Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

  • DORTE MANDRUP

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο και αποτελεί το συνδετικό κρίκο των δύο όμορων κτισμάτων από τούβλο, με τη μορφολογία του να προσαρμόζεται στα διαφορετικά ύψη τους. Πρόκειται για έναν όγκο ακανόνιστο και ξεχωριστό, που διαφοροποιείται από τον αστικό ιστό και καλύπτεται με εξωτερική μεταλλική επένδυση, η οποία διακόπτεται σε σημεία για τα απαραίτητα ανοίγματα. Αυτά τα ανοίγματα, φαινομενικά τυχαία τοποθετημένα στο κέλυφος, συνεχίζουν και στην οροφή του κτιρίου, μεγιστοποιώντας τον εσωτερικό φυσικό φωτισμό. Το κτίριο, που φαίνεται να μην έχει αρχή και τέλος, ενσωματώθηκε δημιουργικά στο οικοδομικό τετράγωνο και η παιχνιδιάρικη μορφή του συνάδει απόλυτα με τη χρήση που φιλοξενεί. Το γεγονός ότι σε ένα σημείο του χαμηλώνει αισθητά σε ύψος εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο στην είσοδο του ήλιου στην πίσω αυλή.
Μεγάλο ενδιαφέρον αποτέλεσε ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εσωτερικό του. Ο καλλιτέχνης Kerstin Bergendal, σε στενή συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του έργου, διοργάνωσαν μια σειρά από συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, μέλη του προσεχούς πολιτιστικού κέντρου) καθώς και πολλά παιδιά. Στο τέλος έγινε προσπάθεια να κωδικοποιηθούν οι ιδέες, τα αισθήματα και οι προτάσεις τους για: "τον ιδανικό χώρο παιχνιδιού", "το σπίτι των ονείρων τους", "τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την περιπέτεια". Έτσι προέκυψαν 9 κατευθυντήριες γραμμές που επηρέασαν τη σύνθεση και το τελικό οργανόγραμμα. Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία - κλειδιά ήταν το στοιχείο του απρόσμενου και μη προβλέψιμου όπως συμβαίνει πχ. στο παιχνίδι στη παραλία, το στοιχείο της έκπληξης, η ευελιξία να μεταμορφώνεται ο χώρος τακτικά, τα έπιπλα να αποτελούν τα ίδια αντικείμενα για επεξεργασία - παιχνίδι, η δυνατότητα να υπάρχουν χώροι απομόνωσης για παιχνίδι μιας μικρής ομάδας, κ.ά.
Το κτίριο παράλληλα σχεδιάστηκε βάσει όλων των κριτηρίων βιοκλιματικού σχεδιασμού της Δανίας και ενσωματώνει χειρισμούς παθητικού σχεδιασμού και ενεργητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως υψηλή εξωτερική θερμομόνωση, διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής με μικρό συντελεστή θερμοπερατότητας, εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας, τεχνητό φωτισμό με συστήματα ελέγχου και αισθητήρες κίνησης, ενδοδαπέδιο σύστημα για καλύτερη απόδοση θέρμανσης / ψύξης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Dorte Mandrup
Συνεργάτες: Nøhr & Sigsgaard Architects
Κατασκευή: Minia
Ανάδοχος έργου: Anker Hansen & co.
Τοποθεσία: Kοπεγχάγη, Δανία
Χρόνος κατασκευής: 2011 -2012
Συνολικό εμβαδό: 1.085 m²
Φωτογραφίες: Jens_Lindhe, Torben_Eskerod, Bo_Bolther

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"CapitaSpring" Βιοφιλικός ουρανοξύστης στη Σινγκαπούρη

Στο οικονομικό κέντρο της Σινγκαπούρης, σε ένα πυκνό και συνάμα πράσινο αστικό τοπίο, ο ουρανοξύστης ύψους 280 m εξερευνά τον τροπικό αστικό σχεδιασμό σε κατακόρυφο άξονα. Λειτουργεί σαν ένα όραμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.