Ξενοδοχείο «Periscope» στην Αθήνα - decaARCHITECTURE

Το ξενοδοχείο «Periscope» είναι ένας χώρος που προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης της πόλης των Αθηνών με διάφορα μέσα. Από τους αρχιτέκτονες ζητήθηκε να εκσυγχρονίσουν μια πολυκατοικία, η οποία κτίστηκε στη δεκαετία του ’50 και δεν παρουσίαζε κανένα ιδιαίτερο χαρακτήρα ή ενδιαφέρον. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα έπρεπε να ενισχυθεί και να διατηρηθεί, ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν επέτρεπε οποιαδήποτε προσθήκη. Συνεπώς ο όγκος και η μορφή του κτιρίου δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Οι κύριες επεμβάσεις έγιναν στην όψη του κτιρίου καθώς και στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, προσφέροντας ένα μπαρ με πανοραμική θέα της Αθήνας στο ισόγειο και 22 δωμάτια.
Η βασική σύλληψη, που καθοδήγησε το σχεδιασμό του ξενοδοχείου, θεώρησε το κτίριο ως ένα κέλυφος που στεγάζει μια πληθώρα εγκαταστάσεων και συσκευών, με βασικό σκοπό την παρακολούθηση και την ανίχνευση της πόλης. Για την επίτευξη αυτής της ιδέας, οι αρχιτέκτονες συντόνισαν και καθοδήγησαν μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων από ένα ευρύ επαγγελματικό φάσμα όπως: καλλιτέχνες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, γραφίστες, φωτογράφους, προγραμματιστές, ειδικούς συστημάτων εικόνας - ήχου και σχεδιαστές κινούμενων σχεδίων. Η ομάδα εξέτασε το φαινόμενο της αστικής παρακολούθησης, εξερευνώντας μεγάλη ποικιλία μέσων και χρησιμοποιώντας διαφορετικές οπτικές γωνίες και κλίμακες.
Στη χρονική περίοδο μεταξύ των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και των ολυμπιακών αγώνων 2004 τοποθετήθηκαν εκατοντάδες κάμερες παρακολούθησης στην Αθήνα, που πλαισιώθηκαν και από ιπτάμενα μέσα (δορυφόροι, zeppelin). Το «Periscope»  αποτελεί ένα σχόλιο αναγνώρισης των νέων αστικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζούμε, καθώς και μια ευκαιρία για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις ως βοήθημα για την περιήγησή τους στην πόλη.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Aρχιτεκτονική Μελέτη: decaARCHITECTURE
Στατική Μελέτη: Μάνος Κυριαζής
H/M Mελέτη: Γιώργος Καβουλάκος ΤΕΚΕΜ
Eπίβλεψη: decaARCHITECTURE
Συνεργάτες: Σύμβουλος φωτισμού: Γιώργος Παπαδημητρόπουλος. Καλλιτέχνες: Λεωνίδας Λιάμπεης, Γιάννης Γκανάς, Νίκος Παπαδημητρίου, Γιώργος Δανιηλίδης, Alexander Kuhne. Γραφίστας: Γιάννης Καρλόπουλος. 3d modeling: Παύλος Γερμίδης. Βιομηχανικός σχεδιασμός: Νίκος Δόξας. Προγραμματισμός: Κωνσταντίνος Κορύλλος
Tεχνική Εταιρεία Κατασκευής: J&P
Tοποθεσία: Οδός Χάρητος 22, Αθήνα
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 167,00 m²
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 986,00 m²
Xρόνος Μελέτης: 2002 - 2003
Xρόνος Κατασκευής: 2004 - 2005
Φωτογραφίες: Kyle Gudsell, Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Ecosuites", ένα ξενοδοχείο επενδυμένο με καλάμια

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει καλυφθεί με συρόμενα πετάσματα από καλάμια. Τα καλάμια κρύβουν τις μεγάλες τζαμαρίες, που διαχωρίζουν τον εσωτερικό χώρο από τους εξώστες, διακόπτοντας τις αντανακλάσεις τους και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.