Ξενοδοχείο "Λειβαθώ" στην Κεφαλλονιά

Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από το ήπιο ανάγλυφο, τις συστάδες με ελιές που υπάρχουν διασκορπισμένες στην επιφάνεια του και την οπτική σχέση του με τη θάλασσα και τον απέναντι λόφο. Πρόθεση της μελέτης ήταν να μεταφερθεί η εμπειρία του τοπίου ως διαδραστικού τόπου απόλαυσης και διαμονής με την ταυτόχρονη χωρική και τυπολογική επίλυση της σχέσης ιδιωτικού και κοινοχρήστου που χαρακτηρίζει ένα ξενοδοχείο. Οι ανάγκες του προγράμματος ορίζουν τη διαλεκτική συνύπαρξη των χώρων κατοίκησης και κοινωνικής συνεύρεσης κάτω από ένα πλέγμα ομαλών μεταβάσεων από τη μία τυπολογία στην άλλη.
Εισάγεται ένα σύστημα περιορισμών με τη μορφή πέτρινων αναλημματικών τοίχων, που διακόπτουν τη συνέχεια του φυσικού τοπίου με σκοπό να θέσουν όρια ιδιωτικότητας στους χρήστες του ξενοδοχείου.
Το σύστημα χαρακτηρίζεται από δύο τύπους τοίχων - ορίων: α. Τον τοίχο διέλευσης, που ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου, αποφεύγει τα υπάρχοντα δέντρα, οριοθετεί τις κινήσεις και καθορίζει τις προσβάσεις στα διαμερίσματα. Αποτελεί παράλληλα την πρωταρχική προσπάθεια διαχείρισης του χώρου με τεχνητά μέσα, διατηρώντας στενή σχέση με το υφιστάμενο ανάγλυφο. Το υλικό του εδάφους (πέτρα) αναδιοργανώνεται σε γραμμικούς σχηματισμούς, που ελίσσονται ανάμεσα στις υπάρχουσες συστάδες πρασίνου και δημιουργούν ανεπαίσθητες αλλά αναγκαίες ρήξεις με το φυσικό περιβάλλον. β. Τον κατακόρυφο τοίχο που, πολλαπλασιαζόμενος αντιστοιχεί τμήμα του τοπίου σε κάθε δωμάτιο, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα στους ενοίκους. Η σχέση φυσικού περιβάλλοντος και χρήστη ενισχύεται με τη δημιουργία προστατευμένων πίσω αυλών (συγκροτήματα s1, s2, s3) και την ισόγεια διάταξη της πλειονότητας των διαμερισμάτων.
Η στέγαση των παραπάνω πραγματοποιείται διά μέσου της πτυχωτής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, που σχετίζεται περισσότερο με το φυσικό ανάγλυφο και λιγότερο με παραδοσιακές επιλύσεις επικλινών στεγάσεων. Δανείζεται τη μορφή της από την ανάλυση της γεωμετρίας του τοπίου (γεωδαιτικά τρίγωνα) και τις πτυχώσεις που εμφανίζονται από τη μη ομαλότητα της επιφάνειας του εδάφους. 
Το έργο έχει πάρει τις διακρίσεις:
1. ΔΟΜΕΣ 2011, Καλύτερο Υλοποιημένο Έργο των ετών 2009 - 2011, Α’ βραβείο.
2. World Architecture Festival 2010, Future Projects - Residential, Shortlisted.
3. 7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Διακρίσεις.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, leon-p-arch.com
Ομάδα μελέτης: Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Βίλη Τσόπελα, Νίκος Λαμπρούλης
Στατική μελέτη: Μαρίνος Καττής
Εμβαδό οικοπέδου: 15.142 m²
Εμβαδό κτιρίων: 2.985 m²
Χρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναβάθμιση, επέκταση και επαναλειτουργία Αστέρα Βουλιαγμένης

Αναβάθμιση, επέκταση και επαναλειτουργία Αστέρα Βουλιαγμένης

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του "Αστέρα Βουλιαγμένης" αναπτύσσεται στη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού, σε περιοχή συνολικής έκτασης 301.865 m2, που αποτελεί μοναδικό τόπο αναψυχής και φυσικής ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.