Μία δυναμική μορφή που μιμείται την φύση. Η Βιβλιοθήκη Bacchus Marsh

Το νεόδμητο κοινοτικό κέντρο της επαρχίας Bacchus Marsh βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το μοντέρνο πολυλειτουργικό κτίριο περιλαμβάνει την κεντρική βιβλιοθήκη, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών και αίθουσες συνεδριάσεων της κοινότητας. Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τη δημιουργία του, είναι χωροθετημένο στην κεντρική λεωφόρο της περιοχής και συνορεύει με το δημαρχείο.
Απουσία σύγχρονων αρχιτεκτονημάτων στην περιοχή, πηγή έμπνευσης των αρχιτεκτόνων αποτέλεσε η δενδροφύτευση κατά μήκος της λεωφόρου, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μελετώντας την φυσική δομή των δέντρων και τις φιλτραρισμένες από τα φύλλα ηλιακές ακτίνες, πρότειναν την κατασκευή ενός ελαφρού μεταλλικού κτιριακού κελύφους που αποδομείται, σε μια απόπειρα να μιμηθεί το φυσικό περιβάλλον. Το κέλυφος συντίθεται από πετάσματα διαφορετικών διαστάσεων και σχημάτων αναρτημένα σε μεταλλικό εμφανή σκελετό. Η ακανόνιστη σύνθεση των πετασμάτων επιτρέπει την κατασκευή ανομοιόμορφων ανοιγμάτων, σε μια προσπάθεια μίμησης του αποτυπώματος των ηλιακών ακτινών που διαπερνούν τις φυλλωσιές.
Ακολουθώντας την φυσική δομή των δέντρων, ο εμφανής σκελετός στην όψη αναπτύσσεται σε μορφή δικτυώματος, χρωματίζεται πράσινος και διακλαδώνεται σαν κορμός, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κελύφους. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία έμμεση αναφορά στην ταυτότητα του κέντρου, που αφορά τη δικτύωση, την ανάπτυξη και τον εξωστρεφή χαρακτήρα του.
Η "πράσινη" εικόνα του κτιρίου, ολοκληρώνεται με μια σειρά βιοκλιματικών επεμβάσεων, όπως η κατασκευή υπογείων συστημάτων άρδευσης του βρόχινου νερού, η χρήση γεωθερμικών συστημάτων τόσο για την ψύξη όσο και τη θέρμανση των χώρων και η επιλογή γηγενούς χλωρίδας για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που μειώνει αισθητά το κόστος συντήρησης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: Whitefield McQueen, Irwin Alsop
Ιδιοκτήτης: Moorabool Shire Community
Τοποθεσία: Bacchus Marsh, Μελβούρνη, Αυστραλία 
Επιφάνεια οικοπέδου: 1.581 m2
Κατασκευή: 2011
Φωτογραφίες: Giovanni Mendini

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο  στη Σιγκαπούρη

Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το ξενοδοχείο Parkroyal στη Σιγκαπούρη λόγω των πολλαπλών φυτεμένων επιφανειών του διπλασίασε το ποσοστό πρασίνου, που θα μπορούσε να αναπτυχτεί, αν το οικόπεδο δεν δομούνταν. Συνολικά διατέθηκαν 15.000 m2 κτισμένου…
Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Ένα σύνολο πρισματικών των οροφών προβάλλει προς την εκτεταμένη θέα στην πόλη και στο βουνό, ενώ προσδιορίζει τις διάφορες χρήσεις του σπιτιού. Αυτές οι στέγες με πλούσια χρωματισμό προστατεύουν επίσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.