Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Η κυρτή δαντελωτή όψη επιφάνειας 2.500 m² και πλευράς 100 m εκτείνεται κατά μήκος πολυσύχναστης αρτηρίας στο Tlalpan, νότια συνοικία του Μεξικού. Αυτή η πυκνοκατοικημένη πόλη, με το μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που παράγουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κρίθηκε ως το ιδανικό μέρος για να εγκατασταθεί μία τέτοια πρόσοψη καθαρισμού ως απάντηση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού, ως μέρος μιας τρίχρονης επένδυσης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές υγείας. Το έργο ξεκίνησε το 2008, η πρόσοψη εγκαταστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ το νοσοκομείο προγραμματίστηκε να ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο του 2013.
Αρχιτεκτονική ιδέα και μορφολογία 
Η πρόσοψη "prosolve370e", μια δημιουργία της εταιρείας, "elegant embellishments" με έδρα το Βερολίνο, αποτελείται από επί μέρους τρισδιάστατες, αρθρωτές μονάδες. Αυτές οι μονάδες, εμβαδού περίπου 1,2 m², έχουν αντιμικροβιακές και απορρυπαντικές ιδιότητες, επιτυγχάνοντας έτσι μία εγγενή συνέργεια μεταξύ της μορφής του σχεδιασμού και της μοριακής τεχνολογίας.
Για το σχηματισμό επιφανείας ενώνονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο, που μοιάζει να αναπτύσσεται οργανικά και ακανόνιστα, σαν σφουγγάρι ή κοράλλι. Εμπνευσμένες μορφολογικά από ημικρυσταλλικά σχέδια και
fractals (μορφοκλάσματα) της φύσης, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα μαθηματικό πλέγμα σε επανάληψη.
Φωτοκαταλυτική και αντιρρυπαντική δράση
Η πρόσοψη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, το φωτοχημικό νέφος και τις τοξίνες του αστικού περιβάλλοντος. Αυτό το επιτυγχάνει, χάρη στην ενεργή επίστρωση που καλύπτει την επιφάνειά της από διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). Το διοξειδίου του τιτανίου, ως ημιαγωγός - καταλύτης σε νανοκρυσταλλική τροποποιημένη μορφή, ενεργεί ως φίλτρο αέρα, ενεργοποιούμενο από το φως της ημέρας.
Ο τρόπος της φωτοκαταλυτικής δράσης του μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Το υπεριώδες φως αποσπά διαρκώς ηλεκτρόνια από το TiO2, δημιουργώντας σ' αυτό ζεύγη οπών (h+) και ηλεκτρονίων (e-).
Το αναγκάζει έτσι να συνθέτει από το νερό και από ρίζες υδροξυλίου (–ΟΗ), που βρίσκονται πάντα επάνω στις προσόψεις των κτιρίων.
Αυτές οι ρίζες αποτελούν το ισχυρότερο οξειδωτικό μέσο μετά το φθόριο, και επιπλέον δεν ρυπαίνουν, όπως αυτό, το περιβάλλον. Ως οξειδωτικά σώματα αντιδρούν με όλες τις βλαβερές οργανικές ενώσεις, αποσπώντας τους υδρογόνο και μετατρέποντας τις ρίζες υδροξυλίων σε υπεροξειδικές ρίζες. Οι τελευταίες, πυροδοτώντας οξειδωτικές θερμικές αντιδράσεις, αυτομετατρέπονται σε αβλαβή ανόργανα άλατα και νερό που εγκαταλείπουν την πρόσοψη (αυτοκαθαρισμός).
Παράλληλα, εκτός από τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των ρυπογόνων και τοξικών ουσιών οργανικής προέλευσης, καταπολεμάται δυναμικά και το φωτοχημικό νέφος. Συγκεκριμένα, γίνεται παράλληλα οξείδωση των ανόργανων ιόντων του αέρα που έρχονται σε επαφή με το prosolve370e, όπως των επιβλαβών οξειδίων του αζώτου (NOx) που παράγονται από τα αυτοκίνητα ως υποπροϊόντα καύσης.
Κατασκευή και παραγωγή μονάδων
Οι μονάδες "prosolve370e", συγκροτούμενες από επί μέρους σχήματα X και I, διπλής όψεως, κατασκευάζονται από ένα ελαφρό θερμοδιαμορφωμένο πλαστικό φύλλο ABS, επικαλυμμένο με στρώση TiO2 σε βάση πολυσιλοξανίου. Για τις συνδέσεις μεταξύ τους χρησιμοποιούνται παξιμάδια από καουτσούκ, και για την υποδομή τους χάλυβας. Αν και το πλαστικό ως υλικό πρόσοψης είναι σχετικά ανορθόδοξη επιλογή, έχει τα πλεονεκτήματα της ανθεκτικότητας, της ελαφρότητας (μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς τη χρήση βαρέων μηχανημάτων), καθώς και της δυνατότητας για βιομηχανική παραγωγή.
Επειδή όμως μία τέτοια είδους παραγωγή μορφοποιημένων σχημάτων είναι σπάνια στην οικοδομική βιομηχανία, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του "prosolve370e" ακολουθεί υβριδικές διεργασίες κατά τα πρότυπα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: τσιμεντοειδείς μήτρες, μηχανήματα CNC με συστήματα ψηφιακής καθοδήγησης του μηχανολογικού εξοπλισμού και ρομποτικά μηχανήματα βαφής.
Ο κύκλος ζωής των μονάδων έχει υπολογιστεί περίπου στα 5 έως 10 χρόνια λόγω της εξωτερικής τους επίστρωσης με TiO2, διάρκεια παρόμοια με εκείνη των εξωτερικών χρωμάτων. Μετά την εμφάνιση φθορών
μπορούν είτε να ψεκασθούν εκ νέου επιτόπου είτε να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν.
Ο κυματιστός, γλυπτικός σχεδιασμός των μονάδων "prosolve370e" σκοπό έχει τη μεγιστοποίηση της επιφάνειας διάχυσης του φωτος, συλλαμβάνοντάς το από κάθε κατεύθυνση, ακόμη και όταν είναι εν ανεπαρκεία.
Ταυτόχρονα, όμως, λειτουργεί και ως ένα φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος του ηλιακού φωτός προς το εσωτερικό του νοσοκομείου, βοηθώντας στην αποτελεσματική εξοικονόμηση των ενεργειακών δαπανών του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΜΕΛΕΤΗ: elegant embellishments
ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Daniel Schwaag, Allison Dring
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Buro Happold
ΚΥΡΙΟΣ ΕΡΓΟΥ: ICA, S.A.B. de C.V.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Joshua Socolar
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Manuel Gea Gonzalez, Tlalpan, Πόλη του Μεξικού
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣΟΨΗΣ: 2.500 m²
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 2013

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.