρο με διάφορες επεξεργασίες, το οποίο συνδυάστηκε με διαφώτιστες επιφάνειες όνυχα. Η σχετική ομοχρωμία και ο σχεδιασμός του φωτισμού δίνουν μια πιο ανάλαφρη αίσθηση.
Στο lobby, υπάρχει ένα μικρό καθιστικό με τζάκι, μια αίθουσα πρωινού και μια αίθουσα για διάφορες εκδηλώσεις.
Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης γυμναστήριο με χαμάμ.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική - H/Μ μελέτη - κατασκευή: Τεχνική Εταιρία Ξυδιάς A.E.
Eπίβλεψη: Τεχνική Εταιρία Ξυδιάς A.E., Γ. Δράτσος
Συνεργάτες: Γ. Δράτσος
Tοποθεσία: Πειραιώς 78
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1500 m²
Xρόνος μελέτης: 2003 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2004
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο & Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο & Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Tο νέο ξενοδοχείο της εταιρίας ΗΥΑΤΤ REGENCY, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε οικόπεδο 100 περίπου στρεμμάτων στη Θέρμη, σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο “ΜΑΚΕΔOΝΙΑ”. Kύριοι στόχοι του σχεδιασμού ήταν οι…
Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή Κιοτάρι Ρόδου, μια ιδιαίτερου κάλλους περιοχή μπροστά στην απέραντη θάλασσα. Η έκταση των δέκα στρεμμάτων απλώνεται στην πλαγιά ενός λόφου και οι κτιριακοί όγκοι…
Ξενοδοχείο 5 αστέρων Zante Maris Suites

Ξενοδοχείο 5 αστέρων Zante Maris Suites

Το Zante Maris Suites, ξενοδοχείο της Xenos Group Hotels, αναπτύσσεται σε έναν λόφο στην περιοχή Πλάνου στη Ζάκυνθο. Η χωροθέτηση των κτιρίων ξεκινά με το κεντρικό κτίριο στη χαμηλότερη στάθμη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.