Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Η Κρήτη ήταν και είναι μια γέφυρα, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Βυζαντινοί, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους στο νησί που, ενώ παρέμεινε αναλλοίωτα ελληνικό, αφομοίωσε τα πολιτισμικά στοιχεία μιας ευρύτερης μεσογειακής κουλτούρας.
Η μεσογειακή αυτή πολιτισμικότητα αντανακλάται τόσο στα μνημεία του νησιού, όσο και στη λαϊκή και παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει διασωθεί. Σ' αυτά τα έργα το γαιώδες χρώμα των υλικών δόμησης εξευμενίζει το δυνατό ελληνικό φως και εντάσσει αρμονικά τα κτίρια στο φυσικό περιβάλλον.
Ορισμένα από τα στοιχεία της μεσογειακής κατοικίας που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει είναι:
• ο σεβασμός των φυσικών κλίσεων του εδάφους, που οδηγεί σε καμπυλόγραμμες χαράξεις δρόμων και μονοπατιών,
• η διάταξη των κτιρίων γύρω από αυλές,
• η οργανική ογκοπλαστική των κτιρίων,
• η χρήση "πράσινων", δροσερών σκιασμένων χώρων για την υπαίθρια παραμονή.
Η χρήση του θόλου και του τρούλου στο δώμα είναι μια άλλη μεσογειακή πρακτική που στοχεύει (μεταξύ άλλων) και στον καλύτερο δροσισμό των χώρων κατοίκησης μια και εγκλωβίζουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα μέσα στο κτίριο.
Κτίρια με περίκεντρη κάτοψη και τρουλοειδείς στέγες συναντώνται ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο [Κρήτη, βόρεια Κάρπαθος (νησί Σαρία), αλλά και στη Σαρδηνία (Alberobello), Συρία κ.α.].
Αν στα παραπάνω προστεθεί η χρήση επίπεδων και χαμηλών πυραμιδοειδών δωμάτων σαν περαιτέρω χαρακτηριστικό μιας αρχιτεκτονικής "φιλοσοφίας", προσεγγίζεται ο προσδιορισμός των στόχων και της φυσιογνωμίας του "Domes of Elunda", ενός έργου που επιδιώκει τη δημιουργία οργανικών χώρων σε ανθρώπινη κλίμακα, εναρμονισμένων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης μεσογειακής κατοίκησης.

Αρχιτεκτονική περιγραφή
Το οικόπεδο συνολικής έκτασης 38.600 m² βρίσκεται στη θέση "Τσιφλίκι" Ελούντας του νομού Λασιθίου. Αναπτύσσεται στις πλαγιές ενός λόφου και διασχίζεται στο κάτω ανατολικό τμήμα του από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Ελούντα με τον οικισμό Πλάκα. Έχει κυρίως ανατολικό προσανατολισμό με άμεση οπτική επαφή με το ενετικό φρούριο της Σπιναλόγκας. Στο εσωτερικό του υπήρχε ξενοδοχείο κλασικού τύπου.
Στην περιοχή κυριαρχεί η τυπική μεσογειακή βλάστηση με χαμηλούς θάμνους και μεμονωμένα δέντρα (χαρουπιές, πρινάρια κτλ.). Το έδαφος αποτελείται κυρίως από κοκκινόχωμα με βραχώδεις εξάρσεις (γκρι-κόκκινη πέτρα της περιοχής).
Το έργο διακρίνεται στις εξής επιμέρους λειτουργικές ενότητες:
• Ένα κεντρικό κτίριο με spa και υπαίθρια πισίνα για ενήλικες και παιδιά.
• Το υφιστάμενο ξενοδοχείο, που αναπλάστηκε και αναβαθμίστηκε.
• Επιπλωμένα διαμερίσματα ενός ή δύο κύριων χώρων με ιδιωτικές πισίνες και jacuzzi.
• Βίλες τριών ή τεσσάρων κύριων χώρων με ιδιωτικές πισίνες.
Το συγκρότημα πλαισιώνεται από εστιατόρια, παιδότοπο, χώρο στάθμευσης και ελικοδρόμιο. Λιθόκτιστοι αναλημματικοί τοίχοι από ντόπια πέτρα πλαισιώνουν τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας πολλαπλές θέσεις φύτευσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στέφανος Σκανδάλης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Τζανακάκης, Στέλιος Μαθιουδάκης
H/M μελέτη: Ιωάννης Πεσδεμιώτης, ηλεκτρολόγος μηχ., Στέλιος Ντουντουλάκης, μηχανολόγος μηχ.
Επίβλεψη: Ιωάννης Τζανακάκης,  Στέφανος Σκανδάλης, Ιωάννης Πεσδεμιώτης
Συνεργάτες: Μαρία Σιμιακάκη, αρχιτέκτονας μηχ., Παναγιώτης ΚαΙετανάκης, Ιολιτικός μηχ.
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων κεντρικού κτιρίου: SCHEMA 4 - "Ε. Σπάρτση - Γ. Χορόζογλου & Σία Ο.Ε."
Κατασκευή: IKODOMI TECHNICAL S.A.
Ιδιοκτήτης: Δρήρος Α.Ε. - Οικογένεια ΣΙανού
Τοποθεσία: Ελούντα Λασιθίου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 5.940 m²
Εμβαδό οικοπέδου: 38.600 m²
Χρόνος μελέτης: 2005 - 2006
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2008

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχειακό συγκρότημα

Ξενοδοχειακό συγκρότημα "Diamond" στην Κω

Το ξενοδοχείο επάνω στην αμμώδη παραλία της Λάμπης, απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Το συγκρότημα διαθέτει 200 κλίνες και αναπτύσσεται σε μορφολογικά λιτούς κτιριακούς όγκους, με αναφορά στα τοπικά στοιχεία,…
Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή υπάρχοντος, μεσοπολεμικού κτιρίου, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ υπ’ αριθμόν 36, άλλοτε γνωστό ως "Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου", σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Μ. Λαζαρίδη και κατασκευασμένο…

"Wooden Cave", κατάλυμα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός υπάρχοντος κελύφους, που προορίζεται για ξενοδοχειακή χρήση, και τη δημιουργία μίας ξύλινης κατασκευής στο εσωτερικό του. Η σύνθεση του χώρου βασίστηκε στην αρχή της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.