Πολυεθνικό σχολείο στο Manosque, Γαλλία

Το έργο αφορά σε μία σχολική εγκατάσταση για μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων, που εξυπηρετεί όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο και περιλαμβάνει επίσης χώρο διοίκησης, οικοτροφείο, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων και γυμναστήριο.
Η κάτοψη είναι απλή, βασισμένη σε ένα τυπικό ορθογωνικό κάνναβο 7,20 m, ενώ η εξυπηρέτηση των κτιρίων πραγματοποιείται με τη διαμόρφωση εσωτερικών οδών πλάτους 7 m. Η διάταξη του συγκροτήματος βασίζεται στην κατασκευή όγκων ενός ορόφου, που εγκλείονται σε ένα πλέγμα από οργανικές συμπαγείς κολόνες από σκυρόδεμα, που αποτελούν το φέροντα οργανισμό. Το κέλυφος του κτιρίου διαμορφώνεται μέσα από τις κολόνες αυτές από ευθύγραμμα, ξύλινα στοιχεία, πάχους 30 cm και από τα υαλοστάσια, τα οποία αντικατοπτρίζουν το εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτή την ορθογωνική κάτοψη με βασικό άξονα ανάπτυξης τον άξονα βορρά-νότου, το κτίριο της διοίκησης τοποθετείται υπό γωνία, διαμορφώνοντας χώρους προσέγγισης και συναλλαγής μεταξύ των μαθητών διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων.
Τα δένδρα και η βλάστηση της περιοχής χρησιμοποιούνται στους δρόμους και στις εσωτερικές αυλές, ανάλογα με τη χρήση κάθε κτιρίου, δημιουργώντας ένα συνεχές φιλτράρισμα του φυσικού φωτός, ενώ η φύτευση με ενδημική βλάστηση στο δώμα ενσωματώνει τους κτιριακούς όγκους στο περιβάλλον τοπίο. Το εξωτερικό περιστύλιο δημιουργεί μια περιμετρική στοά, που προσδίδει στο έργο το μνημειακό χαρακτήρα του "ναού της γνώσης".
Η οργάνωση των τμημάτων σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των μοναστηριών και γενικά η εξυπηρέτησή τους μέσω εσωτερικών οδών και αυλών, "ανοικτών" στον ουρανό και στο φως, δίνει μία νέα διάσταση στο αρχέτυπο του σχολικού κτιρίου, που συχνά χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σκοτεινών διαδρόμων. Αυτή η διαρκής αναφορά στον ήλιο, στο νερό και στον αέρα ενισχύει τη βασική ιδέα ότι ο πρωταρχικός ρόλος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργεί στα παιδιά την αντίληψη ότι πρέπει να ζουν αρμονικά με το περιβάλλον τους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Rudy Ricciotti, JM Battesti
Στατική μελέτη: Ingu00e9nierie 84
H/M μελέτη - κατασκευή: GINGER Environment et Infrastructures, SUDEQUIP, NOVOREST Ingu00e9nierie
Ακουστική Μελέτη: Georges-Louis ROUCH
Περιβαλλοντική μελέτη: ETAMINE
Αρχιτεκτονική τοπίου: Emmanuel GUILLEMET
Τοποθεσία: Manosque, Γαλλία
Επιφάνεια οικοπέδου: 70.000 m²
Φωτογραφίες: Lisa Ricciotti

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Το κέντρο επισκεπτών στο βοτανικό κήπο VanDusen στον Καναδά, αποτελεί ένα παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Καταφέρνει να στεγάσει ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα φυσικό οικοσύστημα, χωρίς να διαταράξει την ισορροπία του συστήματος.…
Αρχιτεκτονικό γραφείο

Αρχιτεκτονικό γραφείο "TVZEB" μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ιταλία

Το TVZEB είναι ένα πειραματικό κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές του βιώσιμου σχεδιασμού από την κατασκευή και την ένταξη στο τοπίο έως και την αποσυναρμολόγηση.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.