Ξενοδοχείο "Κάπαρη" στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης

Το ξενοδοχείο εκτείνεται προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, στον παραδοσιακό οικισμό του Ημεροβιγλίου. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορούσε στη διαρρύθμιση υφιστάμενων, παραδοσιακών, υπόσκαφων, θολωτών χώρων, σκαμμένων στην ηφαιστειακή τέφρα, καθώς και κτιρίων, και στη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Η ανακατασκευή τους έγινε με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα επί μέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Οι εργασίες έγιναν από τοπικά συνεργεία και όλες οι κατασκευές έχουν το χαρακτήρα του «χειροποίητου». Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές και υλικά που διατηρούν τη διαχρονικότητά τους (πατητές τσιμεντοκονίες στα δάπεδα, στα λουτρά, στα υδρομασάζ, τριφτές τσιμεντοκονίες με άμμο θαλάσσης στις αυλές, «πωριά» στα περιγράμματα των ανοιγμάτων). Κτιστοί πάγκοι, καθιστικά, ντουσιέρες και υδρομασάζ, τοίχοι επιχρισμένοι χωρίς οδηγούς, μοναδικές γλυπτικές μορφές, τζάκια, αναδεικνύουν την αίσθηση πολύ φιλικών χώρων σκαμμένων στο βράχο. Σ’ αυτή την αίσθηση συμβάλλει και ο φωτισμός των χώρων που είναι έμμεσος, ρυθμιζόμενος κατά βούληση.
Στο ξενοδοχείο λειτουργεί εστιατόριο - μπαρ. Μια μικρή πισίνα καθώς και εξωτερικές ιδιωτικές πισίνες υδρομασάζ σε θέσεις που δεν προβάλλονται και δεν φαίνονται από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, πλαισιώνουν το συγκρότημα.
Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα με ειδικές διατομές, που εξασφαλίζουν την προστασία από τις καιρικές συνθήκες. 
Η επίπλωση των χώρων είναι διακριτική με χρήση φυσικών υλικών (ξύλο, ψάθα, βαμβάκι λινό), αφήνοντας να προβληθεί η αυτάρκεια και η δυναμική της αρχιτεκτονικής.
Κάθε διαμέρισμα είναι μοναδικό, ανεξάρτητο, προσανατολισμένο στη θέα της καλντέρας.
Στα κτίσματα ενσωματώθηκε η «πράσινη» λογική αλλά και η προσέγγιση του «έξυπνου σπιτιού», που σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, παρέχει την αίσθηση άνεσης. Το ξενοδοχείο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας, διακριτικά ενσωματωμένα στους χώρους. Υπάρχει σύστημα κεντρικού ελέγχου για φωτισμό, κλιματισμό, αυτοματισμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και πολυμέσων.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μαίρη Καβάγια
Στατική Μελέτη: Γιάννης Τσοπανάκης
Η/Μ Μελέτη: Χρήστος Πρεκατές
Επίβλεψη: Μαίρη Καβάγια, Δημήτρης Ντόντος
Η/Μ Επίβλεψη: Γιάννης Ζαμπέλης
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίων: Κύριοι χώροι 880,00 m², βοηθητικοί 200,000 m²
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 500,00 m²
Χρόνος Μελέτης: 1996 και 2008
Χρόνος Κατασκευής: Νοέμβριος 2008 - Απρίλιος 2010
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Μαίρη Καβάγια

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Xώρος για βρέφη

Xώρος για βρέφη "COCOON" στο NAVARINO DUNES

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων ηλικίας έως 3 ετών. Τα κτίρια εκτείνονται σε συνολική έκταση ενός στρέμματος.Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του κουκουλιού, ως…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "ANEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια…

"Tilia Resort" Μικρή τουριστική μονάδα στο Πήλιο

Σκαρφαλωμένο σ' ένα μαγευτικό ελληνικό τοπίο στο Μούρεσι Πηλίου, το συγκρότημα αναπτύσσεται προσανατολισμένο προς μια συναρπαστική θέα στη θάλασσα και το όρος Άθως.Το έργο ξεκίνησε το 2003 με την πλήρη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.