Υπόσκαφο οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια

  • Signum Architecture
  • Juancarlos Fernandez

Το οινοποιείο βρίσκεται στους ανατολικούς λόφους της κοιλάδας Νάπα, στην Καλιφόρνια, και κατασκευάστηκε σε μια περιοχή, στην οποία προϋπήρχαν κάποιες υπαίθριες εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού. Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός συνάδει πλήρως με την επιθυμία του ιδιοκτήτη για ποιοτική βιολογική οινοπαραγωγή. Το βιοκλιματικό προφίλ του κτιρίου έχει προκύψει από το συνδυασμό του φυτεμένου δώματος, των ηλιακών συστημάτων και της κατάλληλης επιλογής οικολογικών υλικών, μέσω των οποίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Οι τρεις ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στο δώμα, συνολικού εμβαδού 232 m² παράγουν 30.000 kW ετησίως. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα Juancarlos Fernandez, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει εκμετάλλευση της συχνής ηλιοφάνειας της Καλιφόρνιας για τον ενεργειακό σχεδιασμό.
Το πράσινο δώμα παρέχει την απαραίτητη θερμομόνωση στο εσωτερικό του κτιρίου για τη διαδικασία της παραγωγής, ενώ κατακρατεί το νερό της βροχής συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Επίσης, για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν κατασκευαστεί υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης νερού.


Μέσω αυτών των εφαρμογών, το έργο έλαβε πιστοποίηση LEED GOLD και επίσης βραβεύτηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό American Architecture Prize στην κατηγορία βιομηχανικού κτιρίου, το 2017.
Ολόκληρο το κτίριο αποκρύπτεται από τον παρακείμενο δρόμο μέσω του φυτεμένου δώματος και παράλληλα γίνεται αντιληπτό ως φυσική προέκταση της πλαγιάς. Η στρογγυλή κάτοψη σχεδιάστηκε έτσι, ώστε το κτίριο να εφαρμόζει καταλλήλως στο αμφιθεατρικό φυσικό ανάγλυφο τις περιοχής. Οι περισσότερες όψεις είναι "τυφλές", αφού καλύπτονται από τα αναχώματα, γεγονός το οποίο προσδίδει μια σπηλαιώδη αισθητική ως προς τη μορφή. Τσιμεντένιοι περιμετρικοί τοίχοι αντιστήριξης συγκρατούν τα αναχώματα, ενώ σε επίπεδο κάτοψης, ορθοκανονικοί χώροι αναπτύσσονται μέσα στον κύκλο.
Σ' αυτούς στεγάζονται το κελάρι με τα βαρέλια, δεξαμενές ζύμωσης και ένας μεγάλος χώρος επεξεργασίας των σταφυλιών.
Στην μπροστινή όψη του κτιρίου έχουν κατασκευαστεί κινητά, διάτρητα πετάσματα αλουμινίου, με σκοπό να απομονώσουν οπτικά τους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο, τα ποικιλόμορφα σχήματά τους παραπέμπουν στα φτερά του κύκνου και είναι εμπνευσμένα από το χαρακτήρα Odette, του Τσαϊκόφσκι. Επιπροσθέτως, από τις οργανικές τους μορφές έχει επηρεαστεί ο συνολικός σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας. Οι εσωτερικοί χώροι φωτίζονται και εξαερίζονται μέσω των οπών στις εν λόγω επιφάνειες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας το κτίριο μοιάζει με φανάρι, αφού τα πετάσματα λειτουργούν ως ημιδιάφανες μεμβράνες, που περικλείουν τον εσωτερικό τεχνητό φωτισμό. Από αυτό το σημείο γίνεται η είσοδος στο κτίριο μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου. Εκεί συναντώνται δύο εμπορευματοκιβώτια, στα οποία φιλοξενούνται εργαστήρια και γραφεία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Signum Architecture, Juancarlos Fernandez
Στατική μελέτη:
Vaziri Structural Engineering
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Surface Design
Σύμβουλοι ηλιακής ενέργειας:
North Coast Solar
Σύμβουλοι LEED:
Gilleran Energy Management
Κατασκευή:
Grassi & Associates
Ιδιοκτήτης:
Plumpjack Group
Πηγή:
V2com
Φωτογραφίες:
Adrian Gregorutti

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυεθνικό σχολείο στο Manosque, Γαλλία

Πολυεθνικό σχολείο στο Manosque, Γαλλία

Το έργο αφορά σε μία σχολική εγκατάσταση για μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων, που εξυπηρετεί όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο και περιλαμβάνει επίσης χώρο διοίκησης,…
Βιοκλιματική κατοικία

Βιοκλιματική κατοικία "Issa Megaron" στην Κροατία

Το έργο ασχολείται με ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον του αγροτεμαχίου, το οποίο αναγνώστηκε ως ένα "κενό" πεδίο, ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίδραση ανθρωπογενών στοιχείων.Η ανάθεση είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.