Μουσείο Lego House στη Δανία

  • BIG

Ο Kjeld Kirk Kristiansen, ιδιοκτήτης των lego, οραματιζόταν να δημιουργήσει ένα χώρο, που θα προσφέρει την απόλυτη εμπειρία ενός κόσμου από lego. Το έργο ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG, κατασκευάζοντας το Lego House στην πόλη Μπιλούντ, της Δανίας, τη γενέτειρα των lego. Πρόκειται για μία μεταφορά της φιλοσοφίας του παιχνιδιού των lego σε αρχιτεκτονική σύνθεση αλλά και στην κατασκευή. Το κτίριο αποτελείται από 21 όγκους που στοιβάζονται και δημιουργούν μία "lego" σύνθεση συνολικού ύψους 23 μέτρων. Στόχος του έργου είναι μικροί και μεγάλοι να πιστέψουν στη δημιουργία ενός κόσμου, που μέχρι πρότινος ήταν μόνο φανταστικός, και να τον βιώσουν.
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο ισόγειό του μεμονωμένοι όγκοι τοποθετούνται βαθμιδωτά, εσωκλείοντας μια πλατεία που λειτουργεί ως ένας νέος "αστικός πυρήνας" αλλά και "πέρασμα" για τη Μπιλούντ, με το φως να εισέρχεται από τα κενά που δημιουργούνται από τη συναρμογή τους. Ο χώρος περιλαμβάνει εστιατόριο, καφέ και αίθουσες διαλέξεων και καταλαμβάνει μία επιφάνεια 3.400 m2. Στους ανώτερους ορόφους οι όγκοι στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο σαν τούβλα lego και φιλοξενούν αίθουσες εκθέσεων, όπως και οι χώροι του υπογείου. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι τα βασικά χρώματα των lego, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε έκθεση με θεματικό περιεχόμενο και τα οποία αφορούν στα επίπεδα της παιδικής εκπαίδευσης: το κόκκινο για τη δημιουργικότητα, το μπλε για τη διανοητικότητα, το πράσινο για τη κοινωνικότητα και το κίτρινο για το συναίσθημα. Στο τελευταίο επίπεδο φιλοξενούνται έργα μεγάλης κλίμακας από lego, τα οποία χωροθετούνται σε έναν όγκο, που επισφραγίζει τη σταθερότητα όλων των "κομματιών", και φωτίζεται από οκτώ κυκλικά ανοίγματα στην οροφή σε αντιστοιχία της μορφής ενός lego. Το μουσείο αποτελεί πρόσκληση προς τους πολίτες καθώς δύο ισόγειοι όγκοι σχηματίζουν αμφιθεατρικές δομές για παιχνίδι και παρακολούθηση ψυχαγωγικών δράσεων στην πλατεία. Η κατασκευή είναι από σκυρόδεμα και χάλυβα και εξωτερικά επενδύθηκε με λευκά τούβλα. Στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν εμφανή υποστυλώματα, καθώς η στήριξη των όγκων προσομοιάζει στον τρόπο που συναρμόζουν τα τούβλα lego. Όλα τα δώματα είναι βατά και λειτουργούν ως χώροι εκτόνωσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
BIG
Υπεύθυνοι έργου:
Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Brian Yang Kai, Snorre Nash
Εργοδότης:
Lego
Συνεργάτες:
Cowi, Dr. Luchiner+Meyer Bauingenieure, Jesper Kongshaung, Gade & Mortensen Akustik, E-Types
Περιοχή:
Μπιλουντ, Δανία
Εμβαδό:
12.000 m2
Φωτογραφίες:
Kim Christensen, Iwan Baan

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Νορβηγία (Snøhetta, The Research Center on Zero Emission Buildings, Optimera, Brødrene Dahl), κατασκευάστηκε μια πιλοτική μονοκατοικία, η οποία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.