Ξενοδοχείο «Liostasi» στην Ίο - Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης

Στα νοτιοδυτικά της νήσου ΄Ιου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο «Liostasi». Οι έντονες υψομετρικές διαφορές στη μορφολογία του φυσικού εδάφους, η απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος, ο χαρακτήρας του παραδοσιακού οικισμού της ΄Ιου και η σταδιακή ανέγερση του συγκροτήματος σε τρεις φάσεις, καθόρισαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Στο πρώτο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 1989-1997, κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα (κτίριο Ι & ΙΙ ) με περιορισμένο αριθμό δωματίων, μόλις δέκα και μικρούς κοινόχρηστους χώρους. Στο δεύτερο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 1998 - 2006, κατασκευάστηκε η πισίνα συνολικού εμβαδού 140,00 m². Στο τρίτο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 2007 - 2010, κατασκευάστηκε η τρίτη πτέρυγα (κτίριο ΙΙΙ & ΙV) δεκαέξι νέων δωματίων με μικρό κέντρο υδροθεραπείας - spa. Το σύνολο της μονάδας αναβαθμίστηκε σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με σύγχρονες προδιαγραφές.
Κατά τον εκσυγχρονισμό της μονάδας το κύριο μέλημα της μελέτης ήταν η αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων της υπάρχουσας κτιριακής εγκατάστασης όπως, ο εναρμονισμός όλων των κτιρίων μεταξύ τους, ο εναρμονισμός με την παραδοσιακή φυσιογνωμία του οικισμού, η ενδιαφέρουσα μετάβαση από τους κοινόχρηστους χώρους στους ιδιωτικούς μέσω των απαιτούμενων κλιμάκων, οι καθαρές γραμμές της κυβιστικής απεικόνισης των όψεων, η αυστηρή και αρμονική σύνδεση των χρωμάτων με το φυσικό περιβάλλον, το πάντρεμα των σύγχρονων υλικών με την τοπική λιθοδομή καθώς επίσης και η εναρμονισμένη σχέση της λιθοδομής με τις επιχρισμένες επιφάνειες.
Ο συνολικός σχεδιασμός της μονάδας εντάσσει διαγώνια, στα δύο άκρα του οικοπέδου, τους χώρους διαμονής των επισκεπτών, ενώ στο κέντρο τοποθετεί τους κοινοχρήστους χώρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της απομόνωσης των ενοίκων και ταυτόχρονα την απαιτούμενη εργονομία στο σύνολο του χώρου. Η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει επίσης γυμναστήριο, εστιατόριο, μπαρ στην πισίνα και μικρό γραφικό εκκλησάκι.
Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας είναι 26 δωμάτια (52 κλίνες). Όλα τα δωμάτια έχουν απεριόριστη θέα, ιδιωτικές βεράντες και επώνυμα έπιπλα και εξοπλισμό, ιδιαίτερου μινιμαλιστικού σχεδιασμού, εναρμονισμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης
Στατική Μελέτη: Λία Βασιλάτου, Αθανάσιος Πλακιώτης
Eπίβλεψη: Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου
Συνεργάτες: Αντώνης Δρακόπουλος, Αντώνης Καλογρίδης
Tοποθεσία: Γερμανώλη Ρόντζα, Δήμος ΄Ιου
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 4.947,00 m²
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 1.151,29 m²
Xρόνος Μελέτης: 1989 μέχρι 2010
Xρόνος Κατασκευής: 1989 μέχρι 2010
Φωτογραφίες: Γιώργος Λιζάρδος, Χρήστος Δράζος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση Ξενοδοχείου “ELECTRA PALACE” στη Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση Ξενοδοχείου “ELECTRA PALACE” στη Θεσσαλονίκη

Mε εκπληκτική θέα στον κόλπο του Θερμαϊκού, το ξενοδοχείο Electra Palace σηματοδοτεί τη σημαντικότερη περιοχή στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Aριστοτέλους.Tο κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1962 και…
Ξενοδοχείο Carda Beach στην Κω

Ξενοδοχείο Carda Beach στην Κω

Το έργο αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου Β΄ τάξης 118 κλινών σε ξενοδοχείο πολυτελείας 410 κλινών, ιδιοκτησίας της "Σαίντ Κρίστοφερ Κως Α.Ε.". Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση 1.500…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.