"Chalet La petite soeur" Eπέκταση κατοικίας στον Καναδά

Στην τεράστια λίμνη Ouareau, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Saint-Donat, στον Καναδά, βρισκόταν ένα γοητευτικό παραδοσιακό σπίτι, που περιβαλλόταν από σημύδες. Οι ιδιοκτήτες, μια δυναμική οικογένεια, ανέθεσαν στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν έναν μεγάλο χώρο για να παίζουν και να χαλαρώνουν τα πολλά παιδιά τους. Για να βεβαιωθούν ότι όλοι στην οικογένεια μπορούν να βρουν μια ειρηνική γωνιά όταν ξοδεύουν χρόνο μαζί, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια προσθήκη που αντικατοπτρίζει τις διαστάσεις του αρχικού κτιρίου. Η επέκταση διατηρεί και αποτίει φόρο τιμής στο ιστορικό σπίτι, ενώ αντικατοπτρίζει την ομορφιά του τοπίου που το περιβάλλει.
Ο νέος χώρος -ένα λευκό πρίσμα που στέκεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο βάθρο- φαίνεται σαν μια εκλεπτυσμένη έκδοση του υπάρχοντος σπιτιού. Μέσω αυτής της αντίθεσης, η επέκταση διατηρεί μια σύνδεση με το αρχικό κτίριο και τη θέση του. Η οροφή από λαμαρίνα και η επένδυση ξύλου μοιάζουν με τον ομαλό και λαμπερό φλοιό των σημύδων που καλλιεργούνται στην περιοχή. Οι αποχρώσεις και οι υφές του ανακαλούν επίσης τους ασβεστωμένους τοίχους των αχυρώνων της υπαίθρου.
Στο ισόγειο, ένας ανοιχτός χώρος και μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν την εκπληκτική θέα στη λίμνη. Τα γυαλισμένα δάπεδα από σκυρόδεμα και οι λεπτομέρειες από φυσικό ξύλο χρησιμοποιούνται με απλότητα, με έμφαση στον πλούτο των υλικών. Επενδυμένο με μαύρο ξύλο, το κεντρικό τζάκι δημιουργεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και μια όαση άνεσης στο απέραντο σαλόνι. Οι ενσωματωμένοι πάγκοι προσφέρουν ιδιωτικούς χώρους σε κοινόχρηστους χώρους και περιλαμβάνουν έξυπνους χώρους αποθήκευσης. Το σαλόνι και το τραπέζι του παιχνιδιού ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν το δικό τους χώρο, παρέχοντας παιχνιδιάρικο και χαλαρωτικό οικογενειακό χρόνο.
Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το νέο κυρίως υπνοδωμάτιο στο χαμηλότερο επίπεδο. Φωλιασμένο σε ένα βράχο, το δωμάτιο ωφελείται από την φθίνουσα τοπογραφία της περιοχής και δέχεται άφθονο φως του ήλιου.
Η μετάβαση από το παλιό σπίτι στο νέο γίνεται με γυάλινη γέφυρα. Ο άξονας της γέφυρας ευθυγραμμίζει την κουζίνα του υπάρχοντος κτιρίου και του νέου καθιστικού. Ακόμη και όταν είναι καθισμένοι, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παρακολουθούν το ένα το άλλο και να μοιράζονται χρόνο ποιότητας.
Ο μετασχηματισμός που ενορχηστρώνεται από την ACDF συνδυάζει την υπέροχη πατίνα του παραδοσιακού σπιτιού με τις καθαρές γραμμές της επέκτασης. Μια ποικιλία νέων χώρων μέσα στο σπίτι της οικογένειας δίνει στους ιδιοκτήτες ένα μέρος για να απολαύσουν ο ένας τον άλλον και το τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Lu00e9tourneau, Romilda Reda
Project manager: Patrick Morand
Συνεργάτης: u00c9tienne Hotte
Τοποθεσία: Saint-Donat, Quebec, Canada
Ολοκλήρωση: 2018
Εμβαδόν: 130m²
Φωτογραφίες: Adrien Williams

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχεδιασμός και στήριξη στέγης σε Θέατρο του Μεξικού

Σχεδιασμός και στήριξη στέγης σε Θέατρο του Μεξικού

Τα διαφορετικά υποστυλώματα τοποθετήθηκαν ελεύθερα στο χώρο και συντέλεσαν στην αίσθηση της κίνησης της δομής και στη μη συμμετρική διάθεση, η οποία αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό πλέγμα της στέγης που…
Κτίριο φαρμακευτικής σχολής στο Βανκούβερ

Κτίριο φαρμακευτικής σχολής στο Βανκούβερ

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων να εμπλουτίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και η ύπαρξη ενός προνομιακού οικοπέδου που ορίζει τη νοτιοανατολική πύλη…

"DE OS" - Κατοικία στην Ολλανδία

Ένα πρώην αγρόκτημα στα περίχωρα της Χάγης στην Ολλανδία, που ονομάζεται "de Os" (Βους) λόγω του χαρακτηριστικού γλυπτού στην όψη του κτιρίου και είχε μετατραπεί σε κατοικία πριν από μερικές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.