Παραμετρικός σχεδιασμός πολιτιστικού κέντρου Heydar Aliyen στο Αζερμπαιτζαν

  • Zaha Hadid Architects

Η πόλη Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, αποτελούσε μέχρι το 1991 τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης και για αυτόν το λόγο η αρχιτεκτονική της ήταν έντονα επηρεασμένη από το κίνημα του μοντερνισμού. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση, η χώρα αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και να αποκοπεί από την κληρονομιά του αυστηρού και μνημειώδους μοντερνισμού. Επειδή το διαθέσιμο γήπεδο ήταν έντονα κεκλιμένο, η μελέτη κατέληξε στη διαίρεση του γηπέδου σε διάφορα επίπεδα και στη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών μεταξύ της πλατείας, των υπόγειων χώρων στάθμευσης και του κτιρίου. Το έδαφος αντιμετωπίστηκε ως φλούδα που καθώς ανασηκώνεται, δημιουργεί το κέλυφος και τα επίπεδα του κτιρίου αλλά και ένα ρευστό τοπίο διαδρομών και στάσεων. Όσον αφορά στο σκελετό του κτιρίου, αυτός αποτελεί σύνθεση ενός σκελετού σκυροδέματος και ενός μεταλλικού χωροδικτυώματος. Οι εσωτερικοί χώροι, έπρεπε να κατασκευαστούν χωρίς ορατά υποστυλώματα και έτσι τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία ενσωματώθηκαν μέσα στην τοιχοποιία. Το χωροδικτύωμα επέτρεψε την κατασκευή της κυματοειδούς ογκοπλασίας και μείωσε το χρόνο κατασκευής. Ως υλικά επένδυσης επιλέχθηκαν το οπλισμένο σκυρόδεμα με υαλοΐνες και ο οπλισμένος πολυεστέρας με υαλοΐνες. Αυτά τα υλικά έχουν μεγάλη πλαστικότητα και κρίθηκαν κατάλληλα για την επένδυση τόσο του κελύφους όσο και των εξωτερικών δαπέδων. Μάλιστα οι εμφανείς αρμοί ανάμεσα στις πλάκες έγιναν αποδεκτοί καθώς θεωρήθηκε ότι αποκαλύπτουν διάφορους κατασκευαστικούς περιορισμούς, όπως τις συστολοδιαστολές ή την ανάγκη για μεταφορά και συναρμολόγηση των υλικών. Όσον αφορά στο φωτισμό, το κτίριο αντανακλά το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας φωτίζεται από μέσα προς τα έξω αποκαλύπτοντας το εσωτερικό περιεχόμενό του. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zaha Hadid Architects
Περιοχή: Μπακού, Αζερμπαϊτζάν
Σχεδιασμός: Zaha Hadid, Patrik Schumacher και Saffet Kaya Bekiroglu
Εργοδότης: Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν
Εργολάβος: DiA Holding
Εμβαδόν: 101.801,0 m²
Χρόνος μελέτης & κατασκευής: 2007-2012
Φωτογραφίες: Hufton + Crow

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχεδιασμός και στήριξη στέγης σε Θέατρο του Μεξικού

Σχεδιασμός και στήριξη στέγης σε Θέατρο του Μεξικού

Τα διαφορετικά υποστυλώματα τοποθετήθηκαν ελεύθερα στο χώρο και συντέλεσαν στην αίσθηση της κίνησης της δομής και στη μη συμμετρική διάθεση, η οποία αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό πλέγμα της στέγης που…

"Villa R" Κατοικία στη Δανία

Η κατοικία Villa R του αρχιτεκτονικού γραφείου C.F. Møller Architects βρίσκεται στην άκρη ενός δάσους στο Aarhus της Δανίας και καταλαμβάνει 300 m2 σε μια γραμμική σύνθεση δύο επιπέδων. Τοποθετήθηκε…
Μουσείο Design iADC

Μουσείο Design iADC

Το Art & Design Museum, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Shapu Art Town, στην περιοχή Shenzhen Bao'an, σχεδιάστηκε ως πολιτιστικός κόμβος και ένα τοπόσημο για μια νέα γειτονιά, η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.