Ξενοδοχείο "Κάπαρη" στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης

Το ξενοδοχείο εκτείνεται προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, στον παραδοσιακό οικισμό του Ημεροβιγλίου. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορούσε στη διαρρύθμιση υφιστάμενων, παραδοσιακών, υπόσκαφων, θολωτών χώρων, σκαμμένων στην ηφαιστειακή τέφρα, καθώς και κτιρίων, και στη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Η ανακατασκευή τους έγινε με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα επί μέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Οι εργασίες έγιναν από τοπικά συνεργεία και όλες οι κατασκευές έχουν το χαρακτήρα του «χειροποίητου». Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές και υλικά που διατηρούν τη διαχρονικότητά τους (πατητές τσιμεντοκονίες στα δάπεδα, στα λουτρά, στα υδρομασάζ, τριφτές τσιμεντοκονίες με άμμο θαλάσσης στις αυλές, «πωριά» στα περιγράμματα των ανοιγμάτων). Κτιστοί πάγκοι, καθιστικά, ντουσιέρες και υδρομασάζ, τοίχοι επιχρισμένοι χωρίς οδηγούς, μοναδικές γλυπτικές μορφές, τζάκια, αναδεικνύουν την αίσθηση πολύ φιλικών χώρων σκαμμένων στο βράχο. Σ’ αυτή την αίσθηση συμβάλλει και ο φωτισμός των χώρων που είναι έμμεσος, ρυθμιζόμενος κατά βούληση.
Στο ξενοδοχείο λειτουργεί εστιατόριο - μπαρ. Μια μικρή πισίνα καθώς και εξωτερικές ιδιωτικές πισίνες υδρομασάζ σε θέσεις που δεν προβάλλονται και δεν φαίνονται από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, πλαισιώνουν το συγκρότημα.
Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα με ειδικές διατομές, που εξασφαλίζουν την προστασία από τις καιρικές συνθήκες. 
Η επίπλωση των χώρων είναι διακριτική με χρήση φυσικών υλικών (ξύλο, ψάθα, βαμβάκι λινό), αφήνοντας να προβληθεί η αυτάρκεια και η δυναμική της αρχιτεκτονικής.
Κάθε διαμέρισμα είναι μοναδικό, ανεξάρτητο, προσανατολισμένο στη θέα της καλντέρας.
Στα κτίσματα ενσωματώθηκε η «πράσινη» λογική αλλά και η προσέγγιση του «έξυπνου σπιτιού», που σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, παρέχει την αίσθηση άνεσης. Το ξενοδοχείο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας, διακριτικά ενσωματωμένα στους χώρους. Υπάρχει σύστημα κεντρικού ελέγχου για φωτισμό, κλιματισμό, αυτοματισμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και πολυμέσων.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μαίρη Καβάγια
Στατική Μελέτη: Γιάννης Τσοπανάκης
Η/Μ Μελέτη: Χρήστος Πρεκατές
Επίβλεψη: Μαίρη Καβάγια, Δημήτρης Ντόντος
Η/Μ Επίβλεψη: Γιάννης Ζαμπέλης
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίων: Κύριοι χώροι 880,00 m², βοηθητικοί 200,000 m²
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 500,00 m²
Χρόνος Μελέτης: 1996 και 2008
Χρόνος Κατασκευής: Νοέμβριος 2008 - Απρίλιος 2010
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Μαίρη Καβάγια

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Torri e Merl" στους Παξούς

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή του παλαιού αρχοντικού Παπαμάρκου και στη μετατροπή του σε ένα μικρό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με επτά σουίτες και μια κατοικία. Η αρχιτεκτονική μελέτη επέβαλε έναν…
Παραθαλάσσιο θέρετρο

Παραθαλάσσιο θέρετρο "Miraggio" Στη Χαλκιδική

To παραθαλάσσιο θέρετρο Miraggio thermal spa βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με θέα προς τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού αποτέλεσε η εκμετάλλευση της…
Διαμόρφωση του πολυχώρου

Διαμόρφωση του πολυχώρου "ARK" στον Αστέρα Γλυφάδας

Το Ark αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο δυναμικό του ομίλου Παπαθεοχάρη, στον Αστέρα της Γλυφάδας. Οι αρχιτέκτονες Λίλα Σαραντίτη και Κάτια Τσούνη ανέλαβαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της ανακατασκευής του υπάρχοντος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.