Πολυμορφικό κέλυφος σε μουσείο σοκολάτας

  • Rojkind Arquitectos

Η ογκοπλασία του κτιρίου εξάπτει τη φαντασία και προετοιμάζει λειτουργικά και αισθητικά τον επισκέπτη για την εμπειρία που θα ακολουθήσει.
Το Μουσείο Σοκολάτας της εταιρίας Nestle στην πόλη Toluca στο Μεξικό ιδρύθηκε από την πρόθεση της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας να παρουσιάσει στους επισκέπτες της τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας. Το κτίριο του μουσείου αποτελεί προσθήκη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Nestle που λειτουργεί στην περιοχή. Το νέο κτίριο, που σχεδιάστηκε από τους Rojkind Arquitectos, διακρίνεται για την ιδιαίτερη μορφολογία του κελύφους του και καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή του επισκέπτη από το αδιάφορο βιομηχανικό περιβάλλον και να τον προϊδεάσει για τη μαγευτική περιπλάνηση στον κόσμο της σοκολάτας.
Η νέα κατασκευή είναι υπερυψωμένη από το επίπεδο του εδάφους και η είσοδος σηματοδοτείται από ένα επιβλητικό ασύμμετρο κλιμακοστάσιο. Στον κτιριακό όγκο της προσθήκης στεγάζεται ο χώρος υποδοχής, μία αίθουσα ομιλιών, το κατάστημα του μουσείου και η είσοδος στο τούνελ που διατρέχει το εργοστάσιο και διασχίζει όλα τα στάδια παραγωγής της σοκολάτας.
Ο σχεδιασμός του κελύφους
Η ιδιαίτερη φόρμα του κτιριακού κελύφους αποτέλεσε προϊόν σχεδιαστικών πειραματισμών και αναζητήσεων. Ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτέλεσε η δημιουργία μιας παιχνιδιάρικης, αναδιπλούμενης μορφής, που μιμείται τη λογική των origami και προκαλεί το ενδιαφέρον και τη φαντασία των παιδιών με ένα σχήμα που παραπέμπει σε πουλί ή διαστημόπλοιο ή ακόμα και Alebrije (μυθικό πλάσμα της μεξικάνικης παράδοσης).
Η μορφολογία του κελύφους κυριαρχεί και στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου. Οι επικλινείς εσωτερικές επιφάνειες είναι χρωματισμένες σε διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού και του γκρι ώστε να τονίζεται η εναλλαγή των επιπέδων. Το δυναμικό αισθητικό αποτέλεσμα ενισχύεται από τα διαφορετικά σενάρια φωτισμού και τη διάταξη των φωτιστικών στοιχείων.
Η κατασκευή του κελύφους
Ο νέος κτιριακός όγκος εδράζεται πάνω σε φέρον σύστημα από οπλισμένο σκυρόδεμα που αποτελείται από τη θεμελίωση, τα υπό κλίση υποστυλώματα και την πλάκα του δαπέδου. Ο υπερυψωμένος όγκος του μουσείου είναι μεταλλική κατασκευή με φέροντα μεταλλικά στοιχεία από γαλβανισμένο χάλυβα και επένδυση από πετάσματα τραπεζοειδούς γαλβανισμένης λαμαρίνας.
Η αρχιτεκτονική πρόκληση στην κατασκευή του Μουσείου Σοκολάτας ήταν το πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα η αρχιτεκτονική ομάδα είχε στη διάθεσή της μόλις 2,5 μήνες για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της κατασκευής, χρόνος ρεκόρ για ένα έργο τέτοιας έκτασης και κυρίως πολυπλοκότητας. Δημιουργήθηκαν τρεις οκτάωρες βάρδιες ώστε οι εργασίες να μην διακόπτονται καθόλου κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και η διαδικασία κατασκευής οργανώθηκε με τρόπο που επέτρεπε την παράλληλη εξέλιξη διαφορετικών κατασκευών ώστε να πραγματοποιηθεί εγκαίρως η τελική συναρμολόγησή τους.|
Παράλληλα με τη κατασκευή της θεμελίωσης και των φερόντων υποστυλωμάτων κατασκευάστηκε στο εργοτάξιο ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου. Κατά συνέπεια στο στάδιο της έγχυσης του σκυροδέματος στην πλάκα του δαπέδου ο σκελετός είχε ήδη ολοκληρωθεί και εγκαταστάθηκε αμέσως. Στη συνέχεια συναρμολογήθηκε πάνω στον κύριο σκελετό δευτερεύον σκελετός από μεταλλικά στοιχεία μικρότερης διατομής, ορίζοντας το σχήμα του κελύφους. Εξωτερικά το κέλυφος επενδύθηκε με πετάσματα γαλβανισμένης λαμαρίνας τραπεζοειδούς μορφής, τα οποία αλλάζουν διεύθυνση ανάλογα με τις αναδιπλούμενες επιφάνειες και με τρόπο που να ενισχύεται η αποστράγγιση του βρόχινου νερού. Παράλληλα στο εσωτερικό του κτιρίου έγινε εφαρμογή ηχομονωτικών και θερμομονωτικών πάνελ και  διαμόρφωση των τελικών επιφανειών με γυψοσανίδες σε αποχρώσεις του λευκού και του γκρι.
Τέλος, στη νότια όψη του κτιρίου υπάρχει ένα μεγάλο κατακόρυφο υαλοστάσιο που επιτρέπει τη θέα προς το διερχόμενο αυτοκινητόδρομο και αποκαλύπτει το σημείο από το οποίο θα επεκταθεί το Μουσείο στη δεύτερη φάση της κατασκευής του. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Rojkind Arquitectos
Ομάδα μελέτης: Michel Rojkind, Agustin Pereyra, Mauricio Garcia-Noriega, Moritz Melchert, Juan Carlos Vidals, Paulina Goycoolea, Daniel Dusoswa, Matthew Lohden
Στατική μελέτη: Moncad
Μελέτη φωτισμού: Noriega Arquitectonics Iluminators, Fernando Gonzu00e1les
Αρχιτεκτονική τοπιού: Ambiente Arquitectos & Asociados, Erick Flores
Κατασκευή: Factor Eficiencia
Τοποθεσία: Toluca, Μεξικό
Δομημένη επιφάνεια: 634 M ²
Διάρκεια κατασκευής: 1/ 2007 – 4/ 2007
Φωτογραφίες: Guido Torres, Paul Rivera

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Υπαίθριο Αμφιθέατρο στον Καναδά - Κατασκευή Μεταλλικού Στεγάστρου

Υπαίθριο Αμφιθέατρο στον Καναδά - Κατασκευή Μεταλλικού Στεγάστρου

Το Amphithéâtre Cogeco συνιστά τον επίσημο υπαίθριο χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της πόλης Trois-Rivières στο Κεμπέκ του Καναδά, δυναμικότητας 9.000 ατόμων περίπου. Αποτελεί ορόσημο για την πόλη, καθώς αναπτύσσεται σε στρατηγική…
Το στάδιο AL Janoub στο Αλ Βακράχ, Κατάρ

Το στάδιο AL Janoub στο Αλ Βακράχ, Κατάρ

Εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου 2019 το Al Janoub Stadium, το νέο στάδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022 στο Κατάρ. Βρίσκεται στην πόλη Al Wakrah, 20 χλμ. νότια της…
Ένα βιοκλιματικό κτίριο

Ένα βιοκλιματικό κτίριο "λουλούδι" στη Σαγκάη

Το πρώτο από τα συνολικά δέκα κτίρια στο νέο οικιστικό σύμπλεγμα 45.000 m² της Σαγκάης μόλις ολοκληρώθηκε και το σχήμα του, ένα ανθισμένο λουλούδι, πραγματικά συναρπάζει. Λόγω της ισχυρής αρχιτεκτονικής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.