Μία δυναμική μορφή που μιμείται την φύση. Η Βιβλιοθήκη Bacchus Marsh

Το νεόδμητο κοινοτικό κέντρο της επαρχίας Bacchus Marsh βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το μοντέρνο πολυλειτουργικό κτίριο περιλαμβάνει την κεντρική βιβλιοθήκη, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών και αίθουσες συνεδριάσεων της κοινότητας. Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τη δημιουργία του, είναι χωροθετημένο στην κεντρική λεωφόρο της περιοχής και συνορεύει με το δημαρχείο.
Απουσία σύγχρονων αρχιτεκτονημάτων στην περιοχή, πηγή έμπνευσης των αρχιτεκτόνων αποτέλεσε η δενδροφύτευση κατά μήκος της λεωφόρου, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μελετώντας την φυσική δομή των δέντρων και τις φιλτραρισμένες από τα φύλλα ηλιακές ακτίνες, πρότειναν την κατασκευή ενός ελαφρού μεταλλικού κτιριακού κελύφους που αποδομείται, σε μια απόπειρα να μιμηθεί το φυσικό περιβάλλον. Το κέλυφος συντίθεται από πετάσματα διαφορετικών διαστάσεων και σχημάτων αναρτημένα σε μεταλλικό εμφανή σκελετό. Η ακανόνιστη σύνθεση των πετασμάτων επιτρέπει την κατασκευή ανομοιόμορφων ανοιγμάτων, σε μια προσπάθεια μίμησης του αποτυπώματος των ηλιακών ακτινών που διαπερνούν τις φυλλωσιές.
Ακολουθώντας την φυσική δομή των δέντρων, ο εμφανής σκελετός στην όψη αναπτύσσεται σε μορφή δικτυώματος, χρωματίζεται πράσινος και διακλαδώνεται σαν κορμός, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κελύφους. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία έμμεση αναφορά στην ταυτότητα του κέντρου, που αφορά τη δικτύωση, την ανάπτυξη και τον εξωστρεφή χαρακτήρα του.
Η "πράσινη" εικόνα του κτιρίου, ολοκληρώνεται με μια σειρά βιοκλιματικών επεμβάσεων, όπως η κατασκευή υπογείων συστημάτων άρδευσης του βρόχινου νερού, η χρήση γεωθερμικών συστημάτων τόσο για την ψύξη όσο και τη θέρμανση των χώρων και η επιλογή γηγενούς χλωρίδας για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που μειώνει αισθητά το κόστος συντήρησης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: Whitefield McQueen, Irwin Alsop
Ιδιοκτήτης: Moorabool Shire Community
Τοποθεσία: Bacchus Marsh, Μελβούρνη, Αυστραλία 
Επιφάνεια οικοπέδου: 1.581 m2
Κατασκευή: 2011
Φωτογραφίες: Giovanni Mendini

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Το νέο κτίριο του συγκροτήματος Raiffeisen Finance CenterΟ τραπεζικός όμιλος Raiffeisen προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας νέας προσθήκης στο προϋπάρχον κτιριακό συγκρότημα Raiffeisen Finance Center, στην πόλη Eisenstadt…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.