Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Η μελέτη των STOA Studio Of Architecture αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή κτιρίου της μεσοπολεμικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής περιόδου σε μονάδα επέκτασης του ξενοδοχείου in[n]Athens.
Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, ανήκει σε συγκρότημα δύο κτιρίων, το οποίο ανεγέρθηκε το 1922 από την οικογένεια Ράλλη, για να στεγάσει εύπορους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τα κτίρια ενοποιούνται μέσω κεντρικού αιθρίου, το οποίο έχει πρόσβαση από τη Στοά Ράλλη.
Το ξενοδοχείο in[n]Athens λειτούργησε για πρώτη φορά το 2015 στο εσωτερικό κτίριο του συγκροτήματος, το οποίο ανακαινίστηκε κατόπιν μελέτης του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη.

Η νέα ξενοδοχειακή πτέρυγα
Η νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει 16 δωμάτια, φουαγιέ και νέο χώρο υποδοχής πελατών. Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η απόδοση αυθεντικής και διακριτής αισθητικής ταυτότητας στη νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου, η ανάδειξη των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων του ιστορικού κτιρίου και ταυτοχρόνως η "συνομιλία" με τη λιτή και "ακατέργαστη" αισθητική της αρχικής πτέρυγας του ξενοδοχείου.
Τα νέα δωμάτια χαρακτηρίζονται από ενιαία αισθητική προσέγγιση, αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τη λειτουργική τους οργάνωση. Αυτό προέκυψε λόγω της λειτουργικής απαίτησης για την ύπαρξη δωματίων με διαφορετική δυναμικότητα, αλλά και λόγω του ακανόνιστου σχήματος της κάτοψης του ιστορικού κτιρίου, που δεν επιτρέπει επαναληψιμότητα. Το γραφείο STOA Studio Of Architecture σχεδίασε επίσης όλες τις ειδικές κατασκευές σταθερού και κινητού εξοπλισμού του ξενοδοχείου, εφαρμόζοντας συχνά εφευρετικές λύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί πολυλειτουργικότητα και εξοικονόμηση χώρου στα δωμάτια.
Η λιτή και "αδρή" αισθητική προσέγγιση των εσωτερικών χώρων χαρακτηρίζεται από αυστηρές γεωμετρίες και τη χρήση φυσικών υλικών. Το ακατέργαστο μάρμαρο και τα μαύρα σιδερένια στοιχεία αποκτούν υπόσταση μπροστά στο λευκό υπόβαθρο των τοίχων. Ταυτοχρόνως, ο χώρος αποκτά μια αίσθηση ζεστασιάς με την εκτεταμένη χρήση του ξύλου και της οξειδωμένης λαμαρίνας. Οι πτυχώσεις της εκλεκτικιστικής όψης του κτιρίου "μετουσιώνονται" σε επιφάνειες από "χτενιστό" σκυρόδεμα στα υπνοδωμάτια, ενώ τα φωτιστικά και τα κομοδίνα από μαύρες μεταλλικές διατομές αποτελούν αναφορά στα Art Deco στοιχεία του κτιρίου.
Στο νέο κτίριο αναδείχθηκε το εσωτερικό αίθριο, που προϋπήρχε, με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού εσωτερικού κήπου. Το μεγάλο ύψος του αιθρίου τονίστηκε με το σχεδιασμό μιας διπλού ύψους μεταλλικής κατασκευής για αναρριχώμενες φυτεύσεις.

Μελέτη αποκατάστασης
Το κτίριο σε γενικές γραμμές βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα διενεργήθηκαν μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις και ενισχύσεις. Μεγαλύτερες αποκαταστάσεις απαιτήθηκαν στις δύο όψεις του κτιρίου, τόσο στις επί μέρους κατεστραμμένες τοιχοποιίες, όσο και συνολικά στις επιχρισμένες επιφάνειες των όψεων.
Οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν έτσι, ώστε να μην αλλοιώνουν το χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, το οποίο διατηρεί την εξωτερική του αίγλη. Στοιχεία, όπως
o γύψινος διάκοσμος των οροφών, το κλιμακοστάσιο, και οι υψηλές ξύλινες πόρτες
του εσωτερικού αιθρίου, διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν.
Το διατηρητέο κλιμακοστάσιο παρέμεινε ανέγγιχτο και τονίστηκε με τη χρήση γραμμικού περιμετρικού φωτισμού. Για την επίλυση του φωτισμού της εισόδου του κλιμακοστασίου κατασκευάστηκαν μεταλλικά πετάσματα από οξειδωμένη διάτρητη λαμαρίνα, επιτυγχάνοντας έτσι τη χρήση ενιαίου αρχιτεκτονικού λεξιλογίου στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Αυτή η κατασκευή με τις λιτές γεωμετρίες και την αδρή υλικότητα έρχεται σε δυνατή αντίθεση με το ιστορικό κλιμακοστάσιο και μ' αυτό τον τρόπο το αναδεικνύει. Ταυτοχρόνως καδράρει την είσοδό προς αυτό, όταν ο επισκέπτης εισέρχεται στο κτίριο.

Μελέτη ηχομόνωσης
Με δεδομένη την αναπόφευκτη ηχορύπανση που προκαλείται από τις δύο όμορες οδικές αρτηρίες της Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας και της οδού Φιλελλήνων, αλλά και την έντονη οχλοβοή που δημιουργείται από το wine bar στο ισόγειο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ηχομονώσεις. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τόσο η επιλογή του ξύλινου πλωτού δαπέδου στα δωμάτια, όσο και της μοκέτας στους κοινόχρηστους χώρους ήταν υποχρεωτική λόγω του εξειδικευμένου ηχομονωτικού συστήματος που τοποθετήθηκε στο υπόστρωμα. Η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων από ξηρά δόμηση κατασκευάστηκε με στόχο την ελαχιστοποίηση τόσο του αερόφερτου ήχου μεταξύ των δωματίων, όσο και του κτυπογενούς ήχου, που μεταφέρεται από το ισόγειο. Επίσης, η οροφή της επιβλητικής στοάς μελετήθηκε και επενδύθηκε με ειδικές μονωτικές στρώσεις, παίρνοντας την τελική της μορφή με την τοποθέτηση ψευδοροφής από διάτρητη γυψοσανίδα. Τέλος, όλα τα εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου αντικαταστάθηκαν με νέα, διατηρώντας όλες τις μορφολογικές λεπτομέρειες των αντίστοιχων παλαιών, με τη διαφορά ότι τα νέα σφραγίζουν μεταξύ τους με διπλά λάστιχα, διαθέτουν νεροχύτη αλουμινίου και διπλά κρύσταλλα τρίπλεξ, με μεγάλο διάκενο και με διπλές ηχομονωτικές μεμβράνες.

Μελέτη βιωσιμότητας
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση αποτέλεσαν κύριους στόχους. Το κτίριο διαθέτει δύο κεντρικές μονάδες κλιματισμού VRV τελευταίας γενιάς για ψύξη - θέρμανση, οι οποίες παράλληλα κάνουν ανάκτηση θερμότητας για τη δωρεάν παροχή ζεστού νερού χρήσης. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο δώμα κρίθηκε ασύμφορη λόγω των δύο κατά πολύ υψηλότερων όμορων κτιρίων. Επιπλέον, όλα τα φωτιστικά του καταλύματος διαθέτουν λαμπτήρες φωτοδιόδων (LED), χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Το μεγαλύτερο στοίχημα στη διαχείριση του όλου έργου βρισκόταν στην τομή μεταξύ βιωσιμότητας, αρχιτεκτονικής, κόστους και χρόνου παράδοσης. Το νέο ολοκληρωμένο in[n]Athens Hotel σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στον ολοένα και ανταγωνιστικότερο κλάδο του τουρισμού και είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των συνιδιοκτητών, των αρχιτεκτόνων και της κατασκευαστικής εταιρείας, που μοιράστηκαν τις ίδιες αξίες και οραματίστηκαν ένα ξενοδοχείο διαχρονικό, με αρχιτεκτονική ταυτότητα, σεβασμό στον πελάτη και στην ιστορική αξία του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: STOA Studio of architecture (Αθηνά Βλάχου, Αλέξανδρος Κάππας, Μαργαρίτα Μαλλιρη, Ελένη Παπαγεωργίου, Ερατώ Χολη)
H/M μελέτη: ΑΚ μηχανολόγοι ΜΟΝ ΙΚΕ
Επίβλεψη: STOA Studio of architecture & ΟΙΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Νίκος Μανιουδάκης, αρχ. μηχανικός)
Τεχνική εταιρία κατασκευής: ΟΙΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Νίκος Μανιουδάκης, αρχ. μηχανικός)
Ιδιοκτήτης: in[n]Athens Hotel, Νίκος Μανιουδάκης, Μάνος Κωνσταντίνου
Τοποθεσία: Σουρη 3, Σύνταγμα, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 720 m2
Χρόνος μελέτης: 2018
Χρόνος κατασκευής: 2019
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης, Γεωργία Σαλαμπάση, Δημήτρης Μαοφης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.