Το αρχιτεκτονικό γραφείο των MVRDV σε παλιό βιομηχανικό κτίριο

Το κτίριο σχεδιάστηκε αρχικά από τον ολλανδό μεταπολεμικό αρχιτέκτονα Hugh Maaskant το 1952 στο Rotterdam. Η εσωτερική ανακαίνιση των 2.400 m² για τα νέα γραφεία της MVRDV, με 150 θέσεις εργασίας, είχε ως ιδέα την δημιουργία ενός σπιτιού, του MVRDV House. Έτσι η ένοια του σπιτιού μεταφέρθηκε στα γραφεία με όλα όσα απαιτεί αυτό, δηλαδή σαλόνι, τραπεζαρία, καναπέδες κτλ. Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο την την ενίσχυση των μεθόδων εργασίας την παραγωγικότητα και την συνεργατικότητα των εργαζομένων.
Επίκεντρο γίνεται η αίθουσα συγκεντρώσεων, "το οικογενειακό δωμάτιο" με μια οθόνη προβολής για διαλέξεις και ένα  μακρύ τραπέζι για το μεσημεριανό γεύμα, στο οποίο συγκεντρώνεται όλο το γραφείο καθημερινά. Πέρα από αυτό, το Atelier για τις ομάδες σχεδιασμού των έργων καταλαμβάνει τον κύριο όγκο του κεντρικού χώρου και είναι ελαφρύ και ήσυχο. Ένας υαλοπίνακας, που καλύπτεται με διαγράμματα εργασίας, χωρίζει το εργαστήριο από το σαλόνι, που εκτείνεται στο κέντρο των τριών - από τις πέντε κύριες αίθουσες. Απέναντι από αυτό είναι οι τολμηρές, πολύχρωμες αίθουσες συνεδριάσεων. Η καθεμία έχει το δικό της θέμα και ιδιαίτερα έπιπλα για διαφορετικούς τρόπους συνάντησης. Η αίθουσα σχεδίασης με τοίχους με μαγνητικούς πίνακες, το δωμάτιο του διοικητικού συμβουλίου σε σκούρο μπλε για μεγαλύτερες επίσημες συναντήσεις, το lounge με χαμηλές καρέκλες για ιδιωτικές συνομιλίες, το καφέ, το οικείο αναγνωστήριο και το δωμάτιο παιχνιδιών για συναντήσεις ή ανεπίσημες συναντήσεις. Και φυσικά, αρκετές άλλες ειδικές μονόχρωμες αίθουσες.
Τα πέντε τοξωτά τμήματα του κτιρίου ενώνονται, οι διαχωριστικοί τοίχοι αποξηλώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τζάμια. Από σχεδόν κάθε σημείο του γραφείου, μπορεί κάποιος να δεί άλλους ανθρώπους μέσα στο χώρο. Οι ίδιοι οι χώροι εργασίας στοχεύουν, δηλαδή, να δημιουργήσουν μια συλλογική ατμόσφαιρα.
Σε αντίθεση με το υπόλοιπους γραφεικούς χώρους που απολαμβάνον φως και θέα, τα διευθυντικά στελέχη επέλεξαν τα γραφεία τους σε μια σκοτεινότερη γωνία, στο ισόγειο κοντά στον εκτυπωτή και τη γωνιά του καφέ, για να ενθαρρύνονται να βγουν έξω και να συναντούν την υπόλοιπη ομάδα. Οι τουαλέτες κοινές για άνδρες και γυναίκες, ένας τοίχος με οικογενειακές εικόνες και το κοινόχρηστο τραπέζι για το μεσημεριανό γεύμα, μήκους 30 μέτρων, αποτελούν τα σημάδια του κοινωνικού ιστού της εταιρείας.


 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MVRDV
Ομάδα μελέτης: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Emilie Koch, Herman Gaarman, Elien Deceuninck and Jun Xiang Zhang
Κατασκευή: Goudsesingel Onderhoud
Η/Μ μελέτη: Croon, Wolter en Dros
Στατική μελέτη: IMd
Τοποθεσία: Rotterdam, the Netherlands
Έτος κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: Ossip van Duivenbode

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Το κτίριο γραφείων αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο χώρο της πανεπιστημιούπολης  και τεχνολογικού πάρκου της πόλης Manitoba στον Καναδά. Η πρωτότυπη χωροθέτηση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική…
Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για μια παθητική κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον και εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού ήταν η πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, το…
Προκατασκευασμένες κατοικίες με εξελιγμένα ενεργειακά συστήματα.Προσιτή αρχιτεκτονική

Προκατασκευασμένες κατοικίες με εξελιγμένα ενεργειακά συστήματα.Προσιτή αρχιτεκτονική "με υπογραφή" για όλους.

Δύο μεγάλες δυνάμεις στον κατασκευαστικό τομέα ενώθηκαν ύστερα από χρόνια εντατικής συνεργασίας ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογή από προκατασκευασμένα σπίτια με "πράσινα" συστήματα υψηλής τεχνολογίας, σε πολύ οικονομικές τιμές, προσιτές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.